STOP FALS

Legea împotriva știrilor false și a discursului la ură din Germania curăță rețelele sociale de mesajele controversate

Legea împotriva știrilor false și a discursului la ură din Germania curăță rețelele sociale de mesajele controversate.

Acum trei ani, în Germania a fost adoptată o lege care impune amenzi foarte mari, de până la 50 de milioane de euro, rețelelor de socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter, care nu șterg rapid de pe platformele lor declarațiile și postările care instigă la ură și discriminare, dar și știrile false. 

Necesitatea de a contracara știrile false a fost argumentată de legislatorii germani de rolul pe care l-au avut campaniile de dezinformare la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din anul 2016. Conform aceste legi, informația falsă trebuie să fie eliminată de către administratorii rețelelor sociale timp de 24 de ore, iar conținutul fals și cel care instigă la ură trebuie șters.

Nerespectarea acestor cerințe de către rețelele sociale este considerată o încălcare civilă și implică amenzi de până la 50 de milioane de euro. Potrivit raportului „Freedom on the net 2020” („Liberate pe net”), realizat de Freedom House, odată cu adoptarea acestei legi, rețelele sociale au fost curățate, fiind raportate o serie de mesaje controversate care au fost șterse operativ de administratorii rețelelor sociale. Totuși, noile reglementări sunt criticate de unii activiști care afirmă că legea ar încălca dreptul la libera exprimare.

Topul

Legea împotriva știrilor false și a discursului la ură din Germania curăță rețelele sociale de mesajele controversate

Discurs de ură – comunicare verbală, în scris sau comportamentală, prin care se atacă sau se utilizează un limbaj discriminatoriu în raport cu o persoană sau un grup de persoane, făcând trimitere la religie, naționalitate, etnie, culoarea pielii, de vârstă etc.

Sursa: Strategia ONU și Planul de acțiune privind discursul de ură

Pagină realizată de Lilia Zaharia

Pagină tematică editată de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Dezvoltarea gândirii critice asupra populației rurale, elevilor și viitorilor profesori”, finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker