ApropoPolitic

Alianţa Covid: ultimele convulsii

Şedinţa Parlamentului de la sfârşitul săptămânii trecute a dezvăluit încă o dată faţa adevărată a guvernării socialiste, dar şi noilor ei aliaţi.

Încă nu demult, Igor Dodon, în calitate de candidat pentru un nou mandat de preşedinte al ţării, declara sus şi tare că PSRM în nici un caz nu va face alianţă cu partidul lui Şor şi deputaţii transfugi. Respectivii la fel se declarau duşmani de moarte ai lui I.Dodon. 

Între timp pregătirile acestora către nuntă se vedeau cu ochiul liber. De fapt, logica acestor evenimente era la suprafaţă. Actualitatea  alegerilor anticipate devine tot mai evidentă, iar după ce I.Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale s-au şubrezit serios şi poziţiile PSRM în societate.

Conştienţi că alegerile anticipate vor fi fatale mai ales pentru transfugi ca politicieni, iar ulterior au toate şansele să ajungă la pârnaie, cei din platforma Pentru Moldova desigur au acceptat unica şansă de a mai rămâne un timp la guvernare – alianţa cu PSRM, mai ales că interesele,  apucăturile, dar şi păcatele lor în faţa societăţii moldoveneşti  aproape coincid. 

Nu cred că cel puţin o parte dintre deputaţii socialişti nu înţelegeau că proiectele de legi incluse pe agenda şedinţei Parlamentului din 03 decembrie şi modalităţile de promovare a lor vor trezi mari repulsii în societate. Dar eu cred că au mers la asta, invocând nişte argumente sterile de tipul „grija faţă de popor” din două motive: pentru a încerca să dreagă busuiocul în ce priveşte promisiunile faţă de Kremlin, dar şi pentru a verifica loialitatea noilor parteneri de alianţă.  

Adică chiar dacă Curtea Constituţională va declara neconstituţionale  legile privind statutul limbii ruse, modificările în Codul audiovizualului, Bugetul de Stat pentru 2021 etc., socialiştii se vor putea îndreptăţi faţă de Moscova şi unii colegi deputaţi cointeresaţi anume în aceste variante de legi, că, uite, noi am făcut tot ce a depins de noi, dar n-am avut susţinere. Cu alte cuvinte, încropind o majoritate de moment, ‘alianţa Covid’, cum a fost poreclită chiar la momentul formării, a mers va-bank în speranţa să mai câştige puţin timp pentru a şterge măcar o parte din păcatele acumulate.

   Noua alianţă a procedat  joi aşa cum a procedat, votând în galop o listă întreagă de proiecte de legi fără consultări cu societatea civilă, expertize juridice, dezbateri, fără ca măcar să numere voturile, pentru că aşa a fost ordinul de la autorii acestor proiecte şi dacă s-ar fi mers pe procedura legală, interesele ascunse puteau să iasă la suprafaţă şi să scandalizeze lumea. Celor cu musca pe căciulă nu le trebuia asta. Şi au votat cuminţi, ca nişte roboţi, ce le-au dictat şefii, fără măcar să citească proiectele propuse. În aceeaşi seară, în cadrul unor dezbateri la un post de televiziune, deputatul PSRM Nesterovschi a recunoscut că nu a reuşit să citească proiectele de legi privind Bugetul de Stat, prezentate deputaţilor cu două zile înainte de şedinţă, dar le-a votat pentru că aşa s-a decis în fracţiune.

 Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, alţi jurişti şi experţi de referinţă au calificat evenimentele din Parlament din 03 decembrie drept lovitură de stat. Deputaţii Dinu Plângău, Serghei Litvinenco şi Octavian Ţâcu au contestat legile votate în două lecturi de alianţa PSRM – platforma Pro-Moldova şi însăşi agenda zilei la Curtea Constituţională.

Luni Curtea deja a suspendat Legea nr. 218 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, care viza trecerea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea preşedintelui republicii în cea a Parlamentului, calificând-o drept neconstituţională. Iar pe 8 decembrie Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de lege cu privire la statutul special pentru limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova. Urmează cuvântul decisiv al Curtii şi pe celelalte acte adoptate de alianţa Covid pe 3  decembrie c. 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker