Cere socoteală pentru banii publici

Societatea este capabilă să prevină şi să combată corupţia

Dezbaterile publice la tema “Corupția ne privește pe toți”, componentă a proiectului “Transparenţa și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass-media și ONG-urilor locale/regionale”, implementat în raionul Teleneşti de AO “Concordia” în parteneriat cu redacţia săptămânalului CUVÂNTUL au avut loc vinerea trecută în sala de şedinţe a Consiliului Raional Teleneşti.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, inclusiv prim-vicepreședintele    raionului Vasile Harghel, vicepreședinta pe probleme sociale Ecaterina Furculiță, secretarul Consiliului Raional Sergiu Lazăr, dar și reprezentanți ai serviciilor desconcentrate în teritoriu, ONG-urilor, mass-media, tineri voluntari, cetăţeni de rând, în total peste 40 de persoane.

Dezbaterile au fost asistate de către un expert în legislația națională, Ion Luchian, ex-procuror al raionului Teleneşti, avocat.

Eugenia Roșca, președinta AO „Concordia a prezentat o informație amplă vis-а-vis de activitățile și acţiunile întreprinse în cadrul proiectului, a trecut în revistă propunerile şi obiecţiile expuse la cafenelele publice şi în declarația de la Marşul anticorupție, care a avut loc în centrul raional. De asemenea a pus la dispoziția participanților rezultatele analizei chestionarelor de intervievare a diferitor categorii de cetățeni referitor la implicarea publicului în luarea deciziilor, gradul de vulnerabilitate a APL la corupție.

Discuțiile în cadrul dezbaterilor s-au desfăşurat pe următoarele probleme:

1. Necesitatea perfectării cadrului normativ existent din domeniul asistenței sociale în vederea minimizării riscurilor de corupție (Mariana Balan, specialistă principală DASPF).

2. Sistemul de evaluare a persoanelor/funcționari publici bazat pe criterii, care urmăresc  competența, randamentul şi conduita acestora (Podoleanu Ana, specialistă resurse umane în Aparatul președintelui raionului).

3. Impactul modificărilor aprobate în Legea achizițiilor publice asupra minimizării riscurilor de corupţie (Zara Viorica, specialistă principală pentu achiziții publice în Direcția Economie).

4. Formarea, delimitarea şi înregistrarea bunurilor imobile şi a patrimoniului public privat (Marian  Beiu, arhitect-şef al raionului).

5. Necesitatea creării unui serviciu de audit intern (Darii Ludmila, sefa Direcţiei Finanţe a CR).

6. Gradul înalt de vulnerabilitate la corupţie a specialiștilor din domeniile educație și medicină conform opiniilor expuse în chestionarele  de intervievare (Eugenia Ioxa, şefa Direcţiei Generale Educație; Alexei Bivol, directorul Spitalului raional).

După încheierea dezvaterilor tinerii voluntari din cadrul AO ”Concordia” au prezentat o scenetă teatralizată despre ședința unui consiliu local, pregătită de specialiștii de la Casa de creație din raion.

Ion Luchian a dat o apreciere pozitivă dezbaterilor, referindu-se şi la capacitatea, posibilităţile societății civile de a se implica şi a monitoriza fenomenul corupţiei din societate, pentru a minimiza impactul acestuia.

Prim-vicepreședintele raionului Vasile Harghel a fost de părere că asemenea acţiuni sunt binevenite şi ar trebui continuate.

Pledoariile vorbitorilor și concluziile participanților au fost consistente prin raționamente și dovezi relevante că societatea poate preveni şi combate corupţia şi puterea ei în acest domeniu rezidă în transparenţă, informarea şi implicarea activă a cetăţenilor în procesul decizional, în cunoașterea și aplicarea corectă a legislației.

 

Eugenia Bradu

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker