Economie

Proiectul “Energie și Biomasă” şi efectele lui pentru Moldova

Consiliul Proiectului “Energie și Biomasă”, condus de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a aprobat Planul de activitate al Proiectului pentru anul curent. Documentul stipulează instalarea în 2017 din fondurile europene ale Proiectului “Energie şi Biomasă” a 49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare.

De asemenea se prevede elaborarea studiilor de fezabilitate pentru două proiecte-pilot de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale în raioa-nele Rezina şi Cimișlia. În funcție de aceste studii vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice, se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă al Ministerului Economiei.

 Tot în cadrul proiectiului 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe centralele termice ale cărora ard baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

În 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă bene-ficiare ale Proiectului “Energie şi Biomasă”; își va începe cursurile şi Centrul Unic de Instruire a operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă.

Anul curent este ultimul an de activitate al Proiectului “Energie şi Biomasă”. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană.  În cadrul acestora s-a reușit racordarea a peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova. Proiectul “Energie şi Biomasă” a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în Republica Moldova aflat acum șase ani pe linie de început. Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100, dintre care 30 de noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul “Energie şi Biomasă”, din fonduri europene.  De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1.300 EURO acordate din bani europeni.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close