Drepturile omului: garanții versus realități

Autorii celor mai bune eseuri la tema drepturilor omului au fost premiați de API

Asociația Presei Independente (API) a premiat câştigătorii concursului de eseuri pentru elevi la tema drepturilor omului, ediția a doua, în cadrul unei festivități solemne desfășurată la Chișinău. La concurs au participat 40 de liceeni din clasele superioare de la 11 instituții de învățământ din țară. Cele mai bune rezultate le-au obținut elevii din raioanele Orhei, Sângerei, Ialoveni, Cimișlia și Drochia.

 

În perioada martie-octombrie 2016, API a desfășurat întâlniri de informare și documentare la tema drepturilor omului, toleranței și diversității în 11 instituții de învățământ din țară, inclusiv în orașul Tighina, la care au participat peste 350 de elevi din clasele X-XII. Elevii au fost îndemnați să scrie eseuri, să le publice în ziare și pe site-urile liceelor și să le trimită în adresa organizatorilor. În rezultatul evaluării lucrărilor de către un juriu compus din jurnaliști și promotori ai drepturilor omului, au fost desemnați șase câștigători ai concursului.

Astfel, de premiul I s-au învrednicit elevele Valeria Gnaciuc, de la Liceul Teoretic „Pan Halippa”, s. Cubolta, Sângerei (pentru eseul „Tenebrele unei societăți discriminatorii”) și Ariadna Ignatiuc, LT “Onisifor Ghibu”, Orhei („Eu cred că este posibil să construim o Moldovă unde dreptul să fie mai drept, legea mai lege, iar statul mai stat”).

Ariadna Ignatiuc

 

Câştigătoare ale premiului II au fost desemnate Anişoara Ababii, LT „Dimitrie Cantemir”, s. Văsieni, Ialoveni (“Dreptul la … Dragoste!”) și Daniela Gorgos, LT „Onisifor Ghibu”, Orhei (“Orice datorie are şi un drept”), iar premiul III i-a revenit lui Tudor Matei, LT „Mihai Eminescu”, Cimișlia (“Dreptul – libertate sau constrângere?” și Valeriei Maxim, LT „Ion Creangă”, s. Popeștii de Sus, Drochia („Dreptul de a ne trăi Viața”). Autorii celor mai bune eseuri au fost premiaţi cu diplome şi echipament tehnic.

Daniela Gorgos

 

Totodată, API a oferit nouă premii de încurajare și cinci mențiuni la alți participanți, iar aceștia au primit diplome şi cadouri. Premii de încurajare: Daniela Ciorici, LT „A.Mateevici”, Șoldănești; Liliana Craciun, LT „Pan Halippa”, s. Cubolta, Sângerei; Valeria Murzac, LT “Ion Creangă” s. Popeştii de Sus, Drochia ș.a.

Daniela Ciorici a fost însoţită de mama sa, profesoară la liceu

 

Concursul de eseuri și discuțiile tematice au fost organizate în parteneriat cu experții Coaliției Nediscriminare și redacțiile ziarelor locale și regionale: Cuvântul (Rezina), Est Curier (Criuleni), Ecoul Nostru (Sângerei), Expresul (Ungheni), Gazeta de Sud (Cimișlia), Glia Drochiană (Drochia), Observatorul de Nord (Soroca), Ora Locală (Ialoveni) și Unghiul (Ungheni), dar și cu Fondul de caritate „Inima” din Tighina.

Prima ediție a concursului de eseuri organizată de API s-a desfășurat în anul 2015, la care au participat 60 de elevi de la alte 11 instituții de învățământ din țară. Atunci API a premiat 25 de elevi și eleve. Evenimentul a fost organizat de API cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker