Evenimente

A fost lansat Proiectul moldo-francez privind gestiunea intercomunală eficace și durabilă a deșeurilor

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Agenția de presă Infotag, a fost lansat Proiectul ”Spre o gestiune intercomunală eficace și durabilă a deșeurilor menajere în zona Central-Estică a Republicii Moldova” – un proiect de cooperare descentralizată moldo-franceză dintre Întreprinderea ”Savoie Dechets” și 5 comunități din raionul Telenești (orașul Telenești, comunele Verejeni, Ratuș, Chițcanii Vechi și Bănești) sub egida Ambasadei Franței în Republica Moldova. 

În cadrul  conferinței de presă s-a remarcat, că pro-iectul are drept scop facilitarea implementării Strategiei Naționale de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 în localitățile din zona a 6-a, care se referă la raioanele Telenești, Orhei, Șoldănești, Rezina. Proiectul va fi implementat în următoarele 18 luni cu suportul financiar al Ministerului Europei și Afacerilor Externe din Franța și Întreprinderea ”Savoie Dechets”.

Cele 4 axe principale ale proiectului sunt: Promovare și sprijin la valorificarea deșeurilor menajere și a compostajului individual; Campania de sensibilizare despre gestionarea deșeurilor și protecția mediului înconjurător; Instruirea aleșilor locali pentru gestionarea unui serviciu intercomunitar de gestionare a deșeurilor menajere; Colectarea datelor din cele 4 raioane din regiunea centru-est a țării cu scopul de a realiza un diagnostic despre gestionarea deșeurilor în aceste teritorii.

”Am așteptat demararea proiectului respectiv, care va aduce  schimbarea mentalităților în  comunitățile noastre.  Am fost în vizită la societatea ”Savoie Dechets”, am rămas impesionați  de cele văzute acolo și vom implementa  proiectul respectiv întru binele nostru”, a spus Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș, prezent la conferința respectivă. 

Intenția proiectului a fost lansată în anul trecut la iniţiativa Ambasadei Franței la Chișinău. Ulterior au  avut loc vizite de intenție ale reprezentanților APL în Franța și  ale conducătorilor firmei ”Savoie Dechets” la Telenești.

Materializarea proiectului a fost încetinită de epidemia de Covid, dar i s-a dat start acum, a precizat pentru „C” Zinaida Mândru, secretara primăriei  Verejeni,  responsabilă de proiect pentru raionul Telenești.  

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker