Social

În fiecare săptămână, trei femei din Moldova mor de cancer de col uterin

În fiecare săptămână, în Republica Moldova trei femei mor din cauza cancerului de col uterin, deşi această formă de cancer poate fi uşor prevenită. Anual circa 300 de femei află că trebuie să înfrunte această boală, iar în 60% din cazuri femeile se adresează tardiv la medic. Ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan a declarat într-o conferință de presă că în perioada 23-29 ianuarie în Moldova este marcată Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, perioadă în care vor fi organizate mai multe acţiuni de informare a femeilor, transmite IPN.

Ruxanda Glavan a spus că boala se dezvoltă lent şi fără semne vizibile, iar mortalitatea din cauza cancerului de col uterin reprezintă a doua cauză de deces în rândul femeilor bolnave de cancer, pe primul loc fiind cancerul mamar.

Ministerul Sănătăţii îndeamnă toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani să meargă la medic şi să facă screening-ul de col uterin, care este o investigație gratuită, indiferent dacă femeile sunt sau nu asigurate medical.

Ruxanda Glavan a adăugat că programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Specialiștii recomandă efectuarea screening-ului de col uterin o dată la trei ani, dar la fel de importantă este şi vaccinarea împotriva virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei. În acest context, circa 15 mii de fetiţe cu vârsta de zece ani urmează să fie vaccinate pe parcursul anilor 2017-2018, care va permite prevenirea cancerului de col uterin. Republica Moldova va primi, pentru doi ani, câte un lot gratuit de vaccinuri împotriva virusului (HPV).

Reprezentanta UNFPA în Moldova, Natalia Cojohari a spus că UNFPA susține Ministerul Sănătăţii împreună cu alţi parteneri, pentru ca fiecare femeie să aibă acces la servicii calitative, să prevină cancerul de col uterin şi să rămână sănătoasă.

În anul 2015 în Republica Moldova se aflau la evidenţă cu diagnosticul cancer de col uterin 3914 femei, dintre care 290 cazuri noi depistate. Cancerul afectează preponderent femeile tinere.

Foto simbol: atlas-geografic.net

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker