Social

Preotul îi învață lemnăria pe copiii satului

În acea zi dinainte de Anul Nou părintele Oleg Dolghieru, parohul bisericii ”Sfânta Treime” din Ivancea îndeplinea mai degrabă rolul de șofer decât de paroh – transporta cu maşina personală cadourile aduse de către niște ong-iști din Marea Britanie pentru copiii din familiile social-vulnerabile din localitate. Părintele schimba cu  englezoaicele replici glumețe în limba lor, remarcând că cel mai bine ar fi ca pomana să fie sub formă de undiţă, dar nu de pește gata prins, ca omul să se învețe să-şi dobândească pâinea cea de toate zilele prin muncă.

”Vedeţi cum arată fântână de la poarta bisericii? Înainte de a se răci timpul, uneia din aceste familii vulnerabile i-am dat ciment și nisip, rugându-i s-o repare. Ce credeți – nisipul l-au împrăștiat, sacul de ciment l-au schimbat pe băutură. Lumea de aici s-a dezvățat să muncească anume de la 1991 încoace. Adică libertatea și independența au jucat festa unor membri ai comunității, care nu vor să-și pună brațele și mintea în mișcare”-  spunea parohul.      

Părintele Oleg le-a impresionat pe englezoaice, demonstrându-le o icoană cu o istorie deosebită, restaurată cu grijă. Precum s–a dovedit, acum 30 de ani, un copil din Chișinău, aflat la tabăra de odihnă din Ivancea, a găsit icoana respectivă într-o grămadă de gunoaie în pădure și a dus-o acasă. Tatăl băiatului, care era pictor de profesie, a restaurat-o, iar peste ani a întors-o bisericii din Ivancea. Acum icoana, care reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim este una din cele mai deosebite piese din locașul de cult.      

O altă surpriză părintele Oleg a lăsăt-o pentru mine. După ce au fost împărțite ajutoarele umanitare, dumnealui m-a invitat acasă. Pe lângă o gospodărie exemplară cu vie, stupi, râșnițe, cântare vechi și alte piese de muzeu părintele mi-a arătat un atelier de tâmplărie dotat cu o mulţime de scule. Mai multe scaune, cuiere proaspăt confecționate, dălți și ciocane de lemn mi-au sugerat că aici activează nu numai stăpânul. De două ori pe săptămână aici vin să înveţe lemnăria 10 copii de la școala din sat.

Pe lângă casă părintele are și o mică prisacă, unde toți stupii sunt confecționați de către Sfinţia sa:

”Am făcut întâi ramele, care la piață costau 8 lei bucata. Apoi am început să confecționez stupii. Totodată mi-am zis că ar fi bine ca investiţiile făcute în acest atelier să lucreze. Înainte şcoala le altoia copiilor nişte deprinderi în diferite domenii, inclusiv lemnăria. Acum acest lucru nu se mai face şi-i păcat. Le-am propus copiilor care vor să vină în atelierul meu. Astfel am creat un cerc de tineri lemnari”, a menţionat preotul, concretizând că elevii nu au acces la aparatele electrice. Se lucrează cu dalta, ferestrăul obișnuit, jealăul. Primele articole confecționate au fost cuierele pentru haine, pe care copiii le iau acasă. Ulterior părintele dorește că confecționeze cu discipolii și articole mai complicate: scăunele, rame pentru fotografii, umerare ş.a. 

Dl Oleg Gașper, primarul de Ivancea ne-a spus că apreciază mult inițiativa parohului:

”Comunitatea noastră are mare noroc de preotul paroh – e un adevărat mijlocitor între Dumnezeu și oameni, cu chemare de la Cel de Sus să fie slujitor al cultului, dar și un exemplu pentru sat cum să  gestionezi o gospodărie la țară așa ca să ai de toate. Cât privește cercul de tâmplărie, această ocupație este foarte binevenită mai ales pentru copiii a căror părinți sunt peste hotare. Deocamdată părintele nu are în atelierul său instrumente pentru toţi elevii. Dar orice început este greu, sper că această problemă se va soluționa cu timpul”, este de părere primarul.

Margareta Verbițchi, lucrătoare socială, ne spune că ideea părintelui a fost apreciată şi de rudele copiilor.

”Părintele Oleg folosește timpul său liber pentru activități folositoare, îi  pregătește pe copii pentru viață, să-i ajungă capul să repare o ușă, să facă un scaun”, a menţionat dna Verbiţchi.                                         

Ion Cernei                                                                                                                                                                        

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker