EvenimenteTelenești

Părintele Dumitru Stratulat a scos de sub tipar prima carte de versuri

Părintele Dumitru Stratulat, parohul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Bănești, Teleneşti, a scos de sub tipar prima sa carte de versuri – ”Floarea Dragostei”.

Primii cititori ai cărții au fost cadrele didactice și elevii din Gimnaziul Bănești, unde părintele de mai mulți ani predă ore de religie. 

Alina Pascaru, anterior directoare a gimnaziului respectiv, iar acum șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești, ne-a spus cu emoţii, că versurile incluse de părintele Dumitru în prima sa plachetă sunt dedicate memoriei soției sale, Rodica, trecută nu demult la cele veșnice după o grea suferință:

”Fiecare poezie este de fapt un imn închinat dragostei curate, pur omenești, unei familii fericite, care a fost și rămâne exemplu pentru comunitatea noastră şi toţi ce-i care îi cunosc. De fapt, elevii de la gimnaziul din localitate nu o dată au recitat în cadrul diverselor evenimente versuri semnate de părintele-paroh şi profesorul lor de religie. Sfinţia sa cu multă dragoste şi răbdare predă copiilor nu doar lecții de religie în sălile de clasă, dar şi învăţături, pilde şi sfaturi care le vor prinde bine în viaţă”, spune dna Pascaru. 

Protoiereul mitrofor Marian Boldescu, protopopul de Telenești, a afirmat că ştie nu din auzite despre pasiunile părintelui Dumitru:

Dacă este nevoie, părintele urcă pe combină şi recoltează grâne. Mai era cândva fanul renumitor automobile de teren ARO, unde până și ultima piesă era neapărat produsă în România. Adică e pasionat din copilărie de Dumnezeu, tehnică și de versuri. A avut în viață niște duhovnici buni – pe părintele Serafim Dabija, unchiul scriitorului-academician Nicolae Dabija, care a fost paroh la Zahoreni, sat vecin cu Chiștelnița, apoi părintele Nicandru, preot și deputat în primul parlament. Nu ne mirăm că are atâtea virtuți și că își găsește liniştea şi binecuvântarea nu numai în rugăciune, dar și în lumea poeziei”, a remarcat părintele-protopop de Telenești.

În discuție cu reporterul CUVÂNTUL-ui, părintele Dumitru a amintit că intenționează să scoată de sub tipar încă un volum de poezii: ”În prima carte am dedicat poezii baștinii, matușcăi Ro-dica, egumenului Nicandru, bisericii și familiei fericite.

Mă bucur că cei mai activi cititori ai mei sunt elevii de la școală. Uneori, câte cineva mă aseamănă cu marele povestitor din Humulești, care a fost și preot. Îl am ca reper moral, dar cel mai mult m-a frapat fenomenul pedagogic al lui Ion Creangă”, mi-a mărturisit părintele-poet.     

Ion Cernei    

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker