Social

Ziua Unirii, marcată la bustul regelui Ferdinand Întregitorul

Ziua Unirii, marcată la bustul regelui  Ferdinand Întregitorul. 

Ziua Unirii, marcată la bustul regelui  Ferdinand Întregitorul

Pe 1 decembrie c., bustul regelui Ferdinand I Întregitorul de ţară, înălţat acum două luni la Verejeni, va fi loc de pelerinaj pentru cei cu suflet românesc din raionul Telenești.  

Serghei Popa, primarul de Verejeni, ne-a relatat că la depuneri de flori vor participa intelectualii din localitate, dar bustul regelui va fi pentru toţi doritorii din raion un loc de pelerinaj și marcare a acestei frumoase sărbători a românilor de pretutindeni – 1 decembrie.

Totodată vor fi comemoraţi pe sătenii căzuți în Primul Război Mondial, care, deși au servit în armata imperială rusă, au apropiat indirect marea clipă a Unirii, a remarcat primarul de Verejeni.  

Valeriu Lazarenco, primarul satului Leușeni, ne-a relatat că va veni la eveniment cu un grup de consăteni, dar şi colegi ai săi de partid din organizația teritorială raională a PLDM: ”De la înaintașii noștri cunoaștem că Magestatea sa Ferdinand Întregitorul a fost un rege al țăranilor. Acestui rege îi datorăm reforma agrară din 1919-1923, deschiderea școlilor primare și secundare în Basarabia, adică a dat pământ țăranilor și carte pentru copiii lor, a început să transforme mentalități”, a remarcat primarul de Verejeni.

Ion Tulbure, om de afaceri, ex-primar de Târșiței, va veni la eveniment cu activiștii organizaţiei teritoriale Telenești a PAS: ”Cred că ar trebuii să avem în fiecare sat și câte un bust al acestui rege, care a făcut atât de mult pentru basarabeni. Vom aduce și un lot de carte pentru biblioteca din Verejeni. Mă laud că am cartea de memorii a premierului Marghiloman, dar și alte cărți bune”, a remarcat vs. de sărbătoarea de la 1 decembrie dl Tulbure.

La Direcţia Generală Educaţie Telenești ne-au anunţat, că în şcolile din raion Ziua Unirii va fi comemorată conform planurilor de activități extrașcolare.


Ion Cernei  

             
                                                            

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker