Social

Bibliotecile se transformă în centre informaționale

În „Raportul anual de activitate al Secției Cultură Rezina pentru 2016”, recent prezentat Consiliului raional, Angela Racu, șefa serviciului, a relatat, că în raion funcționează 35 de biblioteci, care, (cu excepția celei din satul Piscărești), sunt dislocate în sedii aflate în stare satisfăcătoare, fiind dotate cu încălzire, energie electrică, telefonie fixă, rețea Internet, etc. 32 dintre acestea activează în mediul rural. 

 

În aceste instituții lucrează 47 de cadre, dintre care 18 au studii superioare, restul – studii medii de specialitate. ”Anul 2016, – susține A. Racu, – pentru sistemul bibliotecar din raionul Rezina a fost unul din cei mai favorabili. Or, anume în perioada dată toate bibliotecile au fost încadrate în Programul „Novateca”, scopul căruia este renovarea completă a activităților acestor instituții. Astfel la moment toate bibliotecile din localitățile noastre sunt dotate cu echipament performant (calculatoare, imprimante, scanere, pro-iectoare, etc.). De o atenție sporită s-a bucurat marea majoritate a personalului, care a participat la diferite instruiri și training-uri de dezvoltare profesională. Acestea au avut loc grație autorităților publice locale de ambele nivele, ținta finală fiind transformarea bibliotecilor în centre comunitare informaționale. Aceste realizări au permis ca majoritatea bibliotecilor publice din raion să presteze populației servicii moderne, servicii care fac biblioteca mai atractivă, mai interesantă”.

Angela Racu s-a referit și la problemele din domeniu. În anul 2016 pentru toate bibliotecile au fost achiziționate doar 181 de exemplare de carte, în sumă totală de 19726 lei sau câte 5 cărți la o bibliotecă. Cele 35 de biblioteci din raion pe parcursul anului 2016 s-au bucurat de 120802 vizite din partea cititorilor, fiind împrumutate 195021 de exemplare (cărți, publicații periodice, etc.)

Acum, însă, la bibliotecă vizitatorii beneficiază nu doar de împrumut de carte, ci şi de alte servicii. Rămâne, totuşi, de menționat, că oricât de performantă, virtuală și de modernizată ar fi biblioteca, menirea ei inițială este colectarea, stocarea și păstrarea cărților în sensul direct al acestei noțiuni. Or, „biblioteca” provine din combinația termenilor grecești  „biblos” (carte) și „theke” (cufăr). Bibliotecile și pe viitor trebuie să rămână Templul Cronicii Timpului.

În imagine: Bibliotecile din raion au organizat sute de activităţi sociale, culturale, instructive, de agrement pentru toate categoriile de utilizatori. „Clubul seniorilor” la Biblioteca Publică „Mihai Eminescu” din or. Rezina. Foto G.Davâdic.

 Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker