SocialTelenești

Camera Senzorială din Telenești pentru copii cu nevoi speciale din raion şi-a deschis uşile

Camera Senzorială din Telenești pentru copii cu nevoi speciale din raion şi-a deschis uşile.

Pe  30 noiembrie 2020,  în incinta Consiliului Raional Telenești, s-a desfășurat masa rotundă de finalizare a Proiectului „Crearea Centrului comunitar incluziv, cu oferirea serviciilor de terapie Snoezelen, Logopedică și Psihoterapie copiilor cu nevoi speciale din raionul Telenești”.

La eveniment au participat: preşedinta raionului, Mariana Ombun, şefa  Direcției Generale Educație Telenești, Alina Pascaru, șefii subdiviziunilor Consiliului Raional, șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, reprezentanţi ai societăţii civile.  

Participanții au fost informați despre conceptul proiectului și specificul serviciului nou  creat   –  terapia în Camera Senzorială pentru copiii cu dizabilități severe, dar și despre activitățile desfăşurate până în prezent.

Proiectul „Crearea Centrului comunitar incluziv, cu oferirea serviciilor de terapie Snoezelen, Logopedică și Psihoterapie copiilor cu nevoi speciale din raionul Telenești” este implementat de AO “Concordia” din resursele acordate de Guvernul Suediei  în cadrul Proiectului FEE  „Susținerea Grupelor vulnerabile din Republica Moldova”. Beneficiari sunt copiii cu dizabilități severe din raion, cărora le va fi prestat un spectru larg de terapii senzoriale. 

Camera cu elemente senzoriale este un spațiu dotat cu echipament senzorial ce permite psihopedagogilor, logopedului, educătorilor să presteze servicii specializate copiilor cu diverse categorii de dizabilitate. Echipamentul senzorial are menirea de a contribui la recuperarea copiilor cu tulburări din spectrul autist, disfuncții de integrare senzorială, întârzieri de dezvoltare, afecțiuni neuromotorii, tulburări de limbaj și învățare.

Președinta raionului, Mariana Ombun, a menționat rolul ONG-lor în crearea de noi servicii în comunitate, a asigurat susținerea din partea APL a ONG-lor cu inițiativă. “Proiectul lansat, deși nu este unul din cele cu valoare financiară mare, va avea un impact major pentru copiii cu dizabilități și familiilor acestora”, a menţionat preşedinta.

Împărtășind ideea că toți copiii au dreptul la educație și că realizarea acestuia depinde de fiecare dintre noi, participanții la eveniment au menționat efortul depus de echipa proiectului și importanța acestuia pentru îmbunătățirea calității vieții copiilor cu dizabilități din raion. Alina Pascaru, șefa Direcției Generale EducaţieTelenești, a spus  că în prezent 212 copii cu cerințe educaționale speciale se află în evidența Serviciului de Asistență Psihopedagogică din raion. Aceştea au acces la servicii de asistență de calitate.

Eugenia Roșca, pre-ședinta AO „Concordia”, a menționat că pe lângă deschiderea camerei cu ele-mente senzoriale, în cadrul proiectului au fost instruiți specialiștii Serviciului de Asistență Psihopedagogică Telenești. La fel, de un spectru larg de informaţii la temă au beneficiat cadrele didactice de sprijin din raion, părinții copiilor care au nevoie de  educație incluzivă.

La finele activității, participanții la masa rotundă au vizitat Camera Senzorială.

Camera Senzorială din Telenești pentru copii cu nevoi speciale din raion şi-a deschis uşile
Camera Senzorială din Telenești pentru copii cu nevoi speciale din raion şi-a deschis uşile
Camera Senzorială din Telenești pentru copii cu nevoi speciale din raion şi-a deschis uşile

Această publicație este realizată de AO ”Concordia” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei. 

AO “Concordia”

Camera senzoriala logo 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker