Social

Laureații concursului de pledoarie „Și tu ai dreptul”

Au fost nominalizați laureații Concursului national de pledoarie „Și tu ai dreptul”, organizat de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Secția Națională IBBY, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și săptămânalul „Florile dalbe” .

https://www.youtube.com/user/BibliotecaCreanga

Potrivit unui comunicat mediatizat de www.coe,int, la concursul organizat în exclusivitate pentru elevii din clasele a V-XII-a au participat 135 de elevi din diverse localități ale țării, care s-au pronunțat pentru unul din drepturile sociale. Cei mai mulți au pledat pentru dreptul la educație, la sănătate, la protecție împotriva sărăciei și excluderii sociale.

Participanţilor li s-a propus să expedieze prin email o pledoarie de 3-minute în format video în care argumentează importanța unui drept social. Varietatea și numărul pledoariilor a demonstrat cât de originali, educați și bine informați pot fi elevii, dar şi cât de diferit pot fi percepute drepturile sociale de fiecare.

„Este pentru prima dată când Oficiul Consiliului Europei la Chișinău organizează un astfel de concurs. Prin activități similare încurajăm noua generație să vorbească despre drepturile omului, despre importanţa şi rolul lor şi, totodată, au posibilitatea să câştige un premiu”, a declarat în cadrul galei concursului William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova.

Prezentă la eveniment, Margarita Galstyan, Manager al proiectului Consiliului Europei privind drepturile sociale, a menționat: „ Acest concurs este o ocazie excelentă de a implica copiii în participarea civică, de a crește gradul lor de conștientizare, ceea ce le va permite să devină apărători ai drepturilor omului”.

La fiecare categorie de vârstă au fost desemnați deținătorii primelor trei premii (1000, 700 și 500 de lei), dar și câte 20 mențiuni (cărți). Toţi cei care nu au fost premiați și nu au primit mențiuni, vor primi diplome de participare și cadouri din partea organizatorilor.

Patru din cei nouă laureați sunt din raionul Orhei. Aceștea-s Iana Creciun, clasa 6, Gimnaziul Mălăiești (premiul II), Maia Mihailov, clasa 5, LT „Ion Luca Caragiale”, (premiul III), ,Mădălina  Barbaroșie, clasa 9, LT „Ion Luca Caragiale” (premiul II) Mihai Veverița, clasa 9, Gimnaziul Chiperceni. 

Toate pledoariile câștigătoare pot fi vizionate pe pagina de YouTube a Consiliul Europei în Moldova. De asemenea, pe parcursul lunilor decembrie 2020 și ianuarie 2021, săptămânalul „Florile dalbe” va publica pledoariile atât a participanților, cât și a câștigătorilor.

Concursul de pledoarii „Și tu ai dreptul” a fost dedicat Celei de-a 25-a aniversări a Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei și a avut ca scop promovarea drepturilor sociale, educarea spiritului civic, încurajarea libertății de expresie și stimularea gândirii critice la tinerele generații.

Clasele a V-a – a VII-a

Premiul I, Gonța Amelia, Clasa 5, Liceul „Da Vinci”, Chișinău

Premiul II, Creciun Iana, Clasa 6, Gimnaziul Mălăiești, Tîrzieni, r. Orhei

Premiul III, Mihailov Maia, Clasa 5, Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, or.Orhei

Clasele a VIII-a – a IX-a

Premiul I, Agatii Nina, Clasa 8, Liceul „Da Vinci”, Chișinău

Premiul II, Barbaroșie Mădălina, Clasa 9, Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”, Brăviceni

Premiul III, Veverița Mihail, Clasa 9, Gimnaziul din localitatea Chiperceni

Clasele a X-a – a XII-a

Premiul I, Certan Anastasia, Clasa 12, Liceul „Da Vinci”, Chișinău

Premiul II, Leca Anastasia, Clasa 11, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, Bălți

Premiul III, Buruiană Dorin, Clasa 11, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Rădoaia, Sângerei

În scurt timp, câştigătorii concursului vor fi contactaţi de către un reprezentant al Secției Naționale IBBY, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” pentru a stabili data şi alte detalii pentru ridicarea premiilor de către câștigători.

Toate pledoariile câștigătoare pot fi vizionate pe pagina de YouTube a Consiliul Europei în Moldova. De asemenea, pe parcursul lunilor decembrie 2020 și ianuarie 2021, săptămânalul „Florile dalbe” va publica pledoariile atât a participanților, cât și a câștigătorilor.

Concursul de pledoarii „Și tu ai dreptul” a fost dedicat Celei de-a 25-a aniversări a Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Europei și a avut ca scop promovarea drepturilor sociale, educarea spiritului civic, încurajarea libertății de expresie și stimularea gândirii critice la tinerele generații.

GALA LAUREAȚILOR CONCURSULUI DE PLEDOARII

„ȘI TU AI DREPTUL…”

Vineri, 11 decembrie 2020Gala laureaților Concursului de pledoarii „Și tu ai dreptul”, organizat de Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, Secția Națională IBBY, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și Săptămânalul „Florile dalbe”.

Evenimentul se va desfășura online, pe Zoom, fiind transmis live pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/biblioteca.creanga și pe canalul de YouTube https://www.youtube.com/user/BibliotecaCreanga ale Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.

La eveniment vor participa dl William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, și dna Margarita Galstyan, Manager al proiectului Consiliului Europei privind drepturile sociale.

Concursul este dedicat aniversării a 25-a de când Republica Moldova este membru al Consiliului Europei și are ca scop promovarea drepturilor sociale, educarea spiritului civic, încurajarea libertății de expresie și stimularea gândirii critice la tinerele generații.

La concurs au participat 135 de elevi din clasele a V-a – a XII-a din diverse localități ale Republicii Moldova. Cei mai mulți participanți au pledat pentru dreptul la educație, la sănătate, la protecție împotriva sărăciei și excluderii sociale.

Juriul, din care fac parte Aurelia Borzin, scriitoare, doctor în sociologie, Liliana Rotaru, președinte al CCF Moldova, și Mircea Surdu, jurnalist, director al Departamentului „Telefilm-Chișinău”, au evaluat lucrările conform celor trei categorii de vârstă:  clasele a V-a – a VII-a; clasele a VIII-a – a IX-aclasele a X-a – a XII-a. 

La fiecare categorie de vârstă au fost desemnați deținătorii premiilor I (1000 lei), premiilor II (700 lei) și premiilor III (500 lei). De asemenea, la fiecare categorie de vârstă se vor oferi câte 20 de mențiuni (cărți).

Toți participanții la concurs vor primi diplome și cadouri din partea organizatorilor.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker