Cere socoteală pentru banii publiciRezina

Lucrări de deszăpezire contractate în luna aprilie

În acest articol ne vom referi încă la un epizod interesant, care ilustrează foarte elocvent modul de cheltuire a finanţelor publice de către ex-administraţia raionului Rezina în frunte cu Eleonora Graur şi relaţiile acesteia cu administraţia Întreprinderii Municipale “Servicii Comunal Locative” Rezina în perioada când întreprinderea îl avea în frunte pe Ion Balan.

La 22 ianuarie 2018, Ion Balan se adresează către E.Graur, preşedinta raionului, cu un demers prin care solicită compensarea cheltuielilor suportate de Întreprinderea Municipală „Servicii Comunal Locative” (ÎM “SCL) pentru executarea lucrărilor de deszăpezire a drumului public de ocolire a oraşului Rezina în sumă de 32 mii 241 lei. 

Conform documentelor depistate la ÎM “SCL” şi Consiliul Raional, reacţia a urmat peste două luni. La 29 martie 2018, Ion Balan adresează Consiliului Raional şi E.Graur o cerere prin care solicită ca ÎM “SCL” să fie admisă la concursul de oferte pentru achiziţionarea lucrărilor de deszăpezire a drumurilor publice locale în timpul iernii a. 2018.

Consiliul Raional însă, anticipat, cu o zi înainte, alocă din fondul său de rezervă Aparatului preşedintei, 381 mii 995 lei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare suportate la lucrările de deszăpezire şi tratarea drumurilor cu material antiderapant, dintre care 262 mii lei – ÎM “Servicii Comunal Locative”. 

 La 04 aprilie 2018, Consiliul Raional şi ÎM “SCL” încheie contractul de achiziţionare a lucrărilor de deszăpezire în sumă de 262 mii lei, în baza căruia la 05 mai banii sunt transferaţi executorului.  

Componentele acestei afaceri sunt şi mai curioase. Potrivit actelor depistate de Comisia de cenzori a ÎM “SCL”, 260 de tone de material antiderapant (cam 4 vagoa-ne) au fost procurate de la Consumcoop Rezina contra sumei de 85 mii lei. Margareta Ursu, administratoarea Consumcoop,  a confirmat că tranzacţia respectivă a avut loc, fiind unica operație de comercializare a acestui tip de marfă, procurată de la SRL “Remcim” Rezina, care l-a şi transportat la destinaţie.  

Stepanida Druţă, preşedinta Comisiei de cenzori susţine că, potrivit informaţiilor de la ÎM “SCL”, întreprinderea ar fi achitat unei firme 256 mii lei ca, începând cu 15 mai 2018, să presteze serviciile de transportare a materialului derapant de la Consumcoop pe drumurile din oraş(!?). 

Solicitat de noi la telefon să ne spună cine şi când a transportat, totuşi, materialul antiderapant şi unde acesta a fost utilizat, Ion Balan a spus că de atunci a trecut mult timp şi nu mai ţine minte, mai ales că la acel moment se afla în concediu medical. “Informaţia dată o puteţi afla de la Victor Lazari, maistrul sectorului reparaţii şi construcţii a ÎM ”SCL”, a concretizat dl Balan.

La rândul său, Victor Lazari a declarat: “În luna martie 2018, am fost trimis de administratorul Ion Balan la Consumcoop Rezina să aduc factura pe antiderapant.  Factura am adus-o, dar materialul antiderapant nu l-am văzut”.

Colega dumnealui, contabila Angela Buimistru, notează în declaraţia ei pe cazul dat: “La 15 februarie 2018 am primit o factură fiscală de la Consumcoop Rezina pentru 45,45 tone de material antiderapant în sumă de 15 mii lei, iar la 20 martie – altă factură pentru 214, 54 tone de antiderapant în sumă de 79,8 mii lei. La întrebarea mea unde se află acest material, I. Balan a răspuns că a fost împrăştiat pe drumurile din oraşul Rezina”. 

Membrii Comisiei de cenzori de la ÎM “SCL” au calculat că, potrivit normativelor în vigoare, pentru a trata o dată cu material antiderapant străzile din oraşul Rezina ar fi fost suficiente 11,7 tone de  material antiderapant. Şi chiar decă străzile ar fi fost tratate cu acest material de 5-6 ori, se cheltuiau 60-70 de tone şi nu 260 de tone.

Petru Bahnă ne-a spus că, acum câţiva ani, când era în funcţia de director al Districtului Rezina al SA “Drumuri Orhei”, pentru întreţinerea pe timp de iarnă a tuturor drumurilor naţionale şi locale din raionul Rezina se cheltuiau în medie anual 1800-2000 tone de material antiderapant.

Apropo, prin aceeaşi decizie din 28 martie 2018, Consiliul Raional mai alocă aproape 120 mii lei la fel pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare neprevăzute suportate la lucrările de deszăpezire și tratarea drumurilor cu material antiderapant, fără a se indica întreprinderea care a suportat cheltuielile respective.

În raportul Consiliului Raional privind executarea contractelor de achiziţii încheiate în primul semestru al anului 2018 însă, suma de 120 de mii de lei nu figurează. În schimb, alături de tranzacţia în valoare de 262 mii lei cu ÎM ”SCL” se menţionează că, în baza unui contract încheiat la 11 aprilie, pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor publice locale Consiliul Raional a achitat SA „Drumuri Orhei” aproape 800 mii lei, iar pentru întreţinerea aceloraşi drumuri în primul semestu al a. 2018,  conform altor două contracte – încă 2,36 milioane şi 131,2 mii lei.

Concluziile urmează să le faceţi singuri, stimaţi cititori.

Tudor Iaşcenco

Vezi şi “Cum ÎM ”SCL” Rezina a devenit pentru băieţii şmecheri o fabrică de bani” , CUVÂNTUL, 19 martie 2020.

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker