Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiTelenești

Schimbări şi modificări de lege în suportul beneficiarilor Casei Naţionale de Asigurări Sociale

La întrebările „C” răspunde Ecaterina Furculiță, șefă adjunctă a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Telenești.  

-Dnă Ecaterina Furculiţă, reexaminarea pensiei pentru pensionarii care activează sau au activat în  câmpul muncii după reali-zarea dreptului la pensia pentru limită de vârstă  este una din întrebările cele mai frecvente cu care se adresează cititorii noștri.  Vă rugăm să ne informați despre noile prevederi și schimbări în legislație privind domeniul respectiv.

– La 01 iulie 2020 Casa Naţională de Asigurări Sociale a demarat procesul de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă a beneficiarilor de pensii stabilite după 01.01.1999 și care confirmă stagiul de cotizare realizat după data stabilirii pensiei de 10 ani și mai mult.  

Începând cu 1 ianuarie 2021 vor fi reexaminate pensiile pentru limită de vârstă a beneficiarilor de pensii stabilite după 01.01.1999 și care confirmă stagiul de cotizare realizat după data stabilirii pensiei de 7 ani și mai mult. După 1 ianuarie 2022 se vor reexamina pensiile  beneficiarilor  care confirmă stagiul de cotizare realizat după data stabilirii pensiei de 5 ani și mai mult, iar de la 1 ianuarie 2023 – pentru cei care confirmă stagiul de cotizare de 2 ani și mai mult.

Pentru a facilita accesul persoanelor doritoare de a-și reexamina pensia pentru limită de vârstă s-au efectuat unele modificări în legislație. Astfel începând cu 1 ianuarie 2021, pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale va fi disponibilă aplicația ”e-Cerere. Reexa-minarea pensiei pentru limită de vârstă”, fapt ce va permite persoanelor eligibile să  depună online cerere privind reexaminarea pensiei, ceea ce va exclude cozile la ghișeiele CTAS. Mai menționăm faptul că, începând cu data de 31 iulie 2020, cererea și actele necesare pentru stabilirea pensiei pot fi depuse de către reprezentantul persoanei, desemnat prin procură, la  Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la domiciliul solicitantului de pensie.

Conform modificărilor operate în Legea 156/1998 privind Sistemul Public de Pensii, care au fost publicate în Monitorul Oficial, prin procură poate fi solicitat dreptul la pensia pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate, pensia de urmaș, precum și reexaminarea pensiei. La cerere va fi anexată procura  precum și documentele necesare ale persoanei care solicită dreptul la pensie, acestea fiind prezentate în original și copie (buletinul de identitate, carnetele de muncă, alte acte după caz).

– De regulă CTAS este vizitată de multă lume care stă la coadă, ceea ce poate crea probleme în cazul pandemiei de Covid-19. Cum soluționați problema respectivă?

– Analiza situației atestă un număr mare de adresări a beneficiarilor la ghișeiele Casei Teritoriale de Asigurări Sociale pentru eliberarea mai multor tipuri de certificate, extrase din cont și alte documente care urmează a fi prezentate la alte instituții pentru a beneficia de diferite servicii și facilități. Această situație afectează procesul de deservire a beneficiarilor și solicitanților de prestaţii sociale, inclusiv în cazul  pandemiei, și generează riscuri pentru sănătatea atât  a celor mai vulnerabile pături ale populației, care sunt deservite de către CTAS, cât şi a angajaţilor CTAS.

În scopul eficientizării guvernării prin schimbul de date între autorități și instituții care prestează servicii publice, acestea pot utiliza/interacționa pe o Platformă tehnologică comună de schimb de date MConnect. Cetățenii vor oferi autorităților publice datele de contact o singură dată, iar autoritățile publice utilizează aceste date pentru prestarea serviciilor guvernamentale. Ac-cesarea datelor necesare prin acest sistem reduce povara administrativă  asupra cetățenilor și ajută la soluționarea mai operativă și mai eficientă a problemelor acestora, asigurând o comunicare mai eficentă între autorități și beneficiari. 

Începând cu 1 decembrie 2020 CTAS nu va mai elibera informații/certificate pe suport de hârtie. Instituțiile solicitante pot obține informațiile necesare prin accesarea datelor deținute de CNAS, cu suportul Agenției de Guvernare Electronică.

CNAS a modificat și mecanismul de eliberare a legitimațiilor beneficiarilor de prestații sociale, inclusiv prin excluderea înscrie-rilor privind cuantumul prestației sociale.

 
 Pentru conformitate, Ion Cernei

Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker