Politic

Cetățenii români din R. Moldova sunt așteptați la urne în ziua alegerilor parlamentare în România

Alegerile pentru Parlamentul României se vor desfășura pe 5 și 6 decembrie 2020. Secțiile de votare vor fi deschise între ora 7.00 și ora 21.00.

Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii, informează unimedia.info

Ambasada României la Chișinău a prezentat o serie de răspunsuri la posibilele întrebări ale cetățenilor români care se află în Republica Moldova în ziua votării sau care au domiciliul în Republica Moldova.

Dacă am domiciliul/reședința în străinătate şi în ziua votării mă aflu în România, pot vota?

Dacă aveți domiciliul în străinătate, nu puteți vota în România. Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota în România doar la secția de votare la care sunteți arondat, conform adresei de domiciliu din România sau la orice altă secție organizată în circumscripția respectivă, în cazul în care nu sunteți în localitatea de domiciliu.

Am domiciliul în România, dar pe 6 decembrie sunt în delegație în străinătate. Pot vota?

Nu puteți vota în străinătate dacă aveți domiciliul în România. La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români care fac dovada faptului că au domiciliul sau reședința în străinătate. Sunt exceptați: militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operații din străinătate, care își pot exercita dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea în baza pașaportului de serviciu (conform art. 83 alin. (5) din Legea nr. 208/2015); personalul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și institutelor culturale din străinătate (conform art. 51 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 208/2015); candidații, dacă aceștia candidează în circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării (conform art. 51 alin. (3) lit. d) din Legea nr. 208/2015);

De ce documente am nevoie ca să pot vota?

a) Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate: 1. pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; 2. pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; 3. pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

b) Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: 1. cartea de identitate; 2. cartea electronică de identitate; 3. cartea de identitate provizorie; 4. buletinul de identitate; 5. pașaportul diplomatic; 6. pașaportul diplomatic electronic; 7. pașaportul de serviciu; 8. pașaportul de serviciu electronic; 9. pașaportul simplu; 10.pașaportul simplu electronic; 11.pașaportul simplu temporar.

Actul de identitate trebuie însoțit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate a fost stabilită printr-un ordin al ministrului afacerilor externe și poate fi consultată aici: http://www.mae.ro/…/anexa_omae_1627_20191_cu_anexe.pdf

Dacă am actul de identitate expirat, pot vota?

În mod excepțional, ținând cont de restricțiile impuse în multe state din cauza pandemiei de COVID-19, Biroul Electoral Central a decis că, la alegerile parlamentare din acest an, cetățenii români cu actele de identitate menționate mai sus și care au expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 își pot exercita dreptul de vot.

Se poate vota pe baza titlului de călătorie?

Nu, acest tip de document nu face parte din categoria actelor de identitate în baza cărora se poate vota, conform Legii nr. 208/2015.

Am buletinul românesc expirat. Ce pot face totuși ca să votez la alegerile parlamentare?

Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate care deține orice act de identitate din cele enumerate mai sus, dar care a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate vota în baza acelui act de identitate, în conformitate cu Decizia Biroului Electoral nr. 35/15.10.2020.

Ambasada va publica în curând lista celor 30 de secții de votare care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker