Cere socoteală pentru banii publiciEconomieRezina

VIDEO// Necesităţi mari, posibilităţi financiare limitate

Pe 27 noiembrie c. redacţia săptămânalului CUVÂNTUL, în parteneriat cu Primăria Rezina şi societatea civilă din oraş a desfăşurat o dezbatere publică la tema: „Bugetul oraşului Rezina pentru a. 2021: sursele de formare şi priorităţile cheltuirii banilor publici”.

Anul 2020 în cifre şi fapte

Tonul dezbaterilor l-au dat primarul Simion Tatarov, din partea administraţiei oraşului şi Liuba Stavinschi, preşedinta AO „Nufărul”, din partea societăţii civile. La dezbateri au participat consilieri locali, lideri locali de opinie, cetăţeni de diferite vârste şi ocupaţii.

Mai întâi, primarul a făcut o trecere succintă în revistă a rezultatelor anului financiar 2020:

– cu 4,8 mil. lei a fost reparată str. Păcii, iar din Programul „Drumuri bune” – căile de acces spre autogară şi spre opt blocuri locative din străzile 1 Mai şi 27 August;

– pentru dezvoltarea gospodăriei de locuinţe şi a serviciilor comunale au fost rezervaţi 6,67 mil. lei, din care în 10 luni, pentru serviciul de curăţenie şi igienizare, iluminarea stradală, indicatoare rutiere  au fost valorificate 4.87 mil.;

– 255 mii lei au fost cheltuiţi pentru construcţia gazoductului de presiune medie din s. Stohnaia şi alţi 533 mii lei – pentru gazoductul din s. Ciorna;

– 4,1 mil. lei au fost alocaţi pentru etapa a treia a construcţiei staţiei de epurare a apelor reziduale, dar nu au fost valorificaţi deoarece Consiliul Orăşenesc n-a găsit de cuviinţă să aloce mijloace şi să angajeze un responsabil tehnic pentru lucrările respective;

– pentru construcţia reţelei de canalizare din străzile Decebal şi Dacia au fost contractaţi 494 mii lei;

– la compartimentul iluminarea stradală şi implementarea măsurilor de eficienţă energetică au fost alocaţi şi valorificaţi 3,42 mil. lei; 

– pentru crearea unui centru multifuncţional destinat activităţilor sportive pe str. Păcii au fost alocaţi şi valorificaţi 959,2 mii lei din bugetul local şi un grant în valoare de 375 mii lei din Fondul de Solidaritate finanţat de Guvernul Poloniei;

– la grădiniţele nr. 2 şi nr. 6 din bugetul local au fost cheltuiţi pentru lucrări de reparaţii 266 mii şi, respectiv, 591 mii lei;

– 296 de persoane din oraş şi suburbii au beneficiat de 370 mii lei în calitate de ajutoare sociale unice.

Proiectul bugetului oraşului pentru 2021 arată foarte modest

Potrivit primarului, bugetul comunei Rezina pentru a. 2021 este preconizat la venituri şi cheltuieli în sumă de 37,54 mil. lei. Circa 17,4 mil. lei urmează să le constituie sursele proprii, iar 20,2 mil. – transferurile din bugetul de stat. 

Cele mai semnificative surse de venituri proprii sunt impozitul pe veniturile persoanelor fizice – 10,5 mil. lei, dividendele de la compania „Lafarge Ciment Moldova”  SA – 1,8 mil. lei, resursele colectate de autorităţi – 1,66 mil., taxele pentru servicii specifice – 1,56 mil. lei.

Conform proiectului bugetului, şi în 2021 cea mai mare parte a finanţelor va fi cheltuită pentru educaţia timpurie – 17.86 mil. lei, gospodăria de locuinţe şi servicii comunale – 9,84 mil., cultură, sport, tineret, culte şi odihnă – 1,32 mil. lei.

Speranţele ţin de rectificarea bugetului de stat şi proiecte investiţionale atrase

S. Tatarov a concretizat, că în acest proiect nu figurează investiţiile capitale pe care administraţia oraşului urmează să le aducă în baza unor proiecte şi care, potrivit calculelor şi aşteptărilor Primăriei, ar putea completa bugetul până la circa 50 mil. lei.

Referindu-se la priorităţile anului 2021, S. Tatarov a spus: „Ne propunem să reparăm străzile Matei Basarab şi Ion Neculce, mai multe străzi şi podeţe de pe cele trei terase ale oraşului; negociem şi după rectificarea bugetului de stat din februarie 2021 sperăm să beneficiem de resurse din Fondul rutier pentru reparaţia străzilor Orhei şi Lomonosov – o trambulină pentru a realiza  un proiect mult aşteptat de rezineni – construcţia drumului de centură nord.

Dintre proiectele prioritare ale anului 2021 mai face parte tranşa a treia a construcţiei staţiei de epurare, ce ne va permite punerea în funcţiune a acestui obiectiv de o importanţă naţională, amenajarea în cartierele urbei a 7 terenuri de joacă pentru copii, soluţionarea problemei maidanezilor etc. Administraţia comunei speră să reuşească să reîntoarcă în subordine Palatul de cultură, biblioteca „M. Eminescu”, transmise acum câţiva ani în gestiune Consiliului Raional şi care, în opinia noastră, a fost o greşeală. Dar pentru toate aceste proiecte încă urmează să identificăm şi să obţinem investiţii, pentru că posibilităţile financiare ale administraţiei publice locale sunt foarte limitate. Iar autonomia APL este asigurată numai pe hârtie”,  a accentuat primarul.

Ce zice societatea civilă…

Liuba Stavinschi, preşedinta AO „Nufărul”, care în anul curent a monitorizat activitatea Primăriei Rezina pe segmentele  “Anticorupţie şi integritate” şi “Bugetare participativă”, s-a referit la mai multe aspecte privind guvernarea comunei Rezina, gestionarea finanţelor şi a patrimoniului public, implicarea cetăţenilor în procesul decizional, problemele existente în aceste domenii.  

În baza unei chestionări a populaţiei oraşului şi suburbiilor, discuţiilor din cadrul câtorva cafenele publice şi dezbateri în instituţiile publice subordonate Primăriei, dna Stavinschi a menţionat că cetăţenii sunt nemulţumiţi de starea proastă a mai multor străzi, tărăgănarea construcţiei drumului de centură-nord, funcţionarea nesatisfăcătoare a transportului public în suburbiile oraşului, lipsa unui sistem eficient de evacuare şi epurare a apelor reziduale, starea precară a blocurilor locative şi a teritoriilor adiacente, insuficienţa terenurilor de joacă pentru copii. Aceste probleme ar urma să fie incluse în lista priorităţilor administraţiei publice a comunei Rezina, a remarcat dna Stavinschi.

Participanţii la dezbateri au completat lista necesităţilor prioritare ale comunităţii. Ar trebui deschisă o cantină socială, mai ales că există localuri  potrivite, mijloace financiare, dar şi multă lume sărmană care trebuie susţinută. Oraşul are nevoie de un azil pentru maidanezi, administraţia trebuie să se  clarifice cu construcţiile neautorizate, să realizeze nişte decizii proprii mai vechi privind amenajarea unei zone de agrement şi a unor parcări auto autorizate, colectarea separată şi reciclarea deşeurilor, lărgirea reţelelor de  evacuare a apelor reziduale pe toate terasele oraşului. Insuficienţa resurselor financiare pentru necesităţile publice ar putea fi acoperită în baza unor parteneriate / înfrăţiri cu localităţi din România, Ucraina, alte ţări şi realizarea în comun a unor proiecte  investiţionale, revizuirii impozitelor şi taxelor locale.

Implicarea activă a cetățenilor în procesul decizional, atragerea lor în soluţionarea problemelor comunităţii, familiarizarea continuă a funcţionarilor şi consilierilor locali cu legislaţia privind accesul la informaţie, politicile anticorupţie, conflictele de interese, achiziţiile publice, transparenţa decizională, potrivit participanţilor la dezbateri, trebuie să rămână permanent pe agenda APL Rezina.

 Tudor Iaşcenco

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker