EvenimenteRezina

Raionul Rezina la 80 de ani

Zilele trecute s-au împlinit 80 de ani de la formarea raionului Rezina ca unitate administrativ-teritorială. La momentul formării, în noiembrie 1940, în componenţa raionului au fost incluse 23 de localităţi, Rezinei atribuindu-i-se statut de centru raional. 

Astfel, la 11 noiembrie 1940, în componența raionului Rezina au intrat următoarele soviete sătești: Alcedar, Cinișeuți, Lipceni, Mateuți, Sârcova, Șoldănești, Trifești, Țareuca, Saharna, Hligeni, Solonceni, Tarasova, Fuzăuca, Șipca, Păpăuți, Echimăuți, Minceni, Buciușca, Gordinești, Pripiceni, Țahnăuți și Ciorna.  

Pe parcursul anilor această unitate administrativ-teritorială de câteva ori a fost lichidată, reformată, s-au făcut modificări esenţiale şi în componenţa raionului, structurilor administrative ale lui.

În actualul teritoriu se află mai multe obiective însemnate de istorie, cultură, arhitectură, arheologice şi naturale de valoare naţională şi internaţională, inclusiv patru mănăstiri, zeci de monumente, rezervaţia naturală Saharna – Ţâpova. Cel mai mare agent economic din teritoriu este uzina de ciment a companiei cu renume mondial „Lafarge”.

Reporter “C”

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker