Evenimente

Elevii au comemorat victimele Holocaustului

Începând cu data de 26 ianuarie c., la LT “Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti au fost desfășurate  câteva activități care aveau menirea să informeze și să sensibilizeze elevii despre problema holocaustului. Cel mai mult s-au implicat în aceste activități elevii claselor IX-XII. Ei au pregătit pliante cu informație despre acest fenomen. Cel mai bun pliant s-a dovedit a fi al elevei Valentina Malenchi, multiplicat și repartizat profesorilor, elevilor din liceu, dar și în orășel.

Elevii și-au demonstrat competențele prin elaborarea gazetelor de perete, care au fost prezentate într-o expoziție. De o apreciere deosebită s-au bucurat lucrările elevelor Victoria Pânzaru (cl. XI), Mihaela Musteață (cl. IX), Valeria Bacioi (cl. X).

Ziua de 27 ianuarie a fost una deosebită: orele de istorie au început cu un moment de reculegere în memoria victimelor holocaustului. Profesorii au informat elevii despre cauzele și consecințele acestuia. La ore s-au utilizat materiale video, au fost demonstrate secvențe din filmul ,,Lista lui Shindler’’. Un grup de elevi au simulat un proces de judecată împotriva lui Adolf  Hitler, inculpatul fiind condamnat de ei la detenție pe viață în analele istoriei.

Elevii din clasa XI au organizat un flash mob la temă. 

Holocaust (din greacă: holos, „complet” și kaustos, „ars”) este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.

Atrocitățile regimului nazist nu s-au limitat doar la evrei. Unii autori au folosit noțiunea holocaust în sens mai larg, pentru a descrie și alte acțiuni ale regimului nazist. Acestea includ uciderea a aproximativ o jumătate de milion de romi, a milioane de prizonieri de război sovietici, precum și regimul de exterminare la care au fost supuse persoanele trimise la muncă forțată, homosexualii, persoanele handicapate fizic și/sau psihic, opozanți religioși și opozanți politici. Însă majoritatea istoricilor nu includ aceste grupuri în definiția holocaustului, restrângând semantica acestui termen la genocidul evreilor sau ceea ce naziștii au numit “Soluția finală a problemei evreiești”. Ținând cont de toate victimele persecuțiilor naziștilor, numărul morților crește considerabil: estimările plasează numărul total de victime între 9 și 11 milioane.

Oxana Meridian

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker