EvenimenteOrhei

Gheorghe Bossi-Dumeneanu nu este uitat la Orhei

Rapsodul și tribunul poeziei care a crescut o lumină din cuvânt și a reușit s-aprindă-n noaptea vieții candela din verbul său „ca Icoană să-i fie Țara, graiul sfânt și Dumnezeu”, ar fi împlinit 79 de ani de la naștere, el din taine și din viduri și-a erupt tăcerile și a strigat cât Albul și Negrul, a reușit să râdă și să plângă-n verb… 

Profesor, poet, om–savant, orator remarcabil, fire emotivă, o personalitate cu o încărcătură  spirituală și filozofică deosebită,  înzestrat cu înalt grad de înțelepciune și inteligență. Poezia lui înglobează suma trăirilor și a clipelor revelatorii care marchează frumusețea și tezaurul unei vieți de Om. 

Născut la 26 noiembrie 1941 în satul Dumeni, Râșcani, și-a continuat studiile la Școala Pedagogică „V. Lupu” din Orhei, apoi la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chișinău. Activitatea a început-o la Leova, profesor școlar, care a fost continuată ca profesor cu gradul didactic I de română și universală la LT „Onisifor Ghibu” și Gimnaziul „Mihai Eminescu” din Orhei. Aici, pe aceste plaiuri mioritice, în splendoarea Cod-rilor seculari, și-a creat palmaresul: „Dangăt de Clipă”, „Icoana  din Suflet”, „Ochiul  de Taină”, „Refracții Sanguine”, „Vise care mai sângeră”, „Tainele tăcerii”, „Lumina de veghe”, „Ecoul migrenelor crispate”, „Erupțiile  disperării”, „101 poeme”.

Om Emerit din RM, cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și România, iată puținele aprecieri date unei personalități de creație notorii pentru Țară și pentru Neam. 

Mereu îndrăgostit de Poezie, a reușit să ne impresioneze prin stil și rimă, prin metafore și cascada verbului matern. S-a extins în imensitatea și adâncul Universului Poeziei, un Univers în care Legea vitală pentru El a constituit Veșnica Căutare: a descifra enigma Timpului și Spațiului, Clipei și Veșniciei, Pământului și Cerului, Necunoscutului și Neînțelesului, Absolutului și Infinitului.

A rămas unul din distinșii poeți ai neamului. Modest din fire, emanând voie bună și echilibru spiritual, de parcă nici nu a mai trăit cea mai crudă dramă a existenței sale, disciplinat era peste măsură. Era atent cu toată lumea. Gesturile sale exprimau respect și generozitate, demnitate, optimism și speranță că lucrurile se vor schimba în bine.  A luptat pentru Renașterea și Demnitatea Națională. 

Dar, astăzi călimara sanguină  a rămas seacă, iar penița s-a uscat de așteptarea Poetului unei „icoane din suflet”, a unui „dangăt de clipă” cu o privire a „ochiului  de taină”. Om al încercării, al veșnicei căutări cu întrebări și clipe-n etern, acel care a suprapus timp peste timp în loc de repetare, a efectuat o mișcare-n cerc ca o condamnare, o încifrare de alb și negru, s-a transformat în lumânare, iar lutul peste lut a creat o inelare spre veșnica lui înălțare!

Complex prin misterul său cu „pana înmuiată în călimara cardiacă cu cerneală sanguină” mereu a căutat rostul vieții în „Valea Plângerii” și soluția cum să treci Dincolo și să mai rămâi Aici. Le-a reușit! Prin puterea Cuvântului și profunzimea simbolului s-a urcat la înălțimi de unde a deschis orizonturi ale cunoașterii Necunoscutului! Nu se mai întoarce. A luat  calea celor  drepți!  I s-au tăiat aripile la 31 iulie 2013, la Orhei, la nici 72 de ani împliniți.   

Muza versurilor au fost cea mai devotată prietenă de viață pe nume Alexandra Bossi, iubita fiică Diana, inegalabilii nepoți Dan și Tina, irepetabilii părinți Veta Marcu și Filip Bossi, cărora le-au și fost dedicate toate plachetele de versuri. Prin Ei poetul a dezlegat „tăceri și taine din mituri și mister” și a adunat „a lor lumină ce peste timp răsfrânge” și aprinde-n „foc de verde tot cosmosul din sânge…”         

Talentul de poet l-a preluat nepotul Dan Negară, cu pseudo-nimul Arditi Pelin, născut în anul 1989 la Orhei. Un tânăr cu o moștenire beatnică. Și-a făcut studiile la LT „Onisifor Ghibu”, Informatica Aplicată – la Chișinău, este membru al Cenaclului Literar „Republica”, a publicat versuri în reviste de română și engleză.

Scrie o poezie a unei posibile lumi mai bune, nonconformistă, individualistă, specifică, dar protestatară. „Republica” 2016 – debut de poezie. Pentru cartea „triphopuri”  2019, Editura „Paralela 45” București, i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor din RM. „Poate voi organiza o lansare și la Orhei, în liceul unde am învățat, dar să vedem cum scăpăm de pandemie. Am un manuscris care e aproape gata, dar deocamdată e fără titlu”, ne-a relatat Dan Negară.

Un vast florilegiu de versuri scrise și editate de Gheorghe Bossi–Dumeneanu și asociate cu o antologie muzicală au constituit aducerile aminte cu genericul „Ochiul de taină” și „Poet al căutării de Lumină” prezentate de BPR „A. Donici” și LT „Onisifor Ghibu” din Orhei. 

Iar fosta elevă, poeta Maria Augustina Hâncu din Marsilia, Franța, scrie într-o Scrisoare Deschisă in memoriam poetului (cităm un fragment): „…Domnia Sa ar fi împlinit ’79, şi mai trăiește în amintirea noastră. Un poet trăiește în timp atât  cât îi trăiește Poezia, căci Poezia nu are moarte. A fost poetul şi profesorul care prin noblețea sufletească, cultura şi erudiția sa ne-a făcut mai bună lumea în care trăim. Un Maestru care ne-a cultivat sentimente de dragoste de patrie, de limbă, de valorile perene ale neamului, ne-a făcut să ne simțim deosebiți.

Spusele lui erau o sursă de lumină şi energie pozitivă. Rămâneam fascinați de felul în care ne purta prin laboratoarele infinite ale literaturii, de faptul cum știa să ne prindă în universul imaginar al unor personaje literare de excepție, să ne capteze atenția, să creeze punți de conexiune între marile literaturi ale lumii şi literatura română. Vorbele sale îți inspirau dragoste de neam, de viață, de tot ce-i mai frumos. El trăia cu intensitate şi dăruire, totul în jur avea un chip nou şi lua contur. Prin metafora Verbului, Măria Sa Poetul şi Profesorul, ne-a făcut mai luminos cotidianul. Poetul şi-a reușit pe deplin misiunea şi menirea pe pământ…

Să-i citim Poezia. Să păstrăm vie flacăra amintirii. Să-i cinstim memoria”.

Ludmila Botnariuc,  BPR „A.Donici” Orhei            

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker