Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiSocial

Dreptul la vot al multor cetățeni moldoveni din diaspora a fost încălcat, însă nimeni nu va fi pedepsit. Motivul – carențele legislative

Dreptul la vot al multor cetățeni moldoveni din diaspora a fost încălcat, însă nimeni nu va fi pedepsit. Motivul – carențele legislative.

CEC: Pentru prima dată un număr atât de impunător de alegători au votat peste hotarele țării
Alegătorii moldoveni la secția de vot din Frankfurt, Germania, la 15 noiembrie 2020
Foto: FB/ Vadim Medooff

Sute de cetățeni moldoveni din Marea Britanie și Germania nu au putut vota în turul doi al alegerilor prezidențiale, deoarece la câteva secții de votare s-au terminat buletinele de vot. Autoritățile moldovenești dau vina pe legislație și spun că în prezent numărul maxim de buletine prevăzut pentru o secție de votare este de cinci mii. Între timp, în Parlament nu au fost acceptate modificările legislative care ar permite asigurarea dreptului la vot și descărcarea secțiilor de votare. Autorii amendamentelor nu renunță și afirmă că vor insista pe aprobarea modificărilor. 

Sorin Echim este student în orașul Frankfurt din Germania, iar la aceste alegeri prezidențiale, în ambele tururi, a fost voluntar la secția de votare. În turul întâi, secția a fost amenajată în incinta Consulatului R. Moldova din Frankfurt, însă din cauza numărului mare de alegători în turul doi, secția a fost amplasată într-o clădire administrativă a unui stadion.

La 06.00 dimineața așteptau să voteze peste o mie de alegători 

Dis-de-dimineață Sorin a anticipat că nu vor ajunge buletine de vot. Asta deoarece când a venit la secție, la ora 06.00 dimineața, în rând deja așteptau circa o mie de persoane. După câteva ore, a devenit clar că nu vor ajunge buletine de vot, astfel au încercat să redirecționeze alegătorii spre alte secții de votare din regiune. Cu trei ore înainte de închiderea secției de votare, toate cele 5 mii de buletine de vot au fost epuizate. Unii moldoveni au plecat repede spre alte secții de votare, alții însă au rămas pe loc, în speranța că se va putea face ceva pentru a suplini numărul de buletine. Într-un final, secția s-a închis. Cu toate că erau revoltați, oamenii nu au depus atunci plângeri sau contestații. 

Circa două mii de moldoveni nu au putut vota la Londra 

Mulți moldoveni stabiliți în Anglia, la fel, nu și-au putut exercita dreptul la vot. Dumitru Vicol locuiește la Londra și afirmă că în capitala Marii Britanii s-au terminat buletinele de vot în trei secții, așa că aproximativ 2 mii de moldoveni așa și nu au putut vota. Nici aici oamenii nu au depus plângeri sau sesizări, în principal din cauza restricțiilor impuse de autoritățile britanice în legătură cu pandemia de COVID-19, și anume pentru a nu admite îmbulzeala. 

CEC nu are o evidență a cetățenilor care nu au putut vota

Rodica Sîrbu, șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), a confirmat că nu au fost înregistrate plângeri oficiale din partea alegătorilor care nu au putut vota deoarece s-au terminat buletinele de vot. CEC nu deține informații exacte despre numărul moldovenilor care nu au putut vota din această cauză. La rândul său, vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban precizează că nu s-a permis aducerea unui număr suplimentar de buletine de vot în aceste secții de votare deoarece legislația prevede cel mult 5 mii de buletine pentru o secție. 

Codul Electoral trebuie amendat

Sorin Echim este convins că legislația electorală trebuie modificată urgent pentru a elimina obstacolele artificiale care au îngrădit dreptul moldovenilor de  a vota. „În opinia mea, în regiunile unde s-a atestat un flux mare de cetățeni, trebuiau deschise mai multe secții de vot. Această soluție trebuie aplicată pentru următoarele alegeri, iar în perspectivă trebuie introdusă votarea electronică”, conchide tânărul.

Imediat după alegeri, deputații PPDA Vasile Năstase și Dinu Plângău au înregistrat un proiect de lege, prin care au propus mai multe modificări la Codul Electoral. Astfel, amendamentele prevăd majorarea numărului buletinelor de vot pentru secțiile de votare din străinătate de la 5.000 la 10.000, introducerea sistemului electronic de vot, dar și votarea timp de două zile consecutive.

Modificările nu au întrunit însă numărul necesar de voturi în prima lectură, fiind blocate de deputații socialiști, cei ai Partidului Șor, dar și câțiva deputați democrați. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM Vlad Bătrîncea a precizat că fracțiunea sa a refuzat examinarea modificării doar din motive procedurale, și anume din cauza că amendamentele nu au avizul guvernului. În replică, Năstase a precizat că autorii vor cere avizul Executivului și vor insista la Biroul permanent al Parlamentului să repună proiectul de lege pe agenda deputaților.

Lilia Zaharia, Asociația Presei Independente

Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker