ApropoRezina

De ce Covid-19 face ravagii în Rezina şi în ţară

Comisia Naţională Excepţională pentru Sănătatea Publică iarăşi  a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul republicii, din cauza creşterii alarmante a cazurilor de infectări cu virusul Covid-19.

În perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, restau-rantele, barurile, cafenelele vor putea activa numai până la ora 22.00, se interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpadelor cu prezența fizică a persoanelor, a fost sistată activitatea teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte şi caselor de cultură…

În același timp, instituțiile publice și cele private trebuie să stabilească un regim special de muncă, la serviciu fiind atras doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea acestora. Pentru angajații, activitatea cărora nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui asigurată munca la distanță.

Iar conducătorii auto ai transportului public, taxatorii și pasa-gerii sunt obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Pe perioada de urgenţă se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și a evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și întocmirea obligatorie a listelor de evidență epidemiologică a evenimentului.

Potrivit ministrei Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, la începutul săptămânii curente spitalele din municipiul Chișinău erau ocupate în proporție de 90%, iar cele din raioanele țării – de 85%. 

Prim–ministrul Ion Chicu a recunoscut la un post TV că situaţia cu personalul medical este extrem de critică, în spitale deseori nu mai are cine îngriji pacienţii, subliniind că Guvernul, în primul rând, politicienii, în al doilea rând și populația țării poartă responsabilitatea pentru numărul mare de persoane din țară infectate cu Covid-19. Întrebat de ce Guvernul nu a intervenit în cazul unor manifestații electorale mari, sărbători și hramuri, Ion Chicu a spus că nu au existat eforturi conjugate, că politicienii au încercat să speculeze pe acest subiect şi au reușit, din păcate.

În hotărârea CNESP nu se spune nimic despre cauzele acutizării situaţiei şi asta, probabil, pentru că guvernarea nu-i capabilă sau nu doreşte să recunoască, că a pierdut contolul asupra infecţiei, iar prin unele acţiuni, urmărind anumite interese, a contribuit direct la răspândirea coronavirusului.

Un exemplu care confirmă destul de elocvent afirmaţia de mai sus ar fi subiectul abordat de CUVÂNTUL în câteva publicaţii. Consiliul Orăşenesc Rezina, de două ori, s-a pronunţat categoric împotriva deschiderii în Rezina a patru secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, motivând că hotărârea respectivă a Comisiei Electorale Centrale (CEC) este o încercare a acesteia de a-l favoriza la alegeri pe Igor Dodon, dar şi invocând pericolul evident de răspândire în oraş a coronavirusului de tip nou, pentru că regiunea transnistreană ocupa unul din primele locuri în statistica îmbolnăvirilor cu Covid-19.

CEC n-a dorit să audă argumentele administraţiei or. Rezina. Consiliul circumscripţiei electorale nr. 37 pentru localităţile din stânga Nistrului, cu concursul conducerii raionului Rezina, şi-a dus intenţia până la capăt. Iar pe 01 şi 15 noiembrie Rezina a fost inundată de mii de locuitori din stânga Nistrului “dornici” de a participa la alegerea şefului statului Republica Moldova, calificat de majoritatea dintre aceştea drept “stat vecin”. Rezultatele alegerilor au demonstrat în totul previziunile administraţiei or. Rezina: 85 la sută din transnistreni au votat cu Igor Dodon; iar în jumătatea a doua a lunii noiembrie situaţia în Rezina în ce priveşte îmbolnăvirile cu Covid-19 a explodat în adevăratul sens al cuvântului.

Potrivit medicului Ion Cheptene, colaborator al Centrului de Sănătate Publică Orhei pentru raionul Rezina, dacă în prima decadă a lunii noiembrie în Rezina au fost înregistrate 35 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, apoi în următoarea decadă numărul infectaţilor a crescut de circa trei ori, în decada a treia a lui noiembrie iarăşi s-a dublat, atingând cota de 289 de pacienţi testaţi pozitiv. Şi majoritatea acestora sunt din centrul raional, a menţionat dl Cheptene, confirmând legătura directă a acestei creşteri masive a numărului de infectaţi cu recentele alegeri. 

Este vorba doar de persoanele testate, care au nimerit oficial în statistici.  

Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că exploziile de cazuri pozitive de Covid-19 din ultimele zile sunt rezultatul iresponsabilităţii şi pierderii controlului autorităților asupra infecției.

„Senzație de haos total. Nu mai lucrează protocoalele, nu mai lucrează nimic. Se descurcă fiecare serviciu, dar și fiecare pacient cum poate. Majoritatea se tratează acasă, consultând medici cu experiență în tratament Covid. În sta-tistici ei nici nu figurează. La nivel de țară se menține atât diagnosticarea slabă, o monitorizare și mai slabă, locurile în spital au ajuns la limită, personal medical iritat, obosit, pacienți în panică. Ba mai mult – așa o organizare a pus serviciile medicale să se bată cap în cap”, afirmă ex-ministra. 

Totodată, Nemerenco a adresat și un mesaj colegilor săi din sistemul medical:

„Sunteți unicii acum la care oamenii se uită ca la Dumnezeu. Sunteți speranța și salvarea lor, nu-i părăsiți… Pentru acești oameni în suferință sunteți mai mult decât medici sau salvatori. Astăzi, în această țară pierdută, cu autorități total impotente, sunteți unicii care fac ceva și de care ei își leagă ațișoara vieții lor. Vă îndemn să nu vă fie frică să procedați exact conform protocoalelor – dacă sunt criterii de spitalizare – îi duceți la spital, dacă spitalul nu va avea locuri – să le ceară insistent de la autorități, dacă trebuie de testat, testați… Nu transferați greșelile și păcatele autorităților pe umerii voștri. Ei și așa sunt fragili și se rup. Iar când este foarte greu, nemaipomenit de greu – uitați-vă în ochii celui suferind din fața dvs. și o să găsiți că ei seamănă atât de mult cu ai mamelor, taților, fraților și copiilor noștri”, a conchis Nemerenco.


Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker