Social

Bibliotecarul de la Bănești

Timp de 5 ani, cât am învăţat la universitate, între fetele de la Facultatea de Biblioteconomie am văzut un singur băiat, dar şi acela nu a profesat decât în timpul stagiilor. Asta e – nu se consideră o profesie “bărbătească”! Mai exact, nu se considera până acum. Or, conceptul despre bibliotecă s-a schimbat radical.   

Alexandru Chele de la Bănești are 36 de ani şi este unicul în raionul Telenești bărbat șef de bibliotecă. Deţine această funcție mai bine de 5 ani și afirmă că-i place ceea ce face. ”Mai exercit de fapt și funcția de director al căminului de cultură din sat. Când ne-am pomenit fără șefă de bibliotecă, mi-am zic că aș putea să cumulez aceste două funcţii”, ne spune Alexandru, mai adăugând că acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă de cotitură pentru instituţie – implementarea Programului ”Novateca”. Biblioteca din Bănești a fost una din primele care a aderat la respectivul proiect.

”Am trecut prin multe instruiri, dintre care cel mai interesant a fost proiectul de educație mediatică. A fost, de fapt, un fel de alfabetizare – cum să-i ajutăm pe beneficiarii serviciilor noastre să se orienteze în fluxurile de noutăți de pe rețelele de socializare şi din mass-media. Vrem să avem un cititor bine informat şi nu manipulat. Îi învățăm pe copii cum se scrie un reportaj, le vorbim despre sursele pe care trebuie să se bazeze o ştire etc.”, spune bibliotecarul. 

Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice Raionale „Vasile Alecsandri” din Teleneşti spune că nu a stat pe gânduri, când l-a angajat în serviciu pe Alexandru:

”Noi implementăm o mulțime de proiecte care presupun implicarea beneficiarilor de diferite vârste în activități culturale, adică ceea ce făcea Alexandru și înainte, lucrând la casa de cultură, la fel activităţi multimedia, legate de tehnologii informaţionale etc. În acest sens lui Alexandru chiar i-a fost mai ușor decât colegelor de la alte biblioteci sătești să implemen-teze proiectele respective”, afirmă dna Furdui.

Angela Racu, șefa Direcției de Cultură din raionul Rezina, originară din Bănești, care îl cunoaște bine pe Alexandru, spune că un bărbat la bibliotecă este o opțiune reușită, remarcând că și la una din bibliotecile din raionul Rezina există asemenea practică:

”Dacă un bărbat manifestă interes pentru lucrul la bibliotecă, de ce ar trebui să ne mirăm? Mai ales că biblioteca nu mai este ca cea de acum 5-10 ani. Bibliotecarul joacă în comunitate un rol deosebit alături de asistentul social, pedagogul, medicul…” spune șefa Secţiei Cultură Rezina.

                                       
Ion Cernei                                                                                              

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker