Politic

Cum preşedintele Dodon vrea să ne „fericească”

În cadrul vizitei sale la Moscova Igor Dodon a demonstrat încă o dată că nu este preşedinte de ţară, „al tuturor”, cum a declarat, dar va rămâne şi în continuare lider al Partidului Socialiştilor din R.Moldova şi marionetă docilă a Moscovei, cu ajutorul căreia a aîuns în această funcţie.

Declaraţiile făcute la Moscova au developat intenţiile şi interesele adevărate ale noului preşedinte şi care, de fapt, n-au nimic în comun cu interesele poporului pe care dânsul pretinde că îl reprezintă. Voi trece peste promisiunile şi declaraţiile populiste de ordin ideologic ale dumnealui, accentuând atenţia cititorilor doar asupra unei intenţii: recunoaşterea datoriilor aşa-numitei republici transnistrene pentru gaze naturale drept datorie a R.Moldova faţă de compania rusă „Gazprom”. Adică, mai mult de două decenii Transnistria separatistă a consumat gaze destinate R.Moldova în valoare de 6 miliarde de dolari fără a le achita, iar acum Dodon vrea să pună şi această datorie pe umerii noştri, ai cetăţenilor din partea dreaptă a Nistrului. Nu demult guvernarea lui Plahotniuc a condamnat contribuabilii moldoveni să se răsplătească pentru tâlharii în lege care au prădat ţara de un miliard de dolari. Acum un alt „binefăcător” vrea să uşureze buzunarele concetăţenilor săi şi aşa goale de 6 miliarde de dolari, o bună parte din care, după cum a scris presa, au ajuns în conturile mai multor coţcari din Tiraspol, Moscova, Chişinău. Asta înseamnă că timp de un an, fiecare dintre cei aproximativ 3,5 mln de cetăţeni ai R.Moldova, inclusiv sugarii, vor trebui să plătească lunar „Gazprom”-ului câte circa 3000 de lei. Interesant, cu cine s-a sfătuit preşedintele Dodon înainte de a face o asemenea declaraţie? Eu personal n-am auzit şi n-am citit nicăieri despre careva consultări cu Guvernul, Parlamentul, societatea civilă. Poate s-a discutat la temă în cadrul PSRM? Nu ştiu. Dar dacă decizia le aparţine, ar fi corect ca tot socialiştii, împreună cu susţinătorii lor, care l-au făcut preşedinte pe Igor Dodon, să-şi asume şi achitarea acestei datorii. Sau poate cineva este de altă părere?

 

P.S. Conform datelor oficiale, Moldova din partea dreaptă a Nistrului, la moment este datoare „Gazprom”-ului circa 500 mln de dolari. În ultimele două decenii cu banii autorităţilor publice, agenţilor economici, populaţiei (nu ale SA „Moldovagaz”) aici au fost construite sute de kilometri de gazoducte pentru ca „Gazprom”-ul să-şi mărească volumul de gaze vândute. Guvernarea de la Chişinău de mai mult timp vrea să impună proprietarii acestor gazoducte să le transmită gratuit SA ”Moldovagaz”, iar aceasta – „Gazprom”-ului, în contul datoriilor formate nu se ştie din vina cui. Dar este deja o altă problemă… 

 

 

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker