Politic

Igor Grigoriev: Nimic nu se va schimba până nu revenim la norma constituţională şi normalitatea politică

Igor Grigoriev, ex-funcționar de stat, care un timp a activat în serviciul diplomatic, ex-viceprimar de Orhei, în prezent este calificat drept expert în politica națională. În acest interviu oferit redacţiei săptămânalului CUVÂNTUL, dl Grigoriev comentează procesele actuale din politica moldovenească. 

– Domnule Grigoriev, acum deja pot fi făcute niște concluzii vis-a-vis de rezultatele scrutinului prezidenţial. Acestea V-au surprins sau nu?

– Sunt sigur că mulți dintre noi, inclusiv experți în domeniu, nu s-au așteptat la asemenea rezultate. Mulţi erau sceptici în privința gradului de participare a alegătorilor la votare, la bază fiind mai multe motive, inclusiv neîncrederea populaţiei în guvernare, situația legată de pandemia Covid-19. Dar vedem că “mămăliga a explodat” şi acest fapt este îmbucurător. Diaspora, care a ieșit masiv la vot, la fel confirmă faptul că a ajuns cuțitul la os și nu se mai poate răbda mizeria, minciuna, corupția, sărăcia etc., care se întâmplă în Republica Moldova. Lumea își doreşte o schimbare esenţială şi aceasta se poate întâmpla în mod civilizat numai prin vot. Trebuie să conștientizăm că acest vot este nu atât unul politic, cât protestatar împotriva lui Dodon, Plahotniuc, a corupției etc., care au pus stăpânire pe Republica Moldova, dar și o speranță la un viitor mai bun.

– Se aud şi voci că electoratul nostru a câștigat o luptă într-o operațiune cu serviciile speciale…

– Implicarea serviciilor speciale din Federația Rusă în scrutinul electoral prezidențial a fost una fără precedent, lucru inadmisibil. Este îmbucurător faptul că cetățenii au intrat în esența acestui flagel și au demonstrat că ei pot să se informeze și nu-și doresc ca Republica Moldova să fie în continuare tratată ca vasală sau o regiune a Federației Ruse. Serviciile secrete ale FR au primit o lovitură puternică din partea electoratului moldovenesc, după care sper să lase republica noastră în pace. 

– Cum explicați paradoxul că votul găgăuzilor a fost pro-est și pro-Dodon, când cele mai multe proiecte importante pentru regiune au fost implementate pe bani europeni, inclusiv investiţiile făcute de poporul român în reparațiile şi dotările școlilor, grădinițelor, autobuze etc.?

– Pe parcursul ultimilor 30 de ani găgăuzii au fost folosiți de actorii politici de la guvernare – agrarienii, lucinschiștii, comuniștii, democrații lui Plahotniuc, socialiştii lui Dodon în calitate de maşină de vot, vehiculându-se mesajul pro-rusesc, antiromânesc și antieuropean. De data aceasta în Găgăuzia au ieșit la votare ceva mai mult de 50% dintre alegători, Maia Sandu acumulând 5% din voturi, restul 95% revenindu-i lui I.Dodon. Adică aproape jumătate din electorat nu a ieșit la vot, fie că este plecat peste hotare, fie ca să demonstreze că este împotriva guvernării în frunte cu I.Dodon. Din infromaţiile mele ştiu că o bună parte din cei care au mers la votare au fost impuși să voteze pentru Dodon prin diferite metode – intimidări, agresiune, aplicarea factorului administrativ etc. Sunt sigur, că dacă în lunile următoare vor avea loc alegeri parlamentare, rezultatele înregistrate de PSRM vor fi în scădere.

– Cunoaşteţi bine starea de lucruri pe eşichierul politic moldovenesc. Cum s-a întâmplat că stânga a devenit rusofilă, românofobă, antiunionistă și antieropeană?

– Bună întrebare. Dar să ne întrebăm oare sunt astăzi în Republica Moldova partide de stânga și de dreapta? Eu cred că la moment la noi nu sunt partide cu politici doctrinare de stânga, social-democrate și nici de dreapta, cu viziuni conservatoare. Formaţiunile care se prezintă de dreapta  sunt proeuropene și proromâne, iar cele de stânga sunt proruse, ceea ce apriori nu-i corect. Da, s-ar putea spune că poziţia mea politică este de stânga, doar că una social-democrată, la bază fiind valorile democratice și proeuropene. Mai mult, viziunile mele politice cuprind un spectru destul de larg de viziuni social-demiocrate ale Partidului Socialist European (a doua forță politică în UE) și viziuni conservatoare ale Partidului Popular European (prima forță politică în UE), care astăzi sunt la conducerea structurilor UE, cât și în mai multe state din UE, cum este, de exemplu, Germania.

La diferite etape ale activității mele politice și profesionale am colaborat cu diferiți politicieni și cunosc bine poziţiile lor. Da, o perioadă îndelungată am avut mai mult tangență cu cei de stânga, dar aceasta nu m-a făcut să mă radicalizez și să nu fiu abil în acțiunile mele poltice. 

– Ați remarcat la un post de televiziune că ratingul Partidului Șor a întrat într-un picaj profund. Care ar fi semnele acestei căderi? 

– Da, am remarcat acest moment după rezulatele primului tur în scrutinul prezidențial şi turul II a confirmat aceasta prin votul masiv pentru Maia Sandu atât în raionul, cât și în mun. Orhei. Lumea a început a se deștepta, a înțelege că este mințită şi  încetul cu încetul se va debarasa de acest partid de buzunar, aruncându-i la gunoul istoriei nu numai pe I.Şor, dar şi pe slugile lui. 

– Rămâneți, totuși, ca politician, un fel de avis rara – a-ți pus piciorul în prag și ați zis: ”Nu se mai poate!” mai întâi lui Ilan Șor, apoi lui Dodon. Nu faceți averi din politică și, precum se vede, aveți niște principii peste care nu se poate trece. Care ar fi acestea?

– Mulțumesc mult pentru apreciere. Cât ține de acest amalgam politic la care v-aţi referit, el are o cu totul altă cronologie și abordare. Am făcut parte din PCRM și anume din acel moment când lozinca era „Moldova Europeană o construim împreună”, dorindu-mi ca în Republica Moldova să apară un partid de stânga european cu doctrină social-democrată, dar nu a fost să fie. În PCRM am activat împreună cu I. Dodon, cu care ne cunoaștem din anii din studenție. Dar în 2011 drumurile noastre s-au despărțit. Cât ține de Șor, a fost un contract de prestare de servicii electorale, lucru pe care mă pricep să-l fac. Ulterior, fiind altruist de natură, am acceptat funcția de viceprimar la Orhei, dar înțelegând în ce r…t am intrat, peste trei luni am părăsit Primăria Orhei.

Sunt o persoană deschisă și sinceră, cu verticalitate, țin mult la prieteni. Prețul cel mai mare în prietenie este sentimentul prieteniei – stima, respectul, aspirația, năzuința, interesele comune, devotamentul.

Nu am trădat și nu sunt trădător, iar omenia și morala sunt ceea ce nu pot depăși niciodată. 

– În prezent asistăm la un fel de vodeviluri fantasmagorice cu implicarea lui Igor Dodon și partidului său. Puteți explica logica acestora: de ce, până unde, până când se va opera cu aceste situații inflamabile pentru societatea moldovenească precum sunt favorurile aduse limbii ruse?

– Cert este că după această înfrângere zdrobitoare la alegerile prezidențiale Igor Dodon nu poate fi numit decât luzăr (om ratat) și orice persoană sau partid politic care va încerca să se asocieze cu Igor Dodon riscă să aibă aceeaşi soartă. Este o agonie și o încercare de a arată cel puțin anturajului său că vojdiul mai controlează situația, însă în realitate nu este așa, dânsul de fapt fiind ignorat de toți jucătorii politici, interni şi externi. Jucătorilor politici interni le mai este interesantă fracțiunea PSRM, unii deputaţi, cu care s-ar putea crea o eventuală coaliție, poate și de guvernare. Eu i-aș recomanda Maiei Sandu și deputaților din opoziție să nu  mai utilizeze numele lui Dodon în ieșirile lor publice.  I.Dodon astăzi trebuie ignorat totalmente. 

Cât priveşte “grija” (şi a unor slugi de-ale lui) pentru limba rusă, este un populism, un proiect de lege neconstituțional. Limbă de comunicare în Republica Moldova nu poate fi decât  limba română și punctum.

– Schimbările tectonice de mentalitate ale electoratului moldovenesc din ultimul timp au demonstrat că societetea vrea schimbare. Clasa politică este gata pentru a face această schimbare?

– Mentalitatea omului nu poate fi schimbată într-o zi, într-un an. Pentru asta este nevoie de perioade mai îndelungate. Dar este strict necesar să conștientizăm, că timpul schimbării gândirii, consolidării şi unităţii naţionale a venit!

Nimic nu se va schimba în actualul sistem politic din Republica Moldova până nu revenim la norma constituţională şi normalitatea politică, altfel riscăm să pierdem şi puţinul care a mai rămas din această ţară. 

Astăzi Republica Moldova are nevoie de: Parlament reprezentativ și funcțional; Guvern eficient, ambițios, profesionist și progresist; Președinte consolidator, mediator și garant al suveranității; Admi-nistrare politică sănătoasă și colectivă a statului = societate + Parlament + Guvern + Preşedinte şi Justiţie independentă!

                    
                         Pentru conformitate,  Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker