SocialȘoldănești

LT “A. Mateevici” din Șoldănești realizează o șansă mult dorită

Liceul Teoretic ”Alexei Mateevici” din Șoldănești, alături de alte câteva instituții de învăţământ preuniversitar din R.Moldova, are toate șansele să beneficieze de investiții solide în domeniul creșterii eficienței energetice a instituției grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, implementat prin Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Colectivul liceului a dovedit că merită investițiile solicitate

Zilele trecute admi-nistrația liceului a transmis ADR Centru documentația tehnică de proiect pentru organizarea achizițiilor publice de selectare a antreprenorului care va realiza lucrările prevăzute în caietul de sarcini. Potrivit concluziilor AO ADR „Habitat”, care a monitorizat etapa de pregătire a instituției pentru a fi admisă în acest proiect, administrația, corpul didactic și colectivul de elevi de la  liceu au făcut tot posibilul pentru a deveni parte a acestui proiect și a beneficia de  suportul Uniunii Europene în crearea unor condiții normale de activitate a instituției. 

Pregătirile pentru etapa a doua a proiectului – tenderul de selectare a antreprenorului, au durat peste doi ani. În această perioadă colectivul instituției a trebuit să demonstreze investitorilor de ce anume LT “Alexei Mateevici” merită și trebuie susținut în intenția sa de sporire a eficienței energetice. În opinia echipei AO ADR “Habitat“, dovezile pretendetului s-au dovedit a fi foarte convingătoare.

Un studiu realizat la liceu cu participarea cadrelor didactice și elevilor din clasele gimnaziale și liceale a arătat că starea clădirii instituției este critică: 61,3% din respondenți au apreciat-o ca nesatisfăcătoare. Aproape jumătate din respondenți au dat aceeași notă sălilor de clasă. Trei din patru respondenți au notat că starea blocurilor sanitare este „rea” sau „foarte rea”. Predominant negative în opinia participanților la sondaj sunt și confortul termic, iluminarea instituției. 

Iar starea precară a edificiilor, încălzirea și iluminarea nesatisfăcătoare afectează sănătatea copiilor și pedagogilor, integritatea procesului educațional. 

Peste jumătate din respondenți au declarat că „foarte des” sau „des” au lipsit de la lecții din cauza răcelii. 

Studiul a dezvăluit și alte fațete ale vieții liceului – aproape jumătate din respondenți sunt prost informați despre necesitatea și posibilitățile utilizării raționale a resurselor termice, electrice și a apei. Și asta pentru că instituția este insuficient dotată cu materialele informative respective. 

Rezultatele studiului au servit drept imbold pentru organizarea unui șir de măsuri preliminare menite să amelioreze starea de lucruri, cel puțin în domeniile care nu necesită cheltuieli financiare deosebite. În luna mai 2019, de exemplu, la liceu s-a desfășurat săptămâna ”Eficiența energetică”, la care au participat elevii din clasele gimnaziale și liceale. În cadrul săptămânii au fost organizate mai multe acțiuni cu caracter informativ-cognitiv. Săptămâna s-a încheiat cu o masă rotundă cu genericul ”Eficiența energetică – mai bun cu mai puțin”.

Participanții la întrunire au accentuat că eficiența energetică înseamnă utilizarea rațională a resurselor energetice pentru asigurarea condițiilor necesare unui spațiu vital și nivel înalt de confort în instituție. 

În așteptarea licitației de selectare a antreprenorului

AO ADR “Habitat“ men-ționează că procesul de management al Liceului Teoretic „Alexei Mateevici” este bine reflectat pe pagina web a instituției, care conține multe rubrici, inclusiv despre procesul de învățământ, istoria și misiunea liceului, planul de dezvoltare și regulamentul de funcționare a instituției, însă lipsește strategia de dezvoltare a liceului în perioada curentă – un document esențial pentru o instituție care mizează pe o dezvoltare durabilă.

Deficiențele constatate pot fi ușor depășite, consideră echipa de monitorizare. Important este că LT “Alexei Mateevici” a reușit să se conformeze cerințelor impuse de Uniunea Europeană ca să beneficieze de resurse pentru a moderniza în stil european edificiul în care activează. Acum colectivul liceului așteaptă cu nerăbdare licitația publică de selectare a antreprenorului care va efectua lucrările prevăzute în caietul de sarcini.

LT A Mateevici din Saldanesti min
În imagine: În perioada de la 13.05 – 21.05.2019, în incinta Liceului ”A. Mateevici” s-a desfășurat săptămâna ”Eficiența energetică” la care au participat elevii din clasele a VI-a – XII-a. La activitatea de generalizare, masă rotundă cu genericul ”Eficiența energetică – mai bun cu mai puțin”, organizată de profesoarele de fizică Viorica Russu şi Alina Olari, cu elevii treptei de gimnaziu și liceu, s-a accentuat că Eficiența energetică este utilizarea eficientă a resurselor energetice, consumate pentru menținerea condițiilor necesare a spațiului vital și nivelului înalt de confort în conformitate cu dezvoltarea actuală a tehnologiei și tehnicii.

Tudor Codreanu

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker