Social

Situaţia demografică rămâne în declin

În anul 2016, în raionul Rezina s-au născut 506 copii, cu 5 bebeluși mai puțin decât în anul precedent. Un alt factor negativ este și faptul, că dintre aceștia 129 de micuți (25,5%) s-au născut în familii cu mamă solitară, a relatat pentru CUVÂNTUL Vera Amarfii, șefa Oficiului Stare Civilă Rezina.

Potrivit sursei citate, despre declinul situației demografice din raion mărturisește și faptul că numărul răposaților l-a depășit pe cel al nou-născuților cu 145 de persoane. Adică la 4 decese revin doar 3 nou-născuți, ceea ce ar putea duce deja în anii următori la o depopulare considerabilă a raionului și țării. Trezește îngrijorare și faptul că în 2016 în raion au decedat 5 sugaci, dintre care 2 la Rezina și câte unul în satele Țareuca, Echimăuți și Cinișeuți.

Potrivit datelor Oficiului Stării Civile, în anul 2016 în raion au fost înregistrate 287 de căsătorii, sau cu 81 (28,2%) mai puține decât în a. 2015. Dintre acestea 17 căsătorii au avut unul dintre parteneri cetățeni străini, preponderent fiind din Federaţia Rusă și Ucraina. Alte 7 căsătorii au fost oficializate între pereții Penitenciarului nr. 17, majoritatea mirilor fiind condamnați pe viață.

Totodată în anul trecut au fost înregistrate 188 de divorțuri, una din principalele cauze ale desfacerii familiilor fiind migrația unuia dintre soți.

Dna Amarfii a mai menționat că angaîatele Oficiului au procesat 248 de acte transcrise (de naștere, căsătorie și deces) ale cetățenilor noștri perfectate în alte țări, au completat și eliberat peste 12,5 mii de certificate-dublicat, emise în alte perioade cu abateri de la reguli.

Oficiul Stării Civile Rezina dispune de varianta electronică a Registrelor actelor de stare civilă începând cu anul 1800 și la moment eliberează solicitanților acte de stare civilă (de naștere, căsătorie și deces), ale persoanelor care s-au născut  după 01.01.1915, a mai relatat dna Vera Amarfii.

În imagine: Vera Amarfii.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker