Investigații

Buteliile cu gaz lichefiat – bombe lăsate de stat în voia sorţii

Circa 70 la sută din gospodăriile casnice din regiunea Orhei (raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti) utilizează butelii cu gaz lichefiat, calificate de legislaţia în vigoare drept obiecte industriale periculoase. Cu toate acestea, în regiune nu există nicio întreprindere autorizată care să se ocupe de alimentarea, testarea şi reparaţia buteliilor. La fel se întâmplă şi în alte regiuni ale țării.

Buteliile cu gaz lichefiat sunt adevărate bombe cu efect întârziat şi periodic provoacă incidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale de proporţii. Potrivit datelor Direcţiei Situaţii Excepţionale Orhei pe ultimii patru ani, buteliile cu gaz lichefiat exploatate incorect au provocat şase accidente cu urmări grave.

 

Singuri în faţa problemei

Lidia Pisarenco locuieşte în s. Ciorna, Rezina. Acum un deceniu, cu suportul „Lafarge Ciment Moldova” SA, conducta de gaze naturale a fost adusă până în partea de nord a satului. Dar s-au conectat la ea doar circa 5 la sută din gospodării. Mahalaua în care locuieşte Lidia n-are acces la rețeaua de gaze naturale.

„Pentru a trage conducta până la noi şi a ne conecta la ea, fiecare gospodărie trebuie să cheltuie cam 10-11 mii de lei. Aşa ni s-a spus. De unde să luăm atâta bănărit, cu salariile noastre?! Eu la bucătărie folosesc gazul lichefiat. O butelie îmi aîunge pe 2-3 luni, iar în casă fac focul cu lemne”, spune Lidia Pisarenco, lucrătoare la cantina Liceului „Alexandru cel Bun” din Rezina.

„Acum câteva luni, povesteşte femeia, arătând la butelia de lângă peretele bucătăriei, am simţit în ogradă miros de gaz şi am telefonat la „Rezina-Gaz”. Acolo mi-au spus că ei deservesc numai instalaţiile pentru gaze naturale. Atunci am telefonat la pompieri. A venit un şef de la pompieri, însoţit de un lucrător de la „Rezina-Gaz”. Cel de la „Rezina-Gaz” mi-a spus că butelia este defectă, a deconectat-o şi a dus-o în grădină, după casă, spunând că ea ar putea fi utilizată numai după reparaţie, dar întreprinderea lor nu se ocupă de aşa ceva. Pe urmă am găsit un om, i-am plătit şi mi-a reparat butelia, dar mi-a spus că vara să n-o las la soare”.

Dorel Iurcu, primarul comunei Horodişte, Rezina, povestește o istorie asemănătoare. „Înainte, întreprinderea de aprovizionare cu gaze avea angaîaţi în toate localităţile raionului. Aceştea deserveau instalaţiile cu gaze, alimentau, schimbau, iar la necesitate reparau sau scoteau din circuit buteliile defectate. De la un timp nimeni nu mai prestează aceste servicii. Iar la noi în comună practic toată lumea foloseşte gazul lichefiat. Când se defectează buteliile ori aragazele, oamenii vin la primărie. Nu demult o consăteancă mi s-a plâns că în casă miroase a gaz. Am sfătuit-o să se adreseze la „Rezina-Gaz”, dar acolo i-au spus că deservesc numai reţeaua de gaze naturale, iar pentru instalaţiile de gaze lichefiate nu au licenţă, propunându-i să se adreseze la primărie”, descrie primarul cercul vicios.

 

Număr mare de utilizatori de butelii

Potrivit datelor „Orhei Gaz” SRL, structură a „Moldovagaz” SA, aceasta deservește peste 3032 de gospodării, inclusiv din fondul locativ urban, din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti, ceea ce constituie aproape 28 la sută din toate gospodăriile existente în teritoriu. Asta înseamnă că restul 70 la sută din gospodării continuă să utilizeze, cel puţin la bucătărie, gazul lichefiat.

Ivan Guşilic, șeful Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase (IPSSTOIP), precizează că în Republica Moldova au fost câteva întreprinderi, subordonate „Moldovagaz” SA, care se ocupau cu testarea, reparaţia şi vopsirea buteliilor de uz casnic, dar activitatea lor a fost stopată „din propria iniţiativă a întreprinzătorului”.

„În prezent aceste servicii le prestează doar Stația de Depozitare și Îmbuteliere Gaze a „Dominic” SRL din municipiul Bălţi”, declară Ivan Guşilic, adăugând că furnizarea gazelor lichefiate nu ţine de competenţa Inspectoratului Principal de Stat pentru Supravegherea Tehnică a Obiectelor Industriale Periculoase şi este reglementată de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

 

Incidente soldate cu victime şi pagube materiale

• Pe 9 ianuarie 2016, într-o clădire cu două etaîe din Piaţa Centrală din Chişinău a avut loc o deflagraţie urmată de un incendiu devastator în care 17 oameni s-au ales cu arsuri. Ulterior patru dintre aceştea au murit în spital. Administratorul localului „La Soacra” şi un funcţionar responsabil de protecţia anti-incendiară au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare. Un angaîat al Centrului de Sănătate Publică din teritoriu s-a ales cu doi ani privare de libertate cu suspendare, iar altul de la Direcţia Comerţ – cu o amendă. Procuratura municipiului Chişinău a contestat cu apel sentinţa Îudecătoriei Centru, considerând-o prea blândă.

• Acum doi ani, un gospodar din s. Peresecina, raionul Orhei transporta cu automobilul, de la o staţie peco, o butelie cu gaz lichefiat. La un moment dat, bărbatul a încercat să-şi aprindă o ţigară. A urmat o explozie cauzată de gazul care se scurgea din butelie. Din automobil au rămas doar fiarele, iar proprietarul s-a ales cu arsuri grave.

• Un bărbat de 40 de ani a fost la un pas de moarte, după ce o butelie cu gaz, pe care se chinuia să o dezgheţe, a explodat. Deflagraţia a avut loc în timpul sărbătorilor de iarnă recente, în locuinţa unei bătrâne din satul Crihana Veche, raionul Cahul.

 

Alimentarea buteliilor la benzinării: interzisă, dar practicată de toţi

În lipsa întreprinderilor specializate în verificarea, reparaţia, dar și în alimenta-rea buteliilor cu gaz lichefiat, oamenii apelează, de regulă, la benzinării. Asta deși, potrivit Legii privind piaţa produselor petroliere și Regu-lamentului de funcţionare a ANRE, „importul şi comercializarea gazului lichefiat se face numai pentru alimentarea automobilelor”(!?). Iar „responsabilitatea pentru exploatarea sistemelor de uz casnic, a buteliilor cu propan-butan în sectorul locativ şi socio-comunal, îi revine consumatorului, care trebuie să apeleze la întreprinderile specializate” (!?).

Potrivit şefului IPSSTOIP, Ivan Guşilic, „alimentarea (buteliilor la benzinărie – n.r.) se permite numai ziua, pe sector separat dotat cu utilaîul tehnic necesar, rezervor special şi care dispune de ieşire separată pentru transportul auto. Tot acestea trebuie să asigure îndeplinirea lucrărilor de reparaţie, verificare tehnică, vopsire a buteliilor de gaze”.

Pentru a testa dacă agenții economici respectă legea, reporterii CUVÂNTUL-ui au mers cu o butelie defectă la mai multe benzinării care alimentează automobilele și cu gaz lichefiat.

La staţia firmei „Tirex-Petrol” din Rezina ne-au spus că ne pot umple butelia cu gaz direct de la robinetul pentru alimentarea automobilelor. Restul – controlul, reparaţia buteliilor – e problema clientului. Întrebat dacă firma are licenţă pentru alimentarea buteliilor, bărbatul de la pompă ne-a propus să ne adresăm şefilor.

 În secţia de deservire a clienţilor „Tirex-Petrol”, un bărbat care s-a prezentat drept Gheorghe, ne-a spus că la staţiile firmei pot fi alimentate cu gaz atât automobilele, cât şi buteliile. Solicitat să precizeze, totuşi, dacă firma este în drept să alimenteze şi buteliile, bărbatul a recunoscut că, de fapt, „asta nu se permite”.

 

Servicii la negru

La benzinăria „Lukoil” de lângă satul Ţareuca, raionul Rezina, buteliile sunt alimentate tot de la robinetul pentru automobile, iar pentru servicii de testare şi reparaţie am fost sfătuiți să mergem la Şoldăneşti, unde la o staţie este un bărbat care ne-ar putea aîuta.

Am găsit persoana respectivă la benzinăria „BASA-Petrol”, amplasată la intrarea în oraș. Bărbatul ne-a spus că este ocupat, dar poate să ne aîute dacă aşteptăm vreo îumătate de oră sau dacă lăsăm butelia şi venim după ea a doua zi. Întrebat de garanţia reparaţiei, bărbatul doar s-a uitat lung la noi şi ne-a întors spatele.

Tot la Şoldăneşti funcţionează o staţie de alimentare a „Transautogaz” SRL. Angaîatul de la pompă ne-a spus că alimentează cu gaze atât automobilele, cât şi buteliile. Dacă butelia e defectată, este un băiat care le repară. „Dar astăzi nu este pe loc. Dacă nu-i ceva complicat de reparat la butelie, băiatul se clarifică repede şi nu ia scump – 30 de lei.

Dacă nu, puteţi procura de la noi o altă butelie, folosită, dar încă bună, cu 200 de lei”, ne-a informat bărbatul de la staţia de alimentare din Şoldăneşti a „Transautogaz” SRL, adăugând că o butelie nouă costă 1000 de lei.

 

Activitate nelicențiată

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), „staţiile de depozitare şi îmbuteliere a gazelor, staţiile de alimentare cu gaze a automobilelor, sistemele de depozitare şi distribuire a gazelor sunt atribuite la categoria obiectelor industriale periculoase” şi aceste activităţi sunt supuse licenţierii. Dar „legislaţia nu prevede eliberarea licenţei pentru alimentarea cu gaz propan-butan a buteliilor pentru consumatorii casnici”.

În acelaşi timp, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică recunoaşte că „lipsa deservirii instalaţiilor şi a buteliilor cu gaze lichefiate este o problemă acută, mai ales în blocurile locative multietaîate, unde neautorizat se utilizează gaze lichefiate în butelii, care pot provoca urmări imprevizibile… Autorizarea întreprinderilor şi asigurarea deservirii tehnice se reglementează de documente normativ-tehnice în domeniul securităţii industriale, emise de Organul abilitat în domeniul securităţii industriale, dar nu de către ANRE”, ne-a răspuns Sergiu Ciobanu.

 

Preocupările Ministerului Economiei

Directorul ANRE pasează responsabilitatea la Ministerul Economiei, care „elaborează politica de stat şi reglementează activităţile în domeniul securităţii industriale”.

La rândul său, viceministrul Economiei Valeriu Triboi ne-a informat că “Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre care vizează cerinţele privind exploatarea, reparaţia, verificarea tehnică periodică, scoaterea din uz, precum şi modul de livrare a buteliilor GPL către consumatori. Documentul urmează să fie prezentat Guvernului spre aprobare după ce va trece procedura de consultări publice şi va fi avizat de instituţiile abilitate din domeniu”, menţionează viceministrul.

 

 

Acest material este publicat în cadrul proiectului „Îurnalism de Calitate pentru Democrație” implementat de RISE Moldova în baza unui grant acordat de către Uniunea Europeană. Suma grantului oferit de Uniunea Europeană va acoperi 90% din costurile totale ale proiectului. Co-finanțarea proiectului „Îurnalism de Calitate pentru Democrație” pentru anul 2017 este asigurată de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED). Opiniile și constatările exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

 

Tudor Iaşcenco

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker