Cere socoteală pentru banii publiciEconomie

Economii care trezesc bănuieli

         Graţie achiziţiilor publice a lucrărilor pentru patru obiecte finanţate din bugetul raionului Şoldăneşti în anul curent au fost economisiţi peste 1 mil. lei.

         Pentru pavarea  curţii LT „Ştefan cel Mare” din Şoldăneşti Consiliul Raional (CR) a alocat în marte curent 869 439 lei. Firma care a câştigat la licitaţie contractul s-a angajat şi a executat lucrările prevăzute în caietul de sarcini contra … 322 359 lei (economie 547 080 lei).

         La aceeaşi sesiune CR a alocat Gimnaziului Pohoarna 509.000 lei pentru reparaţia capitală a blocului alimentar şi a pragurilor de la intrarea în instituţie. În realitate aceste lucrări au costat  307 676 lei (economie 201 324 lei).

         Anterior, în ianuarie curent, CR a alocat Gimnaziului Alcedar 542 113 lei, iar LT Răspopeni  – 177 704 lei. În primul caz banii erau predestinaţi pentru reparaţia sălii de festivităţi, în al doilea  –  pentru elaborarea proiectului şi  schimbarea acoperişului blocurilor A şi B ale instituţiei. În urma licitaţiilor, în primul caz, au rămas neutilizate surse în sumă de 191.163 lei, în al doilea – de 64 604 lei. 

         Aceste date se conţin într-o  notă informativă la un proiect de decizie examinat şi aprobat la şedinţa din august 2020 a CR Şoldăneşti , prin care economiile respective au fost realocate pentru alte obiecte din domeniul Educaţiei.

         Astfel, Gimnaziului „A. Grosu” din Dobruşa i-au fost alocaţi 467 390 lei  pentru construcţia staţiei termice şi a sistemul de alimentare cu gaze naturale, 107 320 lei – Gimnaziului Climăuţii de Jos, 132 863 – şcolii primare-grădiniţe din c. Rogojeni etc. În total, datorită economiilor de surse  înregistrate la primele patru instituţii, alte nouă şcoli din raion au profitat de resurse financiare pentru acoperirea unor cheltuieli actuale. Şi acest lucru nu poate să nu bucure.

         Altceva pune în gardă – veridicitatea devizelor de cheltuieli în baza cărora au fost alocate finanţele publice. Judecând după cazurile nominalizate la începutul acestui articol, calitatea devizelor de cheltuieli elaborate la Şoldăneşti trezesc bănuieli evidente: ori autorii acestora sunt incompetenţi, ori scopul lor este să creeze posibilităţi de fraudare în procesul executării contractelor privind valorificarea resurselor publice.

Nicolae Mândru, preşedintele raionului Şoldăneşti susţine: “90 la sută din pachetele de documente pentru achiziţiile publice sunt elaborate de  către specialiştii Consiliului Raional, care sunt licenţiaţi în domeniu. Iar antreprenorii sunt selectaţi prin concursuri ale ofertelor de preţuri şi grupurile de lucru s-au condus de art.70 al Legii nr.133 din 03.07 2015 privind achiziţiile publice „Ofertă anormal de scăzută”. Antreprenorii participanţi la concursuri propun astăzi prețuri micşorate la transportul materialelor, cheltuielile de regie, beneficiu, salariul muncitorilor, costul materialelor şi utilajului, ceea ce a şi condus la formarea unor asemenea economii”, susţine N. Mândru. 

Ca dovadă ni s-a prezentat o scrisoare de justificare a preţurilor reduse semnată de V. Cojocari, directorul „KVMCONS” SRL, firma care a realizat lucrările de pavare a teritoriului adiacent LT „Ştefan cel Mare” în care dumnealui argumentează că a efectuat lucrările estimate de comanditar la 869 439 contra a doar 322 359 lei  pentru că „are o echipă de manageri calificaţi şi un personal tehnic bine pregătit, colaborează cu întreprinderi care-i furnizează materiale cu reduceri de 20-35%  a preţurilor”, mai menţionând că astfel se lucrează şi la alte obiecte.

Tudor Iaşcenco

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Integritate, monitorizare, responsabilizare și intoleranță la corupție”, componentă a proiectului „Angajament civic pentru o guvernare locală mai bună” cu sprijinul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveţiei în Moldova şi Secretariatul Transparency International (programul granturi mici al Transparency International – Moldova).

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker