Social

S-au scumpit unele fructe și legume, ouăle și lactatele

S-au scumpit unele fructe și legume, ouăle și lactatele.

Preţurile medii de consum în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2020 au crescut cu 0,16%, informează Biroul Național de Statistică (BNS).

Faptul a fost determinat de creșterea preţurilor la produse alimentare cu 0,7% și la mărfurile nealimentare cu 0,23%. Semnificativ s-au scumpit unele fructe și legume ca vinetele – cu 43,4%, scrie agora.md

În luna noiembrie 2020 inflaţia anuală, sau pentru ultimele 12 luni, a constituit 0,93%, inclusiv la produse alimentare – 2,72%, mărfuri nealimentare -0,22% și servicii prestate populaţiei -0,18%.

Prețurile medii de consum în luna noiembrie 2020 față de decembrie 2019 au crescut cu 0,07%. Majorarea prețurilor medii de consum în unsprezece luni ale anului 2020 a fost determinată în principal de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 1,14 %.

S-au scumpit unele fructe și legume, ouăle și lactatele

În luna noiembrie faţă de luna octombrie 2020 s-au scumpit următoarele produse alimentare: vinete – cu 43,4%, tomate – cu 30,6%, struguri proaspeți – cu 22,5%, castraveți – cu 18,5%,  ouă de găină – cu 17,6%,  ardei dulci – cu 13,2%, fructe de livadă sâmburoase – cu 5,2%, ulei de floarea soarelui – cu 3,7%, miere de albine – cu câte 0,9%, carne de oi – cu 0,8%, orez – cu 0,7%,  lapte și produse lactate – cu 0,6% (în special: brânză din lapte de vacă – cu 0,9%, smântână – cu 0,7%, lapte integral – cu 0,4%), crupe și pâine din secară – cu câte 0,4%, pâine din făină de grâu – cu 0,3%, carne de bovine, afumături, paste făinoase, bomboane – cu câte 0,2%.

S-a ieftinit varza, ceapa, morcovul

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate ieftiniri la: varză – cu 11,2%, ceapă uscată – cu 7,8%, morcovi – cu 5,9%, fructe proaspete – cu 4,3% (în special: citrice – cu 19,5%, fructe exotice – cu 7,9), usturoi – cu 2,7%, sfeclă roșie – 1,8%, carne de porc – 1,1%, ciuperci – 1,0%, carne de pasăre – cu 0,3%.

Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 0,23%

În luna noiembrie, comparativ cu luna octombrie, au fost înregistrate creșteri de preț de până la 3,2% la îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, lemne pentru foc, medicamente, autoturisme, detergenți, obiecte de sanitarie și igienă. 

Concomitent, în luna noiembrie în comparație cu octombrie 2020 au fost înregistrate unele reduceri de preț – la pantofi pentru bărbați și femei, frigidere și congelatoare, mașini de spălat rufe, televizoare, plite electrice, unelte de muncă electrice,  mărfuri chimice de uz casnic, cărbune de pământ – până la 2,3%.

Ce tarife pentru servicii s-au ieftinit și care s-au scumpit

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna noiembrie faţă de luna octombrie 2020, a fost înregistrată micșorarea tarifelor la: gaz furnizat prin rețea pentru consumatorii casnici – cu 10,2%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,1%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,7%, întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 0,5%. 

În perioada de raport față de luna octombrie 2020 au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 1,7%, servicii medicale contra plată și serviciile hoteliere – cu 1,2%, servicii rituale – cu 0,8%, închirierea apartamentelor – cu 0,7%, tratarea spitalizată – cu 0,6%.

Sursa
agora.md
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker