Evenimente

Peste 90 de zile, orașul Orhei devine oficial – municipiu

Peste 90 de zile orașul Orhei, alături de alte șapte orașe din republică va obține oficial statutul de municipiu, relatează www.radioorhei.info.

Una din cele mai importante prevederi ale legii este că 40% din suma impozitelor încasate pe teritoriul municipiului urmează să rămână în bugetul local. Legea intră în vigoare după 90 de zile din data publicării în Monitorul Oficial.

Discuții despre acordarea statutului de municipiu pentru orașele Orhei, Cahul, Soroca și Ungheni au fost lansate încă în anul 2012.

În iulie 2014, Parlamentul votase în prima lectură un proiect de lege în acest sens, iar pentru lectura finală se propunea ca acest statut să fie oferit și orașelor Edineţ, Hânceşti şi Străşeni.

Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, legea așa și nu a ajuns să fie dezbătură în a doua lectură.

Datorită reformei teritorial-administrative din 1998, mai multe orașe din republică, printre care și Orhei, au avut în perioada anilor 1998-2003 statut de municipiu – reşedinţă de judeţ. Din componența municipiului Orhei atunci făceau parte localitățile Bolohani și Pohorniceni.

A urmat însa o contrareformă, care a desfiinţat judeţele şi a reînfiinţat raioanele, iar în republică și-au păstrat statutul de municipiu doar Chişinăul, Bălţii, Comratul, Benderul şi Tiraspolul.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker