Evenimente

Dosarul fraudei bancare // Cine sunt persoanele reținute de procurori?

Dosarul fraudei bancare // Cine sunt persoanele reținute de procurori?

Cele șase persoane reținute vineri de procurori și ofițerii CNA sunt ex-președinți și foști funcționari de la Banca Socială, Banca de Economii și Unibank, cele trei bănci devalizate prin scheme frauduloase la sfârșitul lui 2014.

Surse din cadrul anchetei au counicat pentru Anticoruptie.md că unul dintre cei reținuți este Sergiu Albot care a deținut funcția de președinte al Băncii Sociale din decembrie 2013 până în mai 2014, când a demisionat din propria inițiativă. Până a fi avansat în funcţia de preşedinte al Băncii Sociale, Sergiu Albot a fost vice-președinte la UniBank și a lucrat în calitate de economist la Banca Naţională a Moldovei. Printre cei reținuți se numără și Natalia Rahuba care a preluat la 1 iunie 2014 funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot. 

Tot de la Banca Socială este și cea de-a treia persoană reținută. Este vorba despre Svetlana Focșa, ex-vicepreședinta Consiliului de administraţie și fosta directoare financiară a băncii. O altă persoană reținută vineri se numește Mariana Frunze și a deținut anterior o funcție importantă la Banca Socială.

Procurorii i-au reținut vineri și pe fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și pe ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi.

Veaceslav Platon a declarat anterior pentru presă că unul dintre implementatorii schemei prin care au fost fraudat sistemul bancar din Moldova a fost Sergiu Albot, căsătorit cu fosta deputată Maria Albot, care, potrivit unor surse, ar fi verișoara lui Ilan Șor.

În mai 2016, Banca Națională a decis să îi amendeze cu 10 salarii medii pe sector financiar pe foștii administratori ai Băncii Sociale, între care Sergiu Albot și Natalia Rahuba. Sancțiunile au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea băncii, inclusiv a celor doi administratori, a faptelor de încălcare a Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale BNM.

În cadrul unui interviu acordat recent portalului Anticoruptie.md, Sergiu Sagaidac, fost angajat al Băncii Sociale, a declarat că Sergiu Albot, fostul președinte de la Banca Socială, anterior vicepreședinte al Unibank, s-ar afla în relații apropiate cu Ruslan Grate, numit în 2014 administrator special la Unibank.

Grate ar fi fost prezent și la nunta lui Albot. Albot și Grate au fost anterior colegi de serviciu la Banca Națională a Moldovei. Ambii au lucrat în cadrul Departamentului supraveghere bancară al BNM. Tot Sagaidac afirmă că pe toată perioada administrării speciale, Albot și Ilan Șor ar fi fost oaspeți frecvenți la Unibank.

Mariana Colun

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker