Cere socoteală pentru banii publiciRezinaSocial

Audieri eșuate în Palatul raional de Cultură „Nicolae Lupov”

Audieri eșuate în Palatul raional de Cultură „Nicolae  Lupov”.

Pentru ziua de joi, 3 noiembrie c., administrația raionului Rezina a  invitat lumea la  audieri publice a proiectului bugetului raionului pentru anul 2021, proiectul  respective, însoțit de o notă informativă și 9 anexe fiind publicate pe pagina web consiliul.rezina.md. Dispoziţia respectivă a preşedintelui a fost emisă şi plasată pe pagina web a Consiliului pe 27 noiembrie.

 La ora stabilită însă, în sala de conferințe din Palatul raional de Cultură „Nicolae  Lupov” erau prezenți … 5 reprezentanți ai subdiviziunilor CR în frunte cu vicepreședintele Tudor Cuculescu și șefa Direcției Finanțe, Angela Cuzuioc. Nici tu consilieri, nici primar şi agenți economici, nici reprezentanți ai lumii de afaceri, societății civile, comunităților din raion, care prin definiție ar trebui să cunoască care vor fi posibilitățile financiare ale raionului în anul 2021 și cum autoritățile planifică să gestioneze aceste finanțe. 

Potrivit proiectului, bugetul raionului Rezina pentru a. 2021 a fost calculat la venituri și cheltuieli în mărime de 160.45 mil. lei, inclusiv 151,9 mil – transferuri din Bugetul de Stat și doar 3,5 mil. fiind veniturile proprii, formate din încasările taxelor pentru apă (440 mii),  extragerea resurselor minerale utile (1710 mii), pentru schimbul valutar (115,2 mii),  mijloacele atrase de instituții (1247,4 mii).

114,6 mil. lei sunt predestinaţi pentru învățământ, 19,67 mil – pentru protecția social, 3,72 mil – pentru exercitarea guvernării, 7,72 mil – pentru dezvoltarea drumurilor etc.

Cât de adecvate sunt acestea, dar și alte prevederi din proiectul respective, raportate la necesitățile și prioritățile economice, sociale ale populației din raionul Rezina, de ce bugetul nu prevede în anul viitor investiții capitale;  cât de argumentate sunt unele cheltuili, inclusiv cele stabilite pentru automobilele de serviciu ale demnitarilor din administrația raionului, unele dintre care în ultimii ani practic s-au dublat com,parativ cu anii 2014-2015,  ajungând la 55 mii km?      

Era firesc ca în cadrul audierilor publice să fie examinate și să se găsească răspunsuri la aceste și multe alte posibile întebări, sesizări, să apară şi să fie examinate propuneri legate de actele propuse de Aparatul președintelui. Dar dacă nici consilieri raionali, primarii n-au găsit de cuviință să participle la audieri ce ar trebui să însemne? Dezinteres total față de principala lege de care raionul trebuie să se conducă un an întreg? Neîncredere în autoritățile raionului şi în faptul că participând la asemenea activități se poate schimba ceva? 

Teodor Cuculescu a menționat că Aparatul președintelui a respectat toate procedurile de organizare a audierilor și nu înțelege de ce consilierii, primarii, cetățenii nu au manifest interes față de problemele puse în discuție.

Câţiva consilieri raionali, inclusive Serghei Bagrin şi Victor Lupaşcu, mai mulţi primari printre care Efim Mardare, preşedintele Asociaţiei  primarilor din raion, Dorel Iurcu, primar ul comunei Horodşte, Angela Ursachi, primara de Mateuţi ş.a., ne-au spus că nu au ştiut de  această întrunire pentru că nu reuşesc să urmărească meru informaţiile de pe pagina web a Consiliului, dar nici nu au fost invitaţi în mod expres de administraţia raionului cum ar fi fost normal…

Tudor Iașcenco

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker