CUVÂNTUL la 25 de ani

Secretul fenomenului CUVÂNTUL (I)

Pe 29 noiembrie 2020 se împlinesc 25 de ani de la înregistrarea Publicaţiei Periodice CUVÂNTUL SRL, iar pe 01 ianuarie 2021 – şi de la apariţia primului număr al săptămânalului regional independent CUVÂNTUL, prima publicaţie de asemenea factură din Republica Moldova.

Este un moment când putem face nişte totalizări atât noi, membrii redacţiei, care ne-am depus tot sufletul, toate speranţele în apariţia şi dezvoltarea unei prese libere în Republica Moldova, toate cunoştinţele şi străduinţa în serviciul concetăţenilor, cât şi cititorii noştri vizavi de ce ne-a reuşit şi ce aşteptări au de la ziarul la apariţia căruia contribuie prin abonare.  

Secretul fenomenului CUVÂNTUL min
În imagine: O mică parte din „avuţia” adunată de CUVÂNTUL în 25 de ani. 

Denumirea săptămânalului nostru am ales-o dintr-o listă de vreo 20 de titluri propuse de membrii echipei. CUVÂNTUL însoţit de epigraful biblic „La început era Cuvântul (Ioan I,I.)” ni s-a părut varianta cea mai reuşită pentru o publicaţie cu un statut şi tematică absolut diferită de cea a presei tradiţionale din Republica Moldova. 

Până atunci aproape toată lumea de la noi era convinsă că publicaţiile periodice pot şi trebuie să existe numai în calitate de organe ale diferitor autorităţi sau structuri de stat, formaţiuni politice pe care le deservesc şi care au grijă de finanţarea lor. În Statutul săptămânalului CUVÂNTUL însă noi am fixat: „Subiect economic independent, neangajat faţă de autorităţile publice, formaţiunile politice”, formulă considerată de multă lume, inclusiv din breasla jurnalistică, ireală în condiţiile Republicii Moldova, mai ales că din start publicaţia a fost calificată ca adversar deschis al guvernării din partea locului.

Piedici – la fiecare pas. Factorii poştali au fost preîntâmpinaţi să nu aboneze CUVÂNTUL pentru că acest ziar nu va rezista mai mult de câteva luni şi oficiile poştale vor trebui să restituie cititorilor banii din propriile buzunare.

Editarea ziarului fusese concepută în baza tiparului ofset. Tipografia din Rezina nu dispunea la acel moment de echipamentul poligrafic respectiv. 

Administraţia Tipografiei din Orhei, la acel moment una dintre cele mai moderne din republică şi care fusese făcută cadou de către premierul A. Sangheli Mitropoliei Moldovei, a refuzat să tipărească CUVÂNTUL, motivând că nu vrea să aibă probleme cu autorităţile din Rezina. Directoarea tipografiei din Râbnţia a acceptat să ne deservească, dacă îi vor permite autorităţile de la Tiraspol. Demnitarul respectiv de la Tiraspol, o persoană care anterior exercitase funcţia de secretarul doi al CR Rezina al PC al RSSM, apoi vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Edituri şi Poligrafie de la Chişinău, a semnat contractul. 

Secretul fenomenului CUVÂNTUL (I)
Echipa CUVÂNTUL-ui ţinând în mână primul număr al ziarului, adus de la tipografie: Ludmila Povstenco, Liuba Catrinici, Tudor Iaşcenco, Ion Şova, Lilia  Vetrilă, Elena Roman şi Victor Sofroni (de la stânga).
Fotograf Mihail Povstenco. 

Dar în ajun de Crăciun, când eram deja gata să mergem la tipografia din Râbniţa cu al doilea număr, directoarea întreprinderii ne-a declarat că administraţia oraşului, la „rugămintea” unor factori de decizie din Rezina, i-a interzis să tipărească CUVÂNTUL, „care este un ziar subversiv”.

câteva zile ningea încontinuu. Nămeţii erau de aproape un metru. Pe drumuri cu greu se circula ca prin tuneluri. Numărul a ajuns totuşi la timp la cititori, datorită faptului că administraţia tipografiei din Criuleni a convenit să ne tipărească ziarul, iar prietenii de la o întreprindere din Rezina – să ne împrumute un autocamion ca să putem ajunge la Criuleni (cale de circa 130 km într-o direcţie). 

Surprize de acest gen, mai ales în primii ani, am avut o sumedenie. Opt luni am făcut naveta la Criuleni, dar şi atunci, şi mai apoi n-a fost caz ca ziarul să nu ajungă la timp la centrele de poştă. Autorităţile publice din raioanele Rezina şi Şoldăneşti restricţionau orice încercare a colaboratorilor noştri de a avea acces la informaţiile de interes public, şefele a două oficii poştale au fost concediate pentru că „prea activ promovau CUVÂNTUL”. Pentru articole incomode redacţia s-a pomenit reclamată în câteva procese judiciare, lucru absolut nou în regiunea Orhei şi prin care se urmărea discreditarea ziarului. 

Pe de altă parte, organele de presă ale autorităţilor publice locale din teritoriu aveau grijă să pună permanent beţe în roate publicaţiei concurente. Toate acestea uneori ne scoteau din echilibru, ne descurajau…

Într-o zi ne-am pomenit la redacţie cu Ion Cucu, un fost coleg de la FARUL NISTREAN, un om de o cumsecădenie şi înţelepciune deosebite. Cu mari probleme de sănătate, se mişca cu greu şi călătoria de la Mateuţi la Rezina însemna pentru dumnealui un efort deosebit. După ce-şi trase sufletul, ne-a destăinuit şi motivul vizitei: „Sunt la curent cu problemele de care vă ciocniţi, dar nu daţi înapoi. CUVÂNTUL şi echipa voastră au un înger păzitor foarte puternic, care vă protejează de oamenii răi şi năpastele îndreptate împotriva voastră. Am analizat şi m-am convins, că o bună parte dintre cei care au încercat să creeze pe nedrept probleme redacţiei deja au fost pedepsiţi de Dumnezeu. Unul a nimerit în accident rutier, vreo trei s-au îmbolnăvit grav, altul a nimerit în vizorul organelor de drept. Dumnezeu nu bate cu băţul, dar îi pune frumos la punct pe autorii relelor”, a accentuat Ion Cucu, mai adăugând că, atâta timp cât ne vom face datoria profesională cu onoare şi demnitate, noi şi CUVÂNTUL nostru vom fi protejaţi de Dumnezeu”. Istoria de mai departe a CUVÂNTUL-ui a demonstrat dreptatea afirmaţiilor lui Ion Cucu.


Tudor Iaşcenco, fondator şi director al săptămânalului CUVÂNTUL, fondator şi Membru de onoare al Asociaţiei Presei Independente

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker