Social

Un exemplu de punere la treabă a beneficiarilor de ajutoare sociale

Tema materialului în cauză am preluat-o dintr-un material plasat pe o reţea de socializare de către Vasile Ouatu, ex-viceprimar de Piatra-Neamț, România, Cetăţean de Onoare al oraşului Orhei. În articol se spune că Săbărel Roșu, primarul comunei Icușeşti, județul Piata Neamț, este primul edil din România care a anunţat o decizie fără precedent: asistaţii care primesc ajutor social nu vor fi trecuţi la plată pe această lună dacă nu deszăpezesc minimum 3 gospodării ale bătrânilor din comună. După ce le curăţă curtea de zăpadă, asistaţii trebuie să-i ajute pe bătrânii respectivi şi să se aprovizioneze cu alimente sau medicamente, de asemenea să le ducă lemnele de foc din magazie în casă sau pe prispă.

 

I-a avertizat că nu glumeşte

Primarul Săbărel Roşu a postat respectiva directivă pe contul său de pe o reţea de socializare, avertizând că nu e de joacă: „Cei ce beneficiază de ajutor social sunt obligați să deszăpezească 3 gospodării de bătrâni, altfel nu vor fi trecuţi la plată. Vor veni cu nume și prenume unde au efectuat orele. De asemenea le va duce lemne de foc, apă, medicamente de la farmacie. Cine nu face, vor fi suspendaţi. Atenţie, nu glumesc. Trebuie să ajutăm la muncă”, a scris primarul pe contul său.

A doua zi am văzut că materialul în cauză a avut o mulțime de accesări și din partea utilizatorilor din Republica Moldova. Atunci am decis să aflu ce se face în această ordine de idei în primăriile noastre.

Apropo, la noi se alocă sume enorme pentru ajutoare sociale. Potrivit lui Ion Racu, șeful Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei, în ultimii 10 ani suma alocată ca ajutor social în raionul respectiv a crescut de la 4 milioane la 40 milioane de lei. De ajutoare sociale beneficiază persoanele care nu au alte surse de venit pentru a-și întreține familia și pe sine.

 

Brânzeni, comuna cu cei mai puțini beneficiari de ajutoare sociale

Comuna Brânzeni are cei mai puțini beneficiari de ajutoare sociale din raionul Telenești – numai 12. Niciunul dintre aceștea nu a dorit să ne vorbească, menţionând că-i vor face zile fripte asistentului social, care, conform legii, nu are dreptul să divulge nici numele beneficiarilor de ajutoare sociale, nici suma pe care aceştea o primesc. Primarul comunei Veaceslav Tcaciuc explică numărul mic de beneficiari prin faptul că cea mai mare parte a locuitorilor apți de muncă fie sunt angajați în sat, fie se află peste hotare:

”Oricum, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale în ţară este mare și cred că ar trebui de revăzut modalitățile de selectare a acestora. Ajutorul ar trebui să se dea persoanelor care au nimerit în dificultate pentru o perioadă anumită de timp, cât acestea caută ieșire din situație. Numai că la noi mulți nu prea doresc să găsească ieșire din dificultate. Să-i implici în careva activități de folos obștesc nici vorbă. Primarul nemțean,  se vede, poate pune veto pe decizia de a acorda ajutorul respectiv, pe când noi nu avem acest drept”, spune primarul de Brânzenii Noi.

Nicolae Cotlău, liderul SRL ”Brânzeni–Agro” crede că legea privind acordarea ajutorului social trebuie modificată:

”La noi rar cine dintre beneficiarii de ajutoare sociale se mai angajează la muncă în asociație. Pentru că în sat un salariat, după ce achită toate impozitele și taxele, rămâne cu o sumă cam egală cu îndemnizația socială. La ce i-ar trebui să mai lucreze!? Legea respectivă trebuie modificată astfel ca de ajutoare să beneficieze acei care într-adevăr nu pot munci și nu au alte surse de existență. Dar așa, lumea noastră se dezvață a munci, statul promovează în societate parazitismul”, este de părere liderul. 

 

O implicare a beneficarilor în lucrări publice este posibilă 

Dna Ecaterina Fur-culiță, vicepreședinta raionului Telenești spune că în raion s-au făcut unele tentative de a antrena bene-ficiarii de ajutoare sociale în lucrări publice:

”Vara trecută primarul de Târșiței Ion Tulbure a reușit să implice unii bene-ficiari de ajutoare sociale în lucrările de amenajare a satului. La fel se procedează și în Primăria Inești”.

 

Circa  90 la sută din săteni ar avea nevoie de ajutor social

Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani este de părere că problema ajutorului social este mult mai complicată:

”La o adică, astăzi, dacă ținem cont de veniturile și necesitățile reale ale sătenilor, circa 90 la sută ar avea nevoie de ajutor social. Una din aceste categorii ar fi chiar funcționarul public. Acesta, dacă are doi copii elevi sau studenți, numai el știe cum o scoate la capăt. Mai sunt familii numeroase, bătrâni solitari… Aici nu se pune problema unei  perioade de timp – statul trebuie să ajute aceste familii atâta cât este nevoie, dacă nu le poate asigura nişte venituri decente. Cât priveşte munca de voluntariat social, aceasta ar trebui consemnată printr-un acord încheiat la demararea perioadei de acordare a ajutorului respectiv”, crede primarul de Ciulucani. 

Afirmațiile dlui Cibotaru merită atenţie. Între angajații societăților agricole cei mai bine sunt plătiți mecanizatorii, care pot câștiga în medie pe lună cel mult 3500 lei, alte categorii primesc 1500-1800 lei lunar, cam tot atâta cât constituie ajutorul social. De fapt, în agricultură acum numărul angajaţilor este limitat, majoritatea lucrărilor fiind mecanizate. Apropo, la primăriile din raionul Teleneşti fluctuaţia cadrelor este destul de mare. De exemplu, la Primăria Ciulucani în trei ani s-au schimbat patru contabili. Primarii permanent se plâng că nu pot găsi ingineri cadastrali, contabili, perceptori fiscali, etc. Un inginer cadastral din primărie primeşte de la 2100 până la 2400 lei. Același salariu îl au perceptorii fiscali, alți funcționari și doar secretarul primăriei primeşte peste 3000 de lei.                                                                                                            

Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița este de părere că exemplul primarului Săbărel Roșu de la Icuşeşti, județul Piatra Neamț este acceptabil și pentru R.Moldova:

”Cred că în România condițiile de acordare a ajutorului social nu diferă mult de cele de la noi. Ar trebui stipulată prin lege o clauză referitoare la prestarea, în caz de necesitate, în folosul comunităţii, a diferitor servicii  de voluntariat”, spune Constantin Ciobanu.

 

  Primul raport

Peste câteva zile, pe același site a apărut un prim raport: „Domnule Primar, subsemnatul Vieru Gab-riel, din satul Bătrâneşti a făcut următoarele treburi:

– La Vieru Lucica: a desfundat curtea, a tăiat lemne pentru foc şi i-a dus apă.

-Lui Gherasim Mihai i-a dus mâncare, apă şi diverse alimente.

-La Vieru D. Maria a desfundat curtea, i-a dus apă şi lemne.

-La Novac Margareta a desfundat curtea şi i-a dat mâncare şi apă la animale.

Când voi veni la Icuşești vă voi arăta foaia cu cele făcute şi semnată de către bătrânii ajutaţi.

Vă mulţumesc. O zi bună!”, scria beneficiarul de plăţi sociale în raportul său către primarul Săbărel Roşu.

Ion Cernei

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker