ApropoSocial

Azi ne declară că spitalele sunt pline, personal medical nu mai este

Azi ne declară că spitalele sunt pline, personal medical nu mai este…

Coronavirusul a venit peste noi pe nepus în masă. Niciun guvern în lume nu a fost pregătit de această pandemie. Însă și-au evaluat puterile, și-au strâns rândurile și au făcut ce au putut mai bine. Și ale noastre autorități au făcut și fac. Tot ce au putut ele mai bine.

S-au lăudat două luni că au de toate (echipamente de protecție, echipamente medicale și teste) și nu le trebuie nimic, când alții procurau în forță. Din cauza lipsei echipamentelor medicii se îmbolnăveau cu zecile, apoi cu sutele pe zi, iar în pandemie am intrat cu doar 430 de teste.

S-au lăudat că sunt atotștiutori și că virusul oleacă trece prin nas, când toată știința lumii a recunoscut că nu se știe prea mult despre acest virus. 

Au băgat blindate pe străzi în martie, când se înregi-strau doar 16 cazuri în zi și au organizat proteste în iulie pentru deschiderea „OrheiLandului” când erau tocmai peste 300 cazuri în zi… Și una și alta erau în numele poporului. Poporul îi privea uimit.

Au refuzat să testeze, așa cum făcea o lume întreagă, și declarau că nu au nicio mustrare de conștiință că nu testează mai mult. Îi credem că nu aveau mustrări. Fiindcă nu aveau nici conștiință.

Au refuzat să introducă o monitorizare strictă a contacților și să identifice preventiv sursele de infecție pentru a micșora răspândirea infecției și presiunea pe spital. Au refuzat să testeze chiar și personalul medical. Şi medicii, după gărzi obositoare, mergeau de se testau la privat, ca și mulți alții. În schimb ne-au spus onest că vom muri mulți. Ba chiar că cei care vor muri nu sunt mare pierdere pentru societate – oricum, sunt o povară.

Au refuzat să acorde acces liber și gratuit la tratamente anti-Covid tuturor celor care au rămas să se trateze acasă. Nici cei din spitale nu au avut acces deplin la toate necesare – e criză cu ventilatoarele, cu o parte din medicamente. În schimb au votat în parlament mai ieri pentru scheme de introducere în țară a cât mai multe medicamente neautorizate, realizarea a cât mai multe studii clinice pe oameni și vânzarea medicamentelor din dubițe ambulante exact cum vindeau pe timpuri cărăușii baloane și țuruiece.

Au încercat să anuleze indemnizația de 16 mii pentru personalul medical și alte categorii care s-au infectat la locul de muncă. Medicii nici până astăzi nu-și pot ridica toți banii.

Au făcut nunți, guleaiuri, hramuri și veselii cu tușonci și muzică când anume ei, și nu alții, au băgat lumea în case, au închis școli, grădinițe și locuri de muncă și au luat oamenilor pâinea de la gură.

Au comunicat cu oamenii arogant, zeflemitor, i-au învinuit că se îmbolnăvesc, că mor, îi îngropau în afara cimitirelor și nu lăsau rudele să participe la funerarii o perioadă bună de timp. Fiecare ieșire în public era o batjocură în adresa oamenilor.

Azi ne declară că spitalele sunt pline, paturi nu sunt, personal medical nu mai este. De parcă ei nu ar avea cu aceasta nimic. De parcă 1700 de teste în zi, 115 557 de infectaţi total, 2403 decese, mii și mii de personal medical infectat și locurile de frunte în Europa la îmbolnăviri și decese ar fi rezultatul protestului de duminică și nu al gestionării arogante, incompetente și lipsite de respect față de oamenii acestui pământ.

Dreptul la sănătate al oamenilor este un drept garantat de constituție. Ca și cel la educație, mediu sănătos, justiție echitabilă, toate violate în Republica Moldova. Însă mai presus decât acestea în Constituție este declarat că demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, dar și dreptatea reprezintă valori supreme.

Și că poporul este suveran și doar el decide cum să-și facă dreptate. Niciun politician, fost sau actual ministru, medic sau expert nu este în drept să dicteze poporului ce și cum să facă. Poporul dintotdeauna a știut când nu mai poate răbda. Și niciun coronavirus nu o să-l oprească, așa cum nimic nu-i oprește pe belaruși și pe alte popoare atunci când corupții, oligarhii și tot soiul de mărunți își bat joc de ei.

Iar eu ca medic, un medic fără de partid, dar cu poziție civică, o să rog oamenii: atunci când decid să iasă la protest, să fie atenți, să poarte mască, peste ea fular, mănuși, să mențină distanța de cca 1 metru și să aibă grijă de ei. Și pe lângă alte drepturi, să-și apere și dreptul la sănătate, care le-a fost demult furat în această țară.

Ala Nemerenco, ex-ministră a Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker