OrheiSocial

De ziua mondială a combaterii HIV/SIDA, Spitalul Raional Orhei anunță câte persoane au fost infectate în 2019 și 2020

De ziua mondială a combaterii HIV/SIDA, Spitalul Raional Orhei anunță câte persoane infectate la nivel de raion au fost înregistrate în 2019 și 2020.

În primele 10 luni ale anului curent în raionul Orhei au fost înregistrate 12 persoane diagnosticate cu infecţia HIV și 4 persoane cu SIDA, se menţionează într-un comunicat al Spitalului Raional Orhei mediatizat cu prilejuit Zilei internaționale de combatere a HIV/SIDA, la cre se referă readioorhei.info.

Potrivit sursei citate anul trecut în raion au fost diagnosticate și înregistrate 22 de cazuri de HIV și 5 cazuri de SIDA.
Totodată, potrivit Angelei Țurcan, șefa secție Obstetrică și Ginecologie, în anul 2019 au fost înregistrate 7 nașteri cu HIV, iar pe parcursul a 10 luni a anului 2020, cu HIV s-au înregistrat 4 astfel nașteri.

Potrivit Larisei Guzo, șefa secție Boli infecțioase, Spitalul raional Orhei:
”În prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive.

Prin urmare, este foarte important ca fiecare persoană matură să-și cunoască statutul HIV, iar testul HIV este unica modalitate de a detecta prezența sau lipsa virusului HIV. Testul HIV în Republica Moldova este unul gratuit, confidențial și poate fi oferit de către toate instituțiile medicale.’’

,,Este necesar, cel puțin o dată în an, să ne testăm la HIV/SIDA și la hepatitele virale, dacă conștiintizăm că am avut riscuri.”, relatează Victoria Melnic, psiholog consilier din cadrul Secției Consulting Perinatal.

,,În cadrul Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei sunt create condiții pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor. Sunt disponibile testele rapide HIV, care timp de 20 minute indică rezultatul, pozitiv sau negativ. De asemenea, pacienții pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. ”, menționează medicul obstetrician-ginecolog din cadrul Centrului Perinatal, Ecaterina Stepan – Babencu, doctor în științe medicale.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker