Cere socoteală pentru banii publiciReutersȘoldănești

VIDEO// Șoldănești: rezervele financiare la limită

Aprobarea bugetului raionului Șoldănești pentru anul 2021, în ambele lecturi, a decurs liniștit, fără dezbateri în contradictoriu. Și asta pentru că proiectul propus, destul de modest, practic nu oferea alternative.

Din cei peste 122 milioane de lei, preconizaţi la capitolul venituri, puțin peste 119 milioane le constituie transferurile de la Bugetul de Stat. Altfel spus, doar 3,5 milioane le constituie veniturile proprii. 

Cheltuielile au fost stabilite în mărime de cca 120 milioane de lei. Din acestea, peste 80 milioane sunt cheltuieli de personal. Inclusiv 2,5 milioane sunt destinate pentru întreținerea aparatului președintelui raionului. Alte circa 90 milioane sunt rezervate pentru învățământ, circa 20 milioane – pentru protecția socială și încă 7 milioane – pentru dezvoltarea drumurilor. 

Potrivit lui Iurie Prisăcari, șeful Direcției Finanțe, prioritățile bugetului raional 2021 vor fi acoperirea cheltuielilor de retribuire a muncii, contribuțiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, a celor pentru complexul termoenergetic (energie electrică, gaze, combustibil, apă), pentru asigurarea alimentației categoriilor care beneficiază de acest drept.

Gheorghe Musteaţă, președintele comisiei consultative buget și finanțe a Consiliului Raional a menționat în cadrul ședinței, că înainte de a fi propus Consiliului, proiectul bugetului a fost subiectul unor audieri publice. La acestea au participat diferite categorii de cetățeni.

Majoritatea propunerilor au venit din partea reprezentanților lumii de afaceri şi se refereau în mare parte la susținerea businessului mic și mijlociu, dezrădăcinarea economiei tenebre, probleme în soluționarea cărora, în condițiile actuale, autorităţile publice locale puțin ce pot face.

Victor Șveţ, consilier raional, a atras atenţia că deloc puțini oameni mun-cesc la negru și angajatorii nu achită impozite, iar suma acestora ar fi impunătoare.

În bugetul pentru 2021 nu-i prevăzut niciun leu pentru investiții capitale. Explicația este la suprafață: un teritoriu administrativ care își acoperă cheltuielile din propriile venituri în proporție de circa 3 la sută poate să dispună de surse pentru investiții capitale numai din diverse proiecte investiționale externe. Dar și acestea mai întâi trebuie câștigate.

În nota explicativă a Aparatului președintelui la proiectul bugetului raionului pentru anul 2021 se menţionează, că nu toate cifrele indicate la compartimentul cheltuieli reflectă realitățile. Pentru alimentația elevilor din raion pe întreaga perioadă de 171 de zile, prevăzute de legislație, instituțiile de educație din teritoriu vor avea nevoie suplimentar de cca 4,5 milioane de lei.

Alţi aproape 4 milioane de lei mai sunt necesari pentru remunerarea persona-lului. În anul 2021, pentru întreținerea instituţiilor preşcolare, șase primării au nevoie suplimentar de 1,5 milioane de lei, inclusiv aproximativ 700 mii de lei pentru cheltuieli de personal. 

Cu 600 mii de lei mai mici, decât cele necesare, sunt şi cheltuielile prognozate pentru întreţinerea instituţiilor de asistenţă socială. Din lipsa mijloacelor financiare, nu au fost incluse în buget cheltuieli în sumă de 400 mii de lei pentru 2 case de copii de tip familial. 

În anul 2021, în raion sunt preconizate lucrări de reparație și întreținere a drumurilor.  Din Fondul rutier raionul urmează să primească în acest scop peste 11 milioane de lei. Din această sumă, aproximativ şapte milioane de lei sunt destinaţi pentru drumurile raionale.

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Victor Sofroni

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker