Apropo

La Moscova, Dodon a pornit pe drumul lui Ianukovici

Președintele Dodon s-a aflat săptămâna aceasta la Moscova. Pe blogul său, Dodon își etichetează  vizita în capitala Rusiei și întrevederea lui cu Putin drept istorice.

Este o apreciere pripită, vădit eronată: valoare istorică unei vizite de acest fel poate să o dea doar timpul în scurgerea lui. Or, euforia vasalului stârnită în capul lui de clipa prosternării sale la picioarele stăpânului idolatrizat nu poate nicicum da evenimentului careva importanță istorică, decât în sensul lamentabil și dăunător pe care îl colportă.

Ceea ce putem afirma cu certitudine la  moment este că vizita lui Dodon la Moscova a fost una umilitoare ca substanță a dialogurilor purtate, sterilă ca efect economic, scandaloasă (dăunătoare) ca imagine pentru Republica Moldova din următoarele considerente:

1. Deși efectuată din postura de președinte al Republicii Moldova, Dodon nu a respectat uzanțele formării unei delegații reprezentative a Executivului (din care, conform Constituției, fac parte Guvernul și Președinția) și drept consecință, nu a întrunit rigorile unei vizite de stat. Așa cum s-a prezentat la Kremlin și s-a manifestat în cadrul întrevederilor la nivel înalt și în conferințe publice, vizita lui Dodon a fost una strict de partid și a avut caracter de activitate electorală  a PSRM, făcută pe contul contribuabilului;

2. Declarațiile lui Dodon, atât cele politice, cât și cele cu tentă ideologică au fost dăunătoare pentru stabilitatea politică din Republica Moldova. Majoritatea lor au avut caracter revizionist și au exprimat disponibilitatea PSRM de a se angaja în acțiuni de schimbare atât a regimului constituțional, cât și a vectorului pro-european de dezvoltare și, implicit, a parteneriatelor strategice ale statului. În mod obraznic și iresponsabil, Dodon a făcut referințe impardonabile și inadmisibile la relațiile cu vecinii – România și Ucraina – a mințit cu nerușinare în privința susținerii pe care o are Republica Moldova de la Uniunea Europeană și alte state ale comunității;

3. Componența delegației ajunse la Moscova nu a avut de departe competențele unei delegații plenipotențiare, capabile să poarte dialoguri, cu atât mai mult, negocieri, care să urmărească colaborarea economică cu Federația Rusă, reieșind din interesul național al Republicii Moldova. Dodon a proferat aceleași modalități dăunătoare ale PSRM de relații economice cu Rusia, insistând pe deschiderea selectivă a pieței ruse pentru anumiți agenți economici și nu pe o regulă general acceptată și reciproc avantajoasă. În felul acesta Dodon s-a arătat dispus să vândă preferențial în Rusia nu mărfuri și produse moldovenești, ci conștiințe.

Lucrul cel mai scandalos și periculos pentru Republica Moldova a fost exprimat în promisiunea lui Dodon de a schimba vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova prin anularea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Dodon s-a umflat atât de tare în fața autorităților de la Moscova, încât, pentru a se prosterna definitiv în fața lor, s-a angajat să  oprească roata istoriei și să o facă să se rotească în sens opus.

Dodon se face amnezic, orb și surd la evenimentele din jurul Republicii Moldova, în special la cele întâmplate cu trei ani în urmă în Ucraina. Atunci, un alt președinte trufaș, cel al Ucrainei, s-a apucat să oprească roata istoriei pentru statul său și a nimerit exact sub ea. Ianukovici a fost alungat din țara lui și stă și astăzi în adăpostul-închisoare oferit cu „generozitate” de Putin, departe de țara lui, care îl  vrea înapoi doar că să îl judece și condamne pentru corupție, lașitate și înaltă trădare.

La Moscova, Dodon a pornit pe aceeași cale, cea a pierzaniei, bătătorită de Ianukovici și alți conducători ticăloși, care au încercat să oprească roata istoriei și să readucă țările lor în vasalitatea rușinoasă a Rusiei oligarhice.

Valeriu Saharneanu

valeriusaharneanu@yahoo.com

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker