Social

Fraudă prin caritate sau Rezinenii detectivi

Luni, 16 noiembrie, pe internet am dat de o știre întitulată: „O tânără a decedat în Marea Britanie: Părinții cer ajutor”. Textul era însoţit şi de fotografia alăturată.

Era vorba despre Cristina Malai, de 28 de ani, din orașul Rezina, decedată într-un accident în Marea Britanie. Părinții disperați cereau ajutor pentru repatrierea corpului fiicei lor. Am distribuit imediat știrea în grupul „Rezina INFO” de pe Facebook. 

În știrea de pe noi.md erau 2 linkuri pentru colectarea de fonduri. Unul pe gofundme și altul pe paypal. Erau 0 euro în cont din goal-ul de 4500 de euro. 

Mi-am deschis paypal-ul ca să donez, dar am zis să caut mai multe detalii. Pe Facebook am găsit mai multe profiluri de Cristina Malai, dar nici una nu era din Rezina. Google-ul nu ştia nimic despre vreun accident recent cu vreo moldoveancă în Marea Britanie. M-a pus pe gânduri, așa că am întrebat printre rezineni dacă o cunoaște cineva. Mulți au spus că le este cunoscută, dar ceva concret nimeni nu știa. 

Între timp, lumea cerea datele părinților să doneze personal, alții întrebau cine adună banii ca să dea cash. Investigațiile mele nu mă duceau nicăieri. Din internet ştiam doar că organizatoarea campaniei era Alina Silvestru din Roma, Italia, iar beneficiar era Ioana Malai.

Adresa de email de pe paypal era yatskova.tetyana@bk.ru. Le-am scris celor de la noi.md și ei mi-au spus că informația le-a fost transmisă prin email de pe ionvicol900@gmail.com. Mi-a atras atenția și faptul că textul de pe gofundme era scris cu foarte multe greșeli. Am găsit un profil de Facebook cu numele Alina Silvestru, dar aceasta a zis că n-are nici o legătură cu cazul dat.

Aici s-au implicat în investigație mai mulți rezineni. Unii rezineni din Marea Britanie au cercetat presa de acolo pentru ultima săptămână și grupurile de Moldoveni din UK, dar nu au găsit nimic despre un astfel de caz. Alții au găsit o Cristina Malai, care a învățat la noi între 2001 și 2010, dar după poză nu era ea.

Între timp oamenii donau, suma creștea pe acel cont. Am raportat cazul la gofundme și mi-au răspuns că le ia 2 zile să cerceteze totul, apoi vor reveni cu un răspuns.

În momentul când scriu acest raport (17 noiembrie, ora 21.45), se adunaseră deja 431 de euro pe acel caz.

Dacă acest caz nu e altceva decât o escrocherie, mă bucur din tot sufletul că undeva în Marea Britanie n-a murit o rezineancă, lăsând în urmă părinți disperați. Dar pe de altă parte, mi-e frică de viitorul nostru, cât timp se face business în așa fel. Oamenii își vor pierde încrederea și în cel de alături. Vom rămâne pe cont propriu, neapărați și neajutorați. 

Voi raporta la poliție acest caz, cu speranța că „ingenioșii” vor fi depistați și pedepsiți (sau li se va prelungi pedeapsa. Intuiesc eu că-s din ăștia care stau pe la răcoare și inventează diverse scheme).

Doina Sârbu

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker