EvenimenteOrheiRezina

Chiciura din anul 2000 din Orhei, Rezina și Șoldănești

Acum 20 de ani, în ultimele zile ale lunii noiembrie, o mare parte din localităţile judeţului Orhei, în special cele situate în ex-raioanele Rezina şi Şoldăneşti, au fost afectate de o calamitate fără precedent – chiciura, care pe liniile de curent electric, crengile copacilor  ajungea  la grosimea de 29-33 mm, iar greutatea – de 720 grame pe metrul liniar. 

Împreună cu vântul puternic, chiciura a distrus atunci, conform informaţiilor oficiale din 30 noiembrie 2000, peste 1500 km de linii electrice, circa 21 mii de piloni, pe mii de hectare au fost distruse viile, livezile, pădurile, plantaţiile verzi, semănăturile de toamnă. 130 de localităţi din judeţ au rămas ( o parte până în martie 2001) fără curent electric, legătură telefonciă, apă la robinet, căldură şi alte servicii legate de lipsa curentului electric.

Nu mai circulau trenurile. Câteva săptămâni în aceste localităţi n-au funcţionat şcolile, grădiniţele. Chiciura şi vântul au provocat pagube materiale serioase şi pentru sute de întreprinderi, instituţii, gospodării. În Rezina, câteva automobile cu cisterne aprovizionau locuitorii cu apă potabilă conform unui grafic. În Rezina, Şoldăneşti locatarii de la bloc au rămas săptămâni întregi fără căldură, lucru care a dus ulterior la sistarea activităţii reţelelor termice orăşeneşti, lumea orientându-se spre încălzirea autonomă a locuinţelor. 

Amploarea avariei a forţat guvernul Braghiş să decreteze în judeţele afectate de chiciură, inclusiv judeţul Orhei, starea de urgenţă.  

Iniţial factorii de decizie de la Chişinău linişteau populaţia că reţelele electrice vor fi restabilite în câteva zile si situaţia se va ameliora. În realitate or. Rezina a fost reconectat la sursele de alimentare cu energie electrică pe la mijlocul lunii decembrie, iar ultimele localităţi din raionul Rezina – peste 2,5 luni de la calamitate. O serie de întreprinderi au fost nevoite atunci să staţioneze câteva luni, iar reţelele electrice din centrul şi nordul republicii şi-au revenit complet după aceste intemperii abia peste un deceniu.

Calamitatea a developat mai multe probleme de sistem. De exemplu, s-a dovedit că reţelele electrice din teritoriu erau într-o stare tehnică dezastruoasă, din care cauză acestea urmau să fie construite practic din nou. Până atunci se practica asigurarea reţelelor electrice, dar în a. 2000 asta nu s-a întâmplat şi toate cheltuielile a trebuit să şi le asume statul. Un reprezentat al SA ”Red-Nord” menţiona atunci pentru CUVÂNTUL, că restabilirea a 1700 km de reţele deteriorate din judeţul Orhei necesită în mod normal circa 3 ani. Totuşi, au fost restabilite în câteva luni, deja în vara a. 2001 viaţa în judeţ revenind la normalitate.

Apropo, lipsa energiei electrice a paralizat atunci pe două săptămâni şi activitatea redacţiei noastre şi a Tipografiei din Rezina. Dar CUVÂNTUI a continuat să apară. Filiala din Rezina a BC ”Moldova-Agroindbank” avea o staţie electrică autonomă şi noaptea ne oferea un cabinet, în care ne aduceam calculatoarele şi pregăteam ziarul, pe care îl tipăream la tipografia din Râbniţa. Între timp şi Tipografia din Rezina a procurat o asemenea staţie autonomă, asigurând în continuare editarea normală a ziarului.

Atunci se vorbea mult despre factorii care ar fi provocat calamitatea. Unii susţineau că chiciura ar fi fost o urmare a unor emisii poluante de la un combinat chimic din Ucraina. Se vehiculau şi alte ipoteze. Până la urmă lumea aşa şi n-a mai aflat adevărul. Datele meteo însă arată că cel puțin o dată la 3-5 ani sectorul energetic din Moldova este afectat de chiciură, lapoviţa şi vânt puternic. 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker