Economie

Agricultorii afectați de secetă pot solicita compensații

Agricultorii, care în acest an au avut terenuri însămânțate cu porumb și au fost afectate de secetă, pot depune între 2 şi 8 decembrie c. solicitări pentru a primi compensații. Cererile sunt recepționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, de compensații pot beneficia producătorii agricoli care dispun și exploatează terenuri arabile, ce au fost însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020, dar au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută.

Astfel, fermierii pot depune solicitările la oficiul teritorial AIPA din raza în care își desfășoară activitatea. Valoarea ajutorului financiar pentru fiecare hectar de teren arabil va fi calculată în baza mijloacelor financiare disponibile. Potrivit regulamentului, pentru a obține ajutorul financiar, agricultorul trebuie să dețină teren însămânțat cu porumb, să dispună de un cont bancar în lei și să prezinte datele din actele de constatare a prejudiciului cauzat de secetă. 

Dosarul de acordare a compensației trebuie să conțină următoarele documente:

– cererea de acordare a ajutorului financiar;

– declarația pe propria răspundere privind veridicitatea informației din documentele prezentate;

– copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești;

– certificatul de confirmare eliberat de către autoritatea publică locală;

– copia de pe certificatul privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială;

– copia actului de constatare a pagubelor la cultura porumbului pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă.

Dosarul va fi șnuruit, sigilat, numerotat și semnat pe fiecare pagină. Documentele prezentate în copii trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului. 

Amintim că luni Guvernul a aprobat regulamentul privind stabilirea modului de acordare a ajutorului financiar din partea Federaţiei Ruse. Astfel, Rusia va oferi un ajutor nerambursabil și neimpozabil în valoare de aproape 60 de milioane de lei. Guvernul a precizat că acest acord nu implică costuri suplimentare și nici angajamente financiare  din partea Republicii Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker