OrheiProiecte

VIDEO/ Gimnaziul din Bolohan lichidat, ca filială. Preşedintele raionului: “Act de justiţie!”

Gimnaziul din s. Bolohan, Orhei, nu activează de trei ani, iar de la începutul anului viitor nu va exista nici ca filială a Gimnaziului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” din centrul raional. Pentru lichidarea filialei Bolohan au votat 21 de consilieri raionali din partea Partidului  Șor. 

Gimnaziul din Bolohan lichidat, ca filială. Preşedintele raionului: “Act de justiţie!”. Consilieri locali: “Ruşine!”/ VIDEO. DOC

Unul dintre cei cinci consilieri din opoziție, prezenți la ședința recentă a Consiliului Raional (CR) Orhei, a votat împotriva lichidării, iar patru s-au abţinut. Decizia a fost aprobată în pofida solicitării reprezentanților Consiliului Local (CL) Bolohan de a retrage acest subiect de pe ordinea de zi. 

Preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, a calificat decizia CR Orhei drept un “act de justiţie”. Consilierii din Bolohan i-au acuzat pe consilierii raionali că votează după cum li s-a spus “de acasă”.

Consilierul local din Bolohan, Alexei Chicuș, le-a explicat consilierilor raionali că în anul 2017 Gimnaziul Bolohan a fost închis în mod abuziv, de către autoritățile raionale și a cerut Consiliului Raional să nu ia nicio decizie până când la Bolohan nu va avea loc o adunare generală a satului, așa după cum s-a convenit la două sedințe extraordinare ale Consiliului Local.

Preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, a declarat că prin decizia CR Orhei  şcoala nu se închide, ci se  face “un act de justiţie”. Demnitarul a explicat că, datorită Gimnaziului Bolohan, care este filială a Gimnaziului  “Ion şi Doina Aldea Teodorovici” din Orhei, ultimul primeşte anual din bugetul raionului 700 mii de lei. Din această sumă la Bolohan ajunge doar salariul paznicului instituției. Țurcanu a spus că după lichidarea filialei, autoritățile raionale vor decide ce să facă mai departe cu banii economisiți.

Consilierul neafiliat Sergiu Aga, unul dintre cei patru consilieri raionali din opoziție care s-a abținut de la vot, a notat că elevii din Bolohan demult nu mai învaţă în sat, ci la Orhei, iar localnicii “bănuiesc anumite intenţii ale autorităţilor raionale cu privire la imobilul acestei instituţii”. El a întrebat dacă există consonanţă cu CL Bolohan şi s-a arătat îngrijorat de faptul că documentul propus spre aprobare prevede că “Direcţia Generală Educaţie (dna S.Mustovici), de comun acord cu Primăria Bolohani (primară dna Plătica Tatiana) vor asigura transmiterea –recepționarea patrimoniului…”

După aprobarea deciziei în varianta propusă de Aparatul președintelui, consilierii din Bolohan au părăsit sala, exclamând ”Ruşine!” şi acuzându-i pe consilierii raionali că votează aşa cum li s-a spus “de-acasă”, fără a cunoaşte situaţia reală. 

Potrivit deciziei “Cu privire la reorganizarea instituţiei de învăţământ”,“filiala I.P. Gimnaziul Ion şi Doina Aldea Teodorovici” Orhei (s. Bolohan)“ se lichidează de la 1 ianuarie 2021.

Comodat eşuat. Ce și cum vrea să obţină CR Orhei la Bolohan, dar deocamdată fără succes.

Comodat eşuat. Ce și cum vrea să obţină CR Orhei la Bolohan, dar deocamdată fără succes
Gimnaziul din Bolohan.
Foto: Arhiva instituției.

Amintim că anterior Consiliul Local (CL), în două ședințe extraordinare convocate timp de o lună, a refuzat să transmită cele trei bunuri imobile în comodat gratuit Consiliului Raional (CR) Orhei, pe o perioadă de 10 ani.

Ședințele s-au desfăşurat cu participarea reprezentanţilor autorităţilor raionale. Printre aceştia – vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon, şi secretarul CR Orhei, Serghei Caraman, care afirmă că întregul proces decizional s-a derulat foarte transparent şi că ei personal au stat de vorbă cu sătenii, consultându-se cu oamenii inclusiv în cadrul dezbaterilor publice, organizate în preajma celei de-a două şedinţe a CL.

Directorul executiv al „Alianţei Infonet”, Victor Koroli, însă susţine că nu a existat suficientă transparență, iar sătenii nu au fost bine informaţi şi implicaţi în procesul decizional. Asta deşi, ca parte interesată în procesul decizional, dumnealui a depus o cerere la Primăria Bolohan atât ca persoană fizică, cât şi de la organizaţia în care activează. Koroli a regretat că astfel de carențe se admit în cazul unor bunuri de mare valoare, pe care localitatea le-ar putea folosi în propriul beneficiu, dacă ar analiza mai multe opțiuni.

Bunurile satului Bolohan şi condiţiile comodatului.

Oferta de comodat din partea conducerii raionului Orhei viza clădirea gimnaziului, cu o suprafaţă de 945 m.p., o construcţie accesorie – de 24,4 m.p. şi terenul aferent – de 0,3126 ha.

Acum câţiva ani, după ce locuitorii Bolohanului s-au adresat după ajutor la poporul american, gimnaziul a fost renovat din temelie. Graţie Comandamentului European al Armatei SUA, instituția s-a redeschis în anul 2013, după lucrări de reparaţie capitală, care au costat 400 de mii de dolari. Din 2017, urmare a unei decizii a CR Orhei, gimnaziul nu activează, iar elevii din Bolohan sunt transportaţi la şcolile din municipiul Orhei, care se află la 10 km distanţă.

Proiectul contractului de comodat prevede transmiterea celor trei bunuri imobiliare în mod gratuit, pe o perioadă de 10 ani. În paralel cu transmiterea bunurilor, în fața CL Bolohan s-a pus problema modificării modului de folosinţă a acestora. Or, autorităţile raionale au anunţat generic că în aria celor trei imobile vor fi desfăşurate “activităţi de interes public în domeniul social”. Care sunt planurile mai concrete ale conducerii raionului s-a aflat abia în cadrul şedinţelor CL Bolohan.

În cazul aprobării deciziei privind transmiterea în comodat, contractul avea să fie semnat de primara satului, Tatiana Plătică, şi preşedintele raionului, Dinu Țurcanu, ambii reprezentanţi ai Partidului Șo”, la fel ca şi majoritatea consilierilor din CL Bolohan şi CR Orhei, care au susținut intenția administrației raionului.

Opoziţia vrea consultări publice veritabile.

Niciunul din cei 9 consilieri locali din Bolohan, prezenţi la şedinţa extraordinară a CL din luna octombrie, nu a susţinut ideea comodatului gratuit pe o perioadă de 10 ani. O astfel de decizie, în opinia consilierilor din opoziţie, nu poate fi luată după o dezbatere cu doar vreo 30 de oameni, ci – fie la adunarea generală a satului, fie chiar la un referendum.

Captura de ecran din 2020 12 14 la 15.04.58 min
Ședința CL Bolohan, 23 octombrie.
Captură YouTube.

Consilierul Ion Crăciun (PAS) şi consilierul independent Alexei Chicuș, dar şi unii săteni insistau că Bolohan are nevoie de şcoală, deoarece copiii sunt nevoiţi să înveţe în clase aglomerate la Orhei. Ion Crăciun i-a cerut șefei Direcţiei Generale Educaţie Orhei, Silvia Mustovici, explicaţii privind închiderea gimnaziului în preajma anului şcolar 2017. Mustovici a declarat că decizia aparţine CR Orhei, iar ea personal a fost împotriva închiderii gimnaziului.

La şedinţa din 23 octombrie au asistat şi alţi funcţionari din Orhei. Printre aceştia – juristul CR Orhei, Mihai Bătrâncea, şi şefa adjunctă a Direcţiei Generale Asistență Socială şi Protecţia Familiei Orhei, Victoria Badicico. Ultima i-a informat pe consilierii locali că autorităţile raionale intenţionează să reamplaseze în imobilele de la Bolohan Centrul de plasament pentru bătrâni din satul Susleni. Asta, din motivul că edificiul Centrului din Susleni, care a fost luat în comodat cu mai bine de 15 ani în urmă, în prezent se află în stare avariată, iar pentru reparaţia lui sunt necesari cca 2 milioane de lei.

Vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon şi secretarul CR Orhei, Serghei Caraman au fost prezenți și la următoarea şedinţă extraordinară a CL Bolohan, convocată la 17 noiembrie. Aceştia, alături de primara satului, Tatiana Plătica, au regretat faptul că gimnaziul nu activează şi au promis că, dacă părinţii vor fi de acord, la grădiniţă va fi deschis un Centru educaţional pentru copiii de clasa întâia. Plătica a spus că despre aceasta s-a discutat deja cu 32 de părinţi din localitate, iar Platon şi Caraman au afirmat că şi ei au participat la o dezbatere publică.

Cei trei au stăruit asupra transmiterii gimnaziului şi altor două imobile în comodat, pentru a putea transfera acolo Centrul de plasament din Susleni. Reamenajarea clădirii gimnazului în acest scop va costa cu vreo 60% mai puţin decât renovarea Centrului din Susleni, iar sătenii din Bolohan vor avea de câştigat datorită faptului că la noua instituție vor apărea circa 20 locuri de muncă, susțineau promotorii comodatului.

Acuzații reciproce și informații divergente.

Reluarea activităţii gimnaziului din Bolohan nu mai este posibilă, declarau demnitarii menționând că vină pentru închiderea instituţiei o poartă fostele autorităţi locale şi raionale. Serghei Caraman, care şi anterior a ocupat funcţia de secretar al CR Orhei, nu a răspuns  la întrebarea adresată de mai multe ori de către consilierii Alexei Chicuș şi Ion Crăciun – cum și/a motivat CR Orhei decizia de închidere a Gimnaziului Bolohan.

În opinia consilierului Chicuș după intenția autorităților raionului s-ar  ascunde alte interese pentru că edificiul Centrului de la Susleni se află în stare bună.

Și ex/primarul satului Lilian Cotruţă, care a participat la ambele şedinţe extraordinare ale CL Bolohan, bănuiește că graba cu care conducerea raionului încearcă să obţină imobilele din Bolohan se face din interese ascunse. 

Vicepreşedinta raionului, Tatiana Platon, respinge acuzaţiile. Aceasta a declarat că în privinţa comodatului imobilelor  din Bolohan nu s-a făcut nimic pe ascuns şi că toate activităţile se desfăşoară în mod deschis şi transparent.

Tatiana Djamanov

Demersul consilierilor din Bolohan

În dimineaţa zilei de 10 decembrie curent, când a avut loc ședința CR Orhei,   patru consilieri din Bolohan au depus un demers  pentru ca  subiectul privind gimnaziul din Bolohan să fie retras de pe ordinea de zi. Aceştia, în dezacord cu o afirmație din Nota informativă a DGE Orhei, au scris că, în 2017,  elevii din sat  nu au solicitat să își facă studiile la  gimnaziul Ion și Doina Aldea Teodorovici” din municipiu.

Potrivit petiționarilor, în prezent peste 100 de elevi din localitate învață la  diferite instituții de învățământ din Orhei, iar  subiectul redeschiderii gimnaziului din Bolohan se află pe agenda publică a comunităţii.

Aceste materiale apar în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker