Evenimente

Foștii președinți ai BEM și UniBank, printre persoanele reținute în dosarul fraudei bancare

Fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi, se numără printre persoanele reținute vineri de procurori și ofițerii CNA în dosarul fraudei bancare.

Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc.

Dumitru Țugulschi a mai fost reținut și acum patru ani de oamenii legii, fiind cercetat în dosarul Unibank. Acestuia i se incriminează încălcarea regulilor de creditare, gestionarea defectuoasă şi frauduloasă a băncii şi escrocherie în proporţii deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2013 – 2014, bancherul ar fi acordat mai multor agenţi economici patru credite neperformante în sumă totală de 16 milioane de dolari şi 15 milioane de euro. Țugulschi a respins acuzațiile. În prezent, dosarul încă se află pe rol în instanța de fond.

În 2016, Ţugulschi s-a numărat printre cei sancționați cu amenzi de câteva zeci mii de lei de către BNM.

Viorel Bîrca a fost pus sub învinuire, în mai 2015, și în dosarul Băncii de Economii. Acesta a fost învinuit de încălcarea regulilor de creditare. Potrivit acuzatorilr, în urma acordării creditelor neperformante, statul ar fi fost prejudiciat cu milioane de lei.

Audiat în iulie 2019 de membrii Comisiei parlamentare de anchetă a furtului miliardului din sistemul bancar moldovesc, Bîrcă ar fi confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci când din cele trei bănci (BEM, UniBank și Banca Socială) au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

Amintim că oamenii legii au reținut vineri și patru persoane care au figurat în administrația Băncii Sociale.

Controversatul deputat și om de afaceri Ilan Șor a deținut în aprilie-noiembrie 2014 funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, după ce, în urma unei rocade financiare, statul pierduse statutul de acţionar majoritar. Pe lângă implicațiile la BEM, autorii Raportului Kroll 1 au constatat că Şor a controlat mai mulți acţionari ai Băncii Sociale şi Unibank. Acest lucru i-ar fi permis să fie partaș la „jaful secolului”, schemă prin care, în perioada 2012 -2014, din cele trei bănci au fost scoși în off-shore 13,7 miliarde de lei.

Printre acționarii de la Banca Socială au figurat deputatele din partea Partidului Șor, Reghina Apostolova și Marina Tauber, precum și ex-președintele Petru Lucinschi. Toți trei au fost scoși toamna trecută de sub urmărire penală, după ce au fost învinuiți o perioadă în dosarul fraudei bancare.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker