Evenimente

Leonid Popescu, în ajunul Zilei Unirii, a lansat trei piese de teatru

Leonid Popescu, în ajunul Zilei Unirii, a lansat trei piese de teatru.

Vineri, în incinta Casei Limbii Române “Nichita Stănescu” din Chişinău, a avut loc lansarea cărții ”Ecuația nuanței absolute”, o culegere de piese de teatru a prozatorului și pictorului Leonid Popescu, originar din s. Sărătenii Vechi, Teleneşti.

Lansarea cărții ”Ecuația nuanței absolute” a fost  moderată de Vasile Căpățină, scriitor, conducătorul Cenaclului „Ideal”, sub egida căruia apar cărțile lui Leonid Popescu.

La eveniment au fost prezenţi scriitori, pictori, compozitori, printre care academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija, scriitorii Tudor Țopa, Ionel Capita, Nina Josu, Andrei Viziru, Gheorghe Budeanu, artiștii plastici Ghenadie Jalbă,  Eleonora Sadnik, Ion Cotovschi.

Prima carte a lui Leond Popescu a apărut în anul 2000. Se numea ”Din mărturiile timpului” și era o culegere de articole publicate în presa din R. Moldova, Ucraina, Uzbekistan, Rusia etc., unde pe parcursul anilor s-a aflat în delegaţii de creație. Au urmat apoi alte cărți cu poezie și proză. Cea de-a şaptea carte, ”Drumul între ziduri”, face parte din așa numitul roman intelectual. Creația lui Leonid Popescu marchează un tronson de timp legat de Renașterea Națională a românilor aflați în granițele  fostei URSS unde i-a prins timpul.

Deși s-ar părea că romanele ar fi de dragoste (numai titlul ”E pustie Slatina fără tine” cât face!), de fapt autorul desfășoarea niște subiecte cu retrăiri și deznodăminte unde elementul erotic este unul secundar. Regretata Olga Gherman, ex-primară de Verejeni și profesoară de română, după lectura cărţii ”E pustie Slatina fără tine”, a opinat: ”Asculți câte odată istorii de viață ale cuiva și neapărat îți amintești de dramele din viața ta, le compari și le pui în discuție. Cam același sentiment îți lasă și romanul respectiv, care îți ajută să înțelegi  solemnitatea, stringența  momentului trait”.  

Maestrul  Vasile Căpățină, moderatorul evenimentului de vineri, a remarcat mai ales trei piese de teatru: ”În condițile unui an cu evenimente social-politice şi economice destul de complicate, apariția acestor piese este un eveniment cultural extraordinar. Ne-am bucura dacă piesele vor fi montate cât mai curând posibil”.  

Autorul pieselor a recunoscut că a trăit mai multe evenimente în ultimii doi an, care i-au marcat viața, inclusiv și o operațe complicată pe cord, dar care au influențat mult şi procesul de creație:

”Unirea, visul de fier al românimii, care face puterea neamului nostru, mă strădui s-o descriu în creația mea. De fapt, am adaptat trei romane în piese de teatru. Și dacă elita culturală din capitale va aprecia, înseamnă că munca mea nu a fost fără rost”, a remarcat autorul.

Lansarea cărţii a fost însoţită şi de inaugurarea unei expoziții de 40 de lucrări de pictură și grafică ale lui Leonid Popescu (al treilea din dreapta)

Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Institutul de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, distins cu ”Ordinul de Onoare”, titlul onorific ”Artist al Poporului”; ordinul ”Andrei Rubliov”. 

   Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker