Autorităţile publice locale: ce fac şi pentru cineRezinaSocial

Revitalizarea urbană a or. Rezina a început cu terasa a II-a

Terasa a II-a a oraşului Rezina, care cuprinde străzile Păcii, Orhei, Tinereții, I. Neculce, Ion Aldea Teodorovici ş.a., dar şi teritoriul aferent scării centrale care uneşte centrul orașului cu malul Nistrului (str. 27 August – str.  Păcii – str. Lomonosov) a fost selectată drept Zonă de Revitalizare Urbană, Programul respectiv fiind aprobat de Consiliul Orășenesc în decembrie 2019 nu întâmplător. 

După cum a remarcat atunci primarul Simion Tatarov, o analiză multilaterală a situației, întâlnirile și discuțiile cu cetățenii, chestionarea rezinenilor au demonstrat că zona cea mai dezavantajată, cu cele mai pronunțate fenomene sociale negative din oraş şi suburbiile lui  este terasa a II-a, cea mai veche parte a orașului, casele individuale și blocurile etajate fiind construite aici în anii 1960 – 1970, ca urmare a ridicării nivelului Nistrului în legătură cu construcția hidrocentralei de la Dubăsari. Aici locuiesc cele multe familii social vulnerabile, sunt înregistrate cele mai multe infracțiuni. Din 8 indicatori sociali, la 5 ratele s-au dovedit a fi regresive față de rata medie pe oraș. 

Lasă mult de dorit condițiile de trai, starea infrastructurii sociale. Sistem de evacuare centralizată a apelor reziduale există numai pentru blocurile locative cu multe nivele, instituțiile din str. Păcii și un sector din str. Miorița. Zona verde este neamenajată, neîngrijită. Lipsesc terenurile de sport și cele de joacă, spații publice de agrement, terenul de sport aferent fostului gimnaziu nu mai este folosit din anul 2013. 

Trotuarele și străzile sunt într-o stare de degradare avansată deoarece nu au fost reparate de câteva decenii. „Anume din aceste motive administrația orașului a identificat terasa a II-a drept Zonă de Revitalizare Urbană”, a concretizat primarul.

Anisia Udrea, arhitecta orașului, spune că o comisie consultativă formată din 13 membri, inclusiv oameni de afaceri, tineri voluntari, reprezentanți ai clerului și ai primăriei, a organizat mai multe consultări cu populația, apoi a analizat necesitățile și sugestiile locuitorilor, potențialul de dezvoltare al zonelor, a elaborat și a înaintat spre finanțare proiectul de revitalizare urbană a terasei a II-a, în sumă totală de 29 milioane 505 mii lei, dintre care cheltuieli în sumă de 6.805.000 urmează să fie acoperite din sursele bugetului oraşului Rezina, 5.090.000 lei – din surse naționale, iar 16.950.000 lei – din finanțări externe.

În aprilie 2020  Primăria oraşului Rezina a depus proiectul spre finanțare la Fondul Granturilor Mici 2020 – ediția Revitalizare Urbană, implementat de Solidarity Fund PL în Republica Moldova, cu suportul Polish Aid, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polonia.

Pentru început a fost aprobată cofinanțarea subproiectului „Crearea unui spațiu multifuncțional destinat activităților sportive”, care prevede construcția terenul de sport multifuncțional pe strada Păcii, a unui teren de joacă pentru copii cu montarea a șase echipamente și a unui teren cu montarea a șase trenajoare. Dar și organizarea măsurilor de salubrizare a zonei verzi din preajma scării centrale a orașului ce unește cele trei terase. 

Până acum a fost salubrizat teritoriul adiacent scării centrale, sunt în toi lucrările la celelalte obiective. 

“Prin achiziții publice au fost selectați antreprenorul pentru exe-cutarea lucrărilor de construcție a terenului de sport multifuncțional – SRL „Cadom Gaz” și responsabilul tehnic pentru supravegherea lucrărilor de construcție – Alexei Duca, spunea zilele trecute Anisia Udrea, concretizând că lucrările se desfășoară ritmic și există șanse să fie finalizate până la 14 decembrie a.c. precum era preconizat.

“Astfel, sperăm că în scurt timp locuitorii de  pe terasa a II-a, dar şi de pe terasa I-a a oraşului Rezina, mai ales tinerii, elevii vor binefecia de un teren de sport multifuncțional modern, unul din obiectivele Programului de Revitalizare urbană a oraşului Rezina”, a mai adăugat Anisia Udrea.

Totodată, au fost deja finisate lucrările de asfaltare a străzii Păcii şi reparate capital trotuarele. Microraionul este iluminat.

Revitalizarea urbana min
În imagine: Lucrările la terenul de sport din strada Păcii sunt în toi.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker