Dezbateri publicePolitic

Lovitură de stat sau grijă faţă de popor?

Mai mulţi jurişti, experţi de referinţă, dar şi organisme internaţionale au calificat acțiunile alianţei PSRM – PŞ care au avut loc în Parlamentul R. Moldova la 3 decembrie c., drept lovitură de stat parlamentară, în timp ce alianţa PSRM-PŞ le-au prezentat  drept grijă faţă de popor.

Dar Dvs. ce credeţi?

Nicon Ungur, doctor habilitat în ştiinţe: Împărtăşesc opinia experţilor care afirmă că e lovitură de stat. Forţele pierdante la ultimele alegeri prezidenţiale nu se pot conforma cu situaţia de azi. Documentele adoptate de majoritatea Dodon-Şor pot duce la destabilizarea şi la creşterea tensiunilor în societate. 

Îndemnul preşedintei alese Maia Sandu la concili-ere şi lupta cu corupţia nu sunt pe placul celor, care se simt cu musca pe căciulă. Îndemnul la destabilizare vine din partea actualei majorităţi parlamentare, în spatele căreia este chiar I. Dodon. Pentru ca lucrurile în RM să fie puse la locurile lor (spre binele oamenilor), ar fi nevoie de demisia Guvernului Chicu şi dizolvarea actualului Parlament. Trebuie să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate. Acest lucru l-au cerut şi protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pe 6 decembrie.

Nicolae Cojocaru, doctor în filosofie: Odată cu alegerile recente, se pare, la o bună parte din basarabeni a reînviat și speranța că încă nu-i totul pierdut. O guvernare fără încrederea electoratului este una moartă. O guvernare susținută doar de oameni cu anumite interese este una de durată. O țară poate prospera numai dacă interesul național este primordial atât pentru guvernare, cât și pentru majoritatea poporului. Așa gândesc eu, deși, probabil, aceste gânduri sunt discutabile…

Grigore Vasilescu, doctor habilitat, profesor universitar: Susțin în totul părerea că acțiunile alianţei PSRM – PŞ, care au avut loc în Parlamentul R. Moldova la 3 decembrie c., pot fi califi-cate drept lovitură de stat parlamentară. Este o încercare a PSRM şi celor adunaţi în jurul deputaţilor lui Şor de a se menține cu orice preț la putere, indiferent de voinţa majorității cetățenilor! 

Maria Elina Alexandru: Evident că este lovitură de stat parlamentară.

Ludmila Botnariuc, Orhei: Da, evenimentele din Parlament din 3 decembrie le consider o lovitură de stat produsă sub bagheta lui I.Dodon, care, bătut la alegeri, a decis să-și perpetueze puterea prin o nouă majoritate parlamentară. Au fost încălcate flagrant toate procedurile de adoptare a legilor, ceea ce constituie un temei vădit pentru a le declara neconstituționale şi cred că aşa se va întâmpla.

Poporul nu-i va ierta lui I.Dodon actele de trădare de Patrie și de Neam, dar și de uzurpare a puterii în stat. „Cel ce-și viclenește moșia și neamul mai rău decât ucigașii de părinți să se certe”, spunea despre asemenea persoane domnitorul Vasile Lupu.

Teo-Teodor Marşalcovschi, doctor în ştiinţe, profesor universitar: Cu siguranță, Parlamentul de acum nu reflectă coraportul opiniei electoratului atât pe plan intern, cât și extern. Acest organism politic, în timp ce republica e parlamentară, a îmbătrânit și este manevrat de forțe politice obscure. Prin urmare, sunt foarte actuale alegerile parlamentare anticipate și constituirea unui alt organ reprezentativ. Ar fi logic să avem deputați cu viziuni de centru-dreapta.

Ceea ce s-a întâmplat pe 3 decembrie curent demonstrează agonia (plus graba) forțelor politice de stânga proruse de a mai rupe din politicul basarabean. Populația trebuie să  observe această tonalitate și să se reorienteze așa cum au procedat orheienii căzuți la un moment sub influența antinaționalului Șor. Maia Sandu a obținut acolo 70% din sufragii. Bravo orheienilor! 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker