ExternPolitic

Senatorul Viorel Badea: Vom elimina costurile nefirești în procesul de redobândire a cetățeniei române

Senatorul Viorel Badea: Vom elimina costurile nefirești în procesul de redobândire a cetățeniei române.

Autoritățile române nu exclud o posibilă facilitare a procesului de obținere a cetățeniei române și pentru românii care nu au trăit într-un teritoriu „asumat politic și administrat la un moment dat în istorie”, precum este regiunea transnistreană.

Totodată, se examinează posibilitatea de a elimina „costurile nefirești” în cadrul procesului de redobândire a cetățeniei române. Declarația a fost făcută la un post TV de la Chişinău de către senatorul PNL, Viorel Badea, relatează deschide md.

O problemă care va fi soluționată de Guvernul Orban va fi cea cu privire la numărul de angajați de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC). Volumul de muncă este în continuă creștere, iar numărul persoanelor care se ocupă de soluționarea acestor dosare este la fel de mic. Cu siguranță să va putea ajunge la un termen mult mai redus în ce privește redobândirea cetățeniei”, a declarat el în cadrul unei emisiuni de la JurnalTV.

Potrivit senatorului, o altă chestiune pe care este necesar să o examineze autoritățile de la București este eliminarea „costurilor nefirești”.

Nu văd de ce trebuie să plătești o grămadă de bani ca să intri în posesia cetățeniei când în mod normal, tu, ca oricare alt cetățean român, ar trebui să-ți plătești doar confecționarea pașaportului”, a precizat el.

Totodată, Viorel Badea a menționat că forțele politice din România au venit cu un șir de proiecte cu privire la facilitarea obținerii cetățeniei române și pentru românii care nu au trăit într-un teritoriu asumat politic și administrat la un moment dat în istorie, însă, până la această oră, proiectul a fost blocat de fostele guvernări.

Am încercat să venim cu o nouă inițiativă legislativă prin care să putem facilita obținerea cetățeniei române și pentru românii care nu au trăit într-un teritoriu asumat politic și administrat la un moment dat în istorie, cum ar fi pentru românii din Transnistria ori pentru cei din Valea Timocului (Serbia). Nu a fost o înțelegere foarte clară din partea celor care au guvernat România peste 8 ani de zile. Toate aceste chestiuni nu au făcut altceva decât să blocheze un proces firesc prin care mulți români vor să-și redobândească cetățenia”, susține el.

Potrivit senatorului, în următoarele patru ani autoritățile vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a „repara toate aceste chestiuni nefirești”.

Amintim că la data de 5-6 decembrie în România au loc alegerile parlamentare.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker