CUVÂNTUL la 25 de aniSocial

Ziarul şi rolul lui în viaţa cititorilor şi societăţii (I)

În ajunul aniversării de 25 de ani ai CUVÂNTUL-ui, ne dorim sincer să aflăm de la dumneavoastră, multstimaţii noştri cititori, cum, în opinia fiecăruia, a evoluat săptămânalul în această perioadă, care a fost rolul lui în viaţa şi activitatea raioanelor Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti – aria de difuzare a ziarului, în viața dumneavoastră sau a familiei dumneavoastră, în promovarea valorilor democraţiei și a drepturilor omului, principiilor deontologiei profesionale, combaterea corupției și altor vicii din societatea noastră? Dar şi ce așteptări aveţi de la ziar pentru viitor. Vă încurajăm să veniţi cu sugestii, doleanţe, critici.  

Citiţi mai jos primele opinii.

Vasile Spinei, expert în domeniul libertății de exprimare și a accesului la informație: În opinia mea, CUVÂNTUL a fost și este un exemplu al independenței și demni-tății jurnalistice, făuritorii ei trecând pe parcursul anilor prin încercări complicate, cauzate de atacuri de ordin politic și administrativ, de dificultăți financiare, de lipsa acută a cadrelor. Cu toate acestea, CUVÂNTUL a fost și rămâne o publicație a omului simplu, promotoare a idealurilor reale, bazate pe adevăr, unitate și optimism. CUVÂNTUL caută, descoperă, informează, educă generații. CUVÂNTUL a scris și scrie istorie, mai ales istoria raioanelor pe care le-a deservit toți acești ani.

Maria Vleju, șefă adjunctă a Direcției Generale Educație Telenești: Eu am aflat despre ziarul CUVÂNTUL în anii 2006-2009, când activam în calitate de formatoare-facilitatoare comunitară în Proiectul CPP (Dezvoltare Participativă a Comunităților din Republica Moldova, lansat de IREX, susținut financiar de USAID).

Am avut atunci câteva ocazii de participare la inaugurarea proiectelor realizate în regiunea Orhei, la care am cunoscut reporterii ziarului CUVÂNTUL, mereu gata să disemineze rezultatele proiectului, care, apropo, urmărea obiective clare de democratizare a comunităților din Republica Moldova prin implicare și participare cetățenească activă.

După angajarea în calitate de șefă adjunctă a Direcției Generale Educație Telenești colaborarea cu ziarul regional a devenit o activitate perpetuă. Profesorii din raionul Telenești, aspiranți la obținerea și/sau confirmarea gradelor didactice sunt entuziasmați să publice articole despre practica profesională și trebuie să recunosc, ziarul mereu a fost deschis acestei colaborări.

Trebuie remarcat și faptul, că publicația a avut întotdeauna și are în continuare o identitate proprie, care nu se supune politicului. Verticalitatea angajaților acestei publicații, competența, talentul reporterilor sunt punctele forte ale ziarului, care îl fac popular și cunoscut de cititori. Personal, aș menționa nominal directorul Tudor Iașcenco, redactora-șefă Elena Roman, reporterul Ion Cernei, pentru profesionalism și pentru colaborarea pe care am avut-o atât în calitate de corespondentă netitulară a publicației, cât și pentru posibilitatea de a promova politicile educaționale ale instituției pe care o reprezint.

La mulți ani ziarului CUVÂNTUL!

Vasile Cocarcea, istoric, poet, mun. Orhei: În cei 25 de ani de activitate ziarul CUVÂNTUL s-a aflat și se află în serviciul societății. În opinia mea, el a devenit o veritabilă sursă de informare a cititorilor despre viața și activitatea curentă din raioanele pe care le deserveşte, fiind în același timp o tribună de nădejde în lupta pentru apărarea drepturilor omului și a valorilor democratice, combaterea corupției și altor vicii caracteristice societății noastre.

E bine că echipa redacţională s-a dovedit a fi o echipă combativă, pe parcursul anilor respectând  normele de conduită și obligațiile etice ale profesiei de jurnalist, declarându-se neangajată faţă de autorităţi şi de politic. Cunoaștem că din acest motiv puterea a încercat de multe ori să-şi impună cenzura, însă fără succes: ziarul a rezistat și va rezista încă mult timp înainte.

Personal aștept vinerea, ca să citesc cu interes fiecare din cele 12 pagini ale săptămânalului, mai ales ştirile locale, investigaţiile dlor Tudor Iașcenco, Ion Cernei și ale altor autori, articolele de fond, interviurile cu personalităţile notorii din regiunea Orheiului, precum și versuri noi din creația scriitorilor locali. În context cred că ar fi bine să deschideți o nouă rubrică a ziarului – ”De la lume adunate”.    

Svetlana Rotundu, ex-preșe-dintă a raionului Șoldănești, deputată în Parlamentul Republicii Moldova: Chiar dacă astăzi sursele de informare au devenit mult mai variate comparativ cu câteva zeci de ani în urmă, în opinia mea, ziarele rămân cel mai accesibil și veritabil document al istoriei. 

Săp-tămânalul CUVÂNTUL, timp de 25 de ani, vine în casele cititorilor din regiunea Orhei cu produse mediatice diverse. În această perioadă am fost o cititoare activă a ziarului, chiar dacă uneori nu toate articolele publicate m-au interesat în egală măsură şi aceasta e normal. Tematica originală a săptămânalului, deosebită de cea a ziarelor locale tradiționale de la noi, particularităţile specifice de expresie utilizate de echipa redacției i-au imprimat o identitate specială.

Ziarul CUVÂNTUL a elucidat cel mai bine, în opinia mea, evenimentele din partea locului, a publicat istorii deosebite despre oamenii de aici, dar a și abordat în mod pertinent valorile democraţiei, problemele specifice teritoriului nostru. De asemenea consider că săptămânalul CUVÂNTUL a fost şi este cel mai eficient mijloc de reflectare obiectivă a vieţii publice, a activităților autorităților publice locale și centrale, a atitudinii lor față de atribuțiile de serviciu, lucru care nu întotdeauna a plăcut acestora!

Apreciez cu satisfacţie, că în paginile ziarului permanent este reflectată participarea femeilor în viața publică, aportul societății civile la dezvoltarea comunităților; că ziarul a monitorizat permanent și a informat lumea despre implementarea proiectelor regionale și valorificarea investițiilor, despre respectarea de către autorități și organele statului a drepturilor omului, modul și problemele legate de gestionarea afacerilor, evenimente din viața socio-culturală etc.

Am o experiență de peste 30 de ani de activitate în organele administrației publice locale și, desigur, într-un şir de articole din CUVÂNTUL, inclusiv critice, a fost vizată şi activitatea mea. Dar doza de optimism și încredere în forțele proprii o poate întelege doar o persoană care citește și ceea ce gândesc, scriu despre dânsa și alţii. De multe ori aceste aprecieri sunt cele mai obiective și îţi ajută să-ți analizezi cu alți ochi faptele. Și mai mult te îmbărbătează faptul că, grație CUVÂNTUL-ui, aceste lucruri le află o lume întreagă! Mie CUVÂNTUL întotdeauna mi-a dat puteri, încredere și stoicism!

La aniversarea de 25 de ani ai ziarului, doresc tuturor colaboratorilor multe succese în informarea veridică și operativă a cititorilor, dârzenie, verticalitate în promovarea politicilor publicației şi viață lungă cu demnitate.

Aşteptăm opiniile dumneavoastră pe adresele: str. Păcii, 38, or. Rezina; www.cuvintul.md sau la tel.: 0254-2-15-83.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker