Evenimente

Salariile judecătorilor și procurorilor vor fi reexaminate în fiecare an, pe 1 aprilie

Salariile de funcţie ale judecătorilor şi procurorilor vor fi reexaminate anual, la data de 1 aprilie, în limitele alocaţiilor prevăzute în acest scop în bugetul public naţional.

Potrivit unei Hotărâri a Guvernului, cuantumul salariului mediu lunar pe economie realizat în anul precedent se prezintă anual de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei spre a fi publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Conform Legii privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, salariul de funcţie al judecătorului se stabileşte în funcţie de nivelul instanţei judecătoreşti la care acesta îşi desfăşoară activitatea şi de vechimea în muncă în funcţia de judecător. Acestea variază între 3 și 5 salarii medii pe economie. Astfel, dacă salariul mediu pe economie în 2017 este de 5.300 de lei, înseamnă că salariile vor varia între 15.900 de lei și 26.500 de lei.

Salariul de funcție al procurorului se stabilește în raport cu salariul judecătorului, ținându-se cont de nivelul procuraturii în care își desfășoară activitatea și de vechimea în muncă în funcția de procuror. Astfel, procurorii sunt remunerați cu sume ce variază între 2,7 și 4,5 salarii medii pe economie, adică între 14.310 și 23.850 de lei.

Totodată, judecătorii și procurorii beneficiază de premii unice, dar și de sporuri în cazul în care exercită unele funcţii de conducere.

Pentru anul 2016 salariul mediu pe economie a fost de 5.050 de lei.

Victoria Zaharia

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker